Nuet påverkar framtiden och vice versa – koll på kontraktsläget inför 23-24: Fem spelare under kontrakt efter Björklöven och inför Mora och Kristianstad

Slutspurten blir oerhört viktig för Nick Albano och några till. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Framtiden påverkar nuet. Och vice versa. Bloggen kollar inför Mora och Kristianstad och förhoppningsvis slutspelet på nästa säsongs lagbygge.

Vad behöver befintliga spelare göra för att få vara kvar? Och därmed få följa med på VIK:s fortsatta satsning mot SHL med NJ.

***

Om vi börjar med lagbygget och de som har kontrakt över 2023-2024 nedan. Dock är ju NJ inte rädd för att riva kontrakt om han vill göra annat…

***

Ian Blomquist har kontrakt, men frågan är om en roll i SHL lockar?

***

Kedjor:

Mr X 1 – Mr X 2 – Mr X 3 > Troligen vikt för ny beprövad ”dyrare” spets
Mr X 3 – Mr X 4 – Mr X 5 > Delvis troligen vikt för ny spets
Mr X 6 – Mr X 7 – Bergman > Troligen billigare än tidigare, med fler ”Lagunov-typer”
ErikssonSkedung – Mr X 8-10 > Troligen billigare än tidigare, men fler Ettanfynd/juniorer.

Backar:

Mr X 11 – Mr X 12 > Troligen vikt för ny beprövad spets
Mr X 13 – Mr X 14
LindelöfÖstman (Mr X 15-17)

***

Nedan kontraktsläget i befintlig trupp:

Gällande målvaktssidan är det en väldigt stor fråga om NJ kommer utnyttja optionens i JG:s kontrakt. Om JG blir kvar måste NJ bygga ett försvar anpassat mer för JG:s styrkor och svagheter. JG ska också vara dyr och kanske vill NJ hushålla mer med målvaktspengarna?

***

På backsidan finns det rykten om att Daniel Gunnarsson ska sluta. Allt bättre defensivbacken Oliver Bohm ska vara dyr, och vill nog ej gå ner för mycket i lön och blir knappast kvar.

Zétény Hadobás är given att behålla och förtroendet ungraren fått nu under NJ/Lehterä tyder kanske på att alla vill ha en fortsättning här. Jimmie Jansson är en spelare med väldigt höga toppar och djupa dalar, men med stort (VIK)-hjärta och frågan är hur NJ ser på kaptenen.

Nick Albano inledde strålande, hade sedan en klippig period, för att efter en petning nu varit en av lagets klart bästa spelare senaste två matcherna. Därmed är varenda match nu oerhört viktig för amerikanen för att sälja in sig själv inför kommande säsong, antingen för ett VIK-kontrakt eller någon annanstans.

Ludvig Jardeskog är viktig med sin tuffhet i ett annars ganska snällt lag. Skåningen var oerhört nyttig i slutspelet ifjol som en av få som stod upp mot Björklöven i kvarten. Jardeskog är dock begränsad offensivt och frågan är hur NJ ser på totalpris, allroundmässighet och helheten.

Filip Persson såg väldigt bra ut under sin korta period här, och känns given att åtminstone få en tryout om handskadan läker bra. Unge Persson verkar ha många goda allroundegenskaper.

För att spara pengar till mer spets framtungt kanske David Göransson får en ny chans som billig breddback med utvecklingspotential. Sedan har vi även superintressante Rasmus Larsson i J20, men ska kanske till NCAA då det varit så tyst om backen trots den bitvisa dominansen i J20.

Till sist har ju både Lindelöf och Östman kontrakt, men särskilt Lindelöf har varit ojämn och inget är nog skrivet i sten att dessa två kontrakt kommer hedras…

***

Anthon Eriksson har kontrakt, men #53 har inte kommit upp i sin högstanivå och har till och med hamnat helt utanför laget på sistone. Det kanske tyder på att NJ vill se över kontraktet?

Så mångsidige Marcus Bergman har glädjande nog kontrakt och blir viktig, oavsett roll. Eller får kanske Bergman en så välförtjänt SHL-chans tack vare sin fart, kraft och underskattade spelsinne?

***

Skade/sjukdomsdrabbade och ivrige defensivcentern Isak Skedung har också kontrakt. Har dock missat mycket matcher de senaste åren och har nu varit borta en månad igen.

Kanske lite frågetecken där också om hur NJ ser på totalkostnad att ha en så meriterad och kanske inte superbillig center ganska långt ner i hierarkin? Men Skedung är kanske väldigt billig, vad vet jag.

***

På centersidan är det svårt att se Emil Aronsson och Blake Speers bli kvar, troligen vill NJ ersätta dessa med mycket billigare defensivspecialister för att kunna lägga mer pengar på beprövad spets. I en ideal värld vore dock Speers skön som fjärdecenter.

Unge Liam Dower Nilsson skulle vara intressant att behålla som en lika prisvärd som utvecklingsbar tredjecenter, men frågan är vad Frölunda och alla vill.

Mikael Frycklund är i sina bästa stunder en av seriens bästa centrar, men är lite ojämn och har blivit satt ur balans i flera slutspel. Intressant värre hur NJ ser på Frycklund, som fyller 30 under 2023. Lär inte få flera anbud från SHL i den åldern, kanske utlandet lockar innan det blir för sent?

***

Den ytter som nog är mest given att behålla är unge Gabriel Kangas som utvecklas hela tiden och verkligen gör jobbet. Vore perfekt att ha Kangas som en breddytter till att börja med.

Frågan är om inte Jesper Johansson återvänder hem till Skellefteå igen? Att JJ14 inte spelat på sistone tyder kanske på det.

Alexander Lunsjö har verkligen stärkt sina aktier på sistone och har varit lagets kanske bäste spelare sedan Tero Lehterä tog över med mer struktur. Enheten Lunsjö med Dower och Simon Robertsson i en ungdomlig finesskedja har varit klart bästa trio under Lehterä.

Om även Robertsson går att behålla skulle den kedjan möjligen inte vara fel att ha som en tredjeline kommande säsong i bloggens värld.

Philip Lagunov har inlett lovande som en mångsidig och hårt arbetandes ytter, men även med fina händer och spelsinne. Fortsätter #17 så här blir det svårt för NJ att inte behålla den så prisvärde kanadensaren som ju även funkar som center.

Att Sakari Salminen och Anton Svensson kommer lämna förefaller givet, de kan säkert få bättre fart på andra håll. Betydligt mer ovisst dock hur NJ ser på Trevor Cheek, och kanske även Lukas Zetterberg.

Vad jag förstår betalade Patrik Zetterberg väldigt dyrt får att få hit Cheek vissa talade även om att Björklöven var med och budade. Frågan är om NJ ser att han kan få mer ”bang-for-the buck” med andra lösningar än Cheek, som trots allt fyller 31 i år? Men Cheek har ju några fina nyckelattribut om han används rätt som ytter.

Lukas Zetterberg har, precis som Lunsjö, varit mycket vass sedan Lehterä kom. Är dock beroende av en bra center för att riktigt komma till och går ibland långa perioder utan att synas.

Men Z levererar ju mål som ingen annan med 19 mål hittills trots en så tung säsong för nästan alla. Det är ett pålitligt målskytte som blir mycket svårt att ersätta om Z skulle lämna. Zetterberg har dessutom varit en pålitlig målskytt många säsonger nu.

Sedan 2018-19 har Zetterberg gjort 93+84 för 177 poäng på 247 matcher i VIK. Det är en jämnhet över tid som motsvarar 20+17 på 52 matcher varje säsong nu.

Med fortsatt ”rätt” och bättre coacher kanske firma Frycklund & Zetterberg (och Bergman) kan nå nya jämnare höjder i VIK? Kommer Frycklund in disciplinerad och dominerar i slutspelet kanske NJ blir ivrig med ett nytt kontrakt?

11 svar

 1. Alkemisten skriver:

  a fram och utveckla talanger
  VIK är rakt igenom värdelösa på att ta vara på bra spelare.
  Det är lättare att komma fram i en SHL klubb än i Västerås
  Gör en jämförelse med Örebro i huvudsak.

  U16(07:or) ÖHK har 4 08:or samt 2 09:or med i laget, VIK har en 08:a, både VIK och ÖHK är med i SM sluspelet.

  J18(05 och 06), VIK harvar i J18 Region Väst Fortsättningserien, ÖHK spelar i J18 Nationell Södra.
  VIK har släppt fram en 07 att spela en match på Våren, ÖHK 6 spelare som spelat mer än 7 matcher på våren.
  Mer än 10 spelare i U16 är bättre än dom spelarna som finns i J18
  Snacka om stängda dörrar

  J20, mer eller mindre meningslöst att jämföra då VIK släpar hit överbliva sista års juniorer som blivit över i andra klubbar hellre än att släppa fram J18 spelare

  Så näste man att sparka bör vara Hellas
  Börja bygga om Juniorverksamheten med tränare utifrån.
  Låt det kosta en eller annan krona, det är mindre risk att sätta sama budget på juniorversamheten som SHL klubbarna än att slänga bort bort pengarna på gamla trötta SHL backar.

  • Johan skriver:

   Läs och begrunda sanny Lindströms krönika från 23/2 i expressen, men först
   J18 harvar och Örebro i nationell.
   Visst , men vik j18 hamnade på direkt under streckat på samma poäng, målskillnad och tappade nationell platsen på förre gjorda mål.
   Mot örebro vann vik hemma och förlorade borta, jämnt så.

   Sanny föreslår
   Fel klimat i svensk juniorhockey
   Det är dags att begränsa och reglera antalet underåriga spelare i respektive juniorlag i de nationella serierna. Det skulle bromsa upp flödet av spelare, göra systemet mer trögflytande och dra ner på den stress och hets som finns bland framför allt föräldrar.

   Det skulle göra respektive juniorlag och serie bättre och lösa mycket av den problematik som vi faktisk har idag i svensk juniorhockey.
   Det är relativt få spelare som kommer upp som underårig, gör skillnad och tillåts spela i en betydande roll. Många får speltid, ibland uppemot tio stycken per match, för att se och lära för att på sikt kunna göra det bra.
   Sätt en gräns på tre, fyra underåriga spelare per lag och match.
   Det skulle inte bara stärka upp J18- och J20-serierna utan även hjälpa de äldre pojklagen där kvalitén bara blir sämre och sämre som en följd av hur åldersstrukturen ser ut.

 2. Icing skriver:

  Vad händer med ”Bulan”?… kanske dax för Markus Ljung att vända hemåt efter en lite svajig säsong i Lhc…
  Spännande tider men först förhoppningsvis slutspel.
  Forza 💛🖤!!

  • Mbo skriver:

   Markus Ljung är nog tilltänkt som 1a center i LHC nästa säsong och lär inte vara aktuell för varken allsvenskan eller VIK

  • Pelle skriver:

   Var är Rasmussen någonstans? VIK har inte haft någon riktigt bra återvändare sen Julles och Loppans dagar.
   En orsak är väl att Sverige har dammsugits av Nordamerika, och SHL skrapar upp allt av värde från HA.

 3. C skriver:

  Bra genomgång som vanligt. Kollar vi mer bakomliggande statistik så är Skedung nog värd väldigt mycket kontra krona han har i lön. Tror vi behöver bygga ett lag där både tredje och kanske även fjärdecentrar kan hoppa uppåt i hierarkin när skadorna/avstängningar uppstår. Där har Mora och Löven lyckats utmärkt. Kalle Östman typer alltså. Man spelar där tränaren säger och ger allt oavsett kedja och roll. För mig kvalar Skedung in där eftersom han är bäst i laget defensivt enligt statistiken men kan hålla ihop en kedja offensivt under en begränsad period.

  Bergman och Kangas ska hållas kvar till nästan varje pris. Kangas är lite av en ny kulturbärare i laget med uppoffrande spel och en fin utvecklingspotential offensivt.

  I övrigt så ska iallafall halva laget bort så vi får en känsla av ”nytt och fräscht. Jag gissar att Jansson/Fryklund/Z alla blir kvar av flera skäl där främst den höga potentialen ihop med familjesituationer mm avgör. Ingen av dem lär få nått SHL anbud.

 4. Musse skriver:

  Hittade klippet när Aronsson presenterades. Klokt av Z att skriva 1 år. Synd att han inte gjorde det med Alex och Eriksson. Hade varit bra med facit i hand.

  • C skriver:

   Eriksson fick sitt kontrakt samma dag som NJ anlände till kontoret så det är lite oklart runt det. NJ har säkerligen godkänt den värvningen. Kändes dock bra just då för han var bättre när han kom från IKO än vad han varit efter kontraktet.

   • PeGe skriver:

    Tror det var så att man var tvungen att välja på att släppa Eriksson tillbaka till IKO eller skriva kontrakt med honom. Sen att man skrev på två år är ju en annan femma.

 5. Musse skriver:

  Har inte Aronsson kontrakt över nästa säsong? Trodde han fick ett tvåårskontrakt.

 6. robert Jonsson skriver:

  Lehterä verkar vara en mycket klok och sansad coach och han verkar ha spelargruppens förtroende så att behålla honom borde vara prio 1. I intervjuer talar han om laget som helhet och han fokuserar på rätt saker ( inget energitapp på grund av fokusering på dåliga domarinsatser).
  Får han fortsätta sätta sin prägel på laget med sitt lugn och sin fasthet så kan det bli en riktigt trevlig avslutning i slutspelet.