Nikolai Meyer rånade på egen hand starkt Västerås på poäng med sig hem till Södertälje – men Zäta fick sista ordet

Lukas Zetterberg var riktigt bra och skapade massor mot Mora. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK gjorde en oerhört stark match och ledde skotten med 40-16 och målen 3-1 inför sista. Men Nikolai Meyer såg på egen hand till att råna VIK på en poäng. Men där VIK till slut vann efter övertid. Lukas Zetterberg fick sista ordet då VIK vann med 5-4 hemma mot Södertälje på fredagskvällen.

SSK började bra första bytena. VIK jobbade sig in i det hela och vackert växelspel mellan Jansson och Frycklund gav 1-0. Janssons pass till Frycklund var ur den högre skolan.

2-0 kom efter en fin assist av Beck till allt hetare Anthon Eriksson som prickade in 2-0. VIK hade bra snabba spelvändningar som gav SSK stora problem.

VIK hade verkligen fått fart och mer precision i spelvändningarna, vilket alltså gav båda målen i första. 21-9 i skott, men SSK inte ofarligt. Det märktes också att VIK:arna fått lite mer självförtroende efter idel bra prestationer.

Efter 16 sekunder i andra satte Dyk ett skott ganska långt ut på kanten bakom olycklig Ersson, knappast otagbart. Kalldusch direkt. Men VIK tog sedan över helt i 2a. Younan svarade på petningen med bra spel och 3-1 i krysset.

19-7 i skott var talande hur det ser ut i andra. VIK körde faktiskt över SSK i andra och borde gjort fler mål. Imponerande energi i VIK.

I sista perioden händer det som inte får hända för VIK. Man släpper åter Meyer lös utan speciell bevakning och pang, pang så stod det 3-3 bara 1.40 in i tredje perioden.

Men VIK gjorde det ändå helt okey, samtidigt som SSK såklart fick energi av de tidigare målen. Frycklund, som var briljant i afton, jobbade fram en bra puck till Bergman som visade sina sniperegenskaper och satte 4-3 i Sörensens bortre kryss.

Sista perioden var ganska jämn. I sista bytet glömde VIK-försvaret markera troligen hela Allsvenskans bästa spelare Meyer och 4-4 kom som ett brev på posten 59.43. Tungt.

Lite plåster på såren att Lukas Zetterberg sniprade in 5-4 i krysset efter bra förarbete av Kalle Östman. Men detta var nog mest en förlorad poäng, tyvärr, samtidigt som VIK visade ett spel som räcker gott och väl för topp-8.

SAMMANFATTNING

Vi blir mer och mer stumma av beundran för detta VIK. Sedan premiären mot KHK har laget bara fortsatt att stå för riktigt starka matcher. På löpande band. Man har enorm energi och ett bra eget spel i varje match, nu i tio raka matcher.

Laget tar inte ledigt någon kväll. Det är något den här skribenten inte kan minnas sig sett någon årgång av VIK ha på detta sätt.

Samtidigt, om vi ska vara lite enögda kanske, har laget trots man kan varit det bättre laget i kanske 8-9 av dessa 11 matcher, ändå fått brutalt dåligt betalt för det. Lite som i afton.

Ikväll var det verkligen VIK mot Nikolai Meyer. Har nog aldrig sett ett lag som varit så oerhört beroende av en enda spelare som Södertälje är. Alla visste det innan, ändå gjorde Meyer fyra poäng i afton och inblandad i alla SSK:s mål.

Att VIK-försvaret kunde låta just Meyer stå sopren med 17 sekunder kvar och sätta pucken i öppet mål är en gåta. VIK behöver jobba med strukturen i egen zon och målvaktsspelet. Kanske punkta en sådan som Meyer, om det nu går.

Nu när helt plötsligt offensiven lossnat har målvakts-och försvarsspelet lika plötsligt varit ganska mediokert. Dyks första mål vill nog Ersson ha tillbaka. Kanske är det svaga försvarsspelet en bieffekt av att man hela tiden har spelvändningar i tanken, så att man kanske tjuvar lite och inte jobbar klart i egen zon.

När man leder i slutet ska man kanske lugna ner sig lite och inte jaga de här snabba och snygga spelvändningarna hela tiden. En balans som Paananen talat om. Och i slutet försökte VIK göra 6-4 i tom kasse från långt håll, vilket kostade dyrbara icings. Lite väl heta kanske i vissa lägen.

Annars var just spelvändningarna VIK:s segervapen i afton. Första målet, andra målet, tredje målet och nästan lite fjärde målet, då Frycklund fångade en förlupen puck och serverade Bergman, de var alla frukten av snabba spelvändningar och fint passningsspel och läckra avslut.

VIK gör så många bra saker varje afton att det är lätt att älska detta gäng. William Wikman är ett levande kärnkraftverk som inte verkar kunna bli trött. Wikman hyllades välförtjänt av den fantastiska klacken efter matchen då han var ensam på isen. Antar att han är betydligt mindre poppis hos motståndarbackar.

Kul för Beck att sätta upp Anthon Eriksson i bra läge och äntligen fick vi se Erikssons omtalade fina skott. Att ha en kille i en fjärdekedja som kan skjuta som Anthon tror jag VIK aldrig har haft, faktiskt.

Jesper Johansson gjorde en ny stark insats, fantastisk resa från en andrafiol i svagt Halmstad i Ettan till en viktig rollspelare nu i HA.

Imponerande och roligt att Alex Younan tog petningen på bästa sätt, backen var bra över hela isen och satte en projektil i krysset. Nu är det bara att se framåt för Younan och bygga vidare på den här fina insatsen.

Kan VIK nu börja få ordning på försvars- och målvaktsspelet lite mer kan detta lag nå väldigt långt denna säsong.

PUCKLIGAN

5. Mikael Frycklund

4. William Wikman

3. Jimmie Jansson

2. Alex Younan

1. Lukas Zetterberg

4 svar

 1. Micke ericson skriver:

  Hur kan lillzäta få 1 poäng ?
  Måste ju börja ta för sig å inte bara åka bredvid
  🤔

 2. Anette Ksrlsson skriver:

  Man blev inte alls inponerade av ssk bara en spelare.Vik krigade verkligen och ger inte upp som förut.
  Verkligen bra energi och kul att se målen trilla in.
  Fortsätt så🖤💛

 3. Jakob skriver:

  Jag håller inte alls med Gurkan 63.
  Västerås kändes som bålgetingar mot överrumplade SSK. SSK ska vara VÄLDIGT glada att dom lyckades komma undan med en poäng.
  Däremot håller jag med om att det kan bli rörigt, och se slött ut i egen zon. Jag tror att det beror på vi har många spelande backar och få starka, tuffa backar som kan låsa fast motståndarna.

 4. Gurkan 63 skriver:

  Alldeles för dåligt försvarsspel Södertälje krigade betydligt bättre än vik . Målvaktsspelet måste höjas ett par snäpp om det hära ska hålla. Tycker vik är alldeles för veka i egen zon måste bli betydligt tuffare . Många mål åt bägge håll huvudsaken man vinner kan man tycka .