Stor hockeyfest (trots nytt stort debacle för randigt – höj domarlönerna kraftigt!) mot urstarkt Björklöven då VIK bjöd upp till dans – Lehteräs Gulsvart tar kliv

FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

30 Responses

 1. Söderlövare skriver:

  Tycker att ni gör en kanonmatch, speciellt defensivt, Tero Lehterä har satt sin prägel på laget och på sikt kan detta bli riktigt bra för er.
  Johan Gustavsson var riktigt bra.
  Nye Lagunov kommer ni får mycket nytta av i framtiden.

 2. Tommy Dorg skriver:

  Pondus, Kompetens, Verbal, Hårda nypor, Ödmjuk, Äger rummet, Världsvan, Rutinerad, Filosofosk – TACK Thero Lehterä för att du räddade oss när vi totalt gått vilse. Vi glömmer dig aldrig!

  • Misse skriver:

   Ja, det är 2 saker jag funderat lite över idag. Kanske den härliga VIK-klacken kan göra en liten hyllning till våra nya coacher under gratismatchen? Utan deras intåg hade det förmodligen sett väldigt mörkt ut just nu…
   Den andra saken är var Cheek ska ta vägen när Frycklund och eller Skedung kommer tillbaka. Vill gärna inte rubba på Frycklund – Z – Bergman eller Lunis – Robertson – Dower Nilsson. Bästa hade väl varit att stoppa honom i en kedja med Salminen med Speers/Skedung som center? De har testats tillsammans innan med mindre lyckat resultat men kanske nya tider nu? Vad är era tankar?

   • C skriver:

    Jag tror vi kan räkna med att Bergman – Fryklund – Z bildar förstakedja oavsett alla annat.

    Jag hade verkligen velat se Cheek ihop med Robertsson och Dower för de 2 snurrar på rätt bra i anfallszonen å han kan skymma och brottas framför mål.

    Lunsjö flyttas till en ny kedja med Skedung och Salminen.

    Speers blir center mellan Kangas och Lagunov i en checkingline.

    JJ14 extraforward och given i boxplay.

    Aronsson, Svensson och Eriksson får stå utanför laget.

    Har sällan varit så enkelt att sätta ihop ett lag 😉

    • Misse skriver:

     Haha, vi på ”utsidan” har alltid rätt när det kommer till uttagningar osv;)
     Jag förstår hur du tänker och håller med dig om Svensson, Eriksson, Aronsson samt 4e-linan. men jag känner att om Cheek – Skedung – Salminen får ihop det så har vi faktiskt 3 riktigt vassa linor. Lunsjö kommer till sin rätt med lånen och vi vet att han alltid steppar upp ordentligt i slutet av säsongerna. Den kedjan är bra! Känns fel att ändra på den. Vi kan gå in i ett ev slutspel med 3 nästan 4 linor som kan bidra offensivt, till skillnad från förra säsongen då vi bara hade 1. Kan bli obehagligt för diverse top6-lag om vi tar oss så långt.

 3. Kjell Karlsson skriver:

  Bra skrivet. Håller med om det mesta. Som supporter har jag oxå alltid hållit mig f god att kommentera domarna. Men senaste 2-3 åren har det ju spårat ur totalt. En ny generation domare låter oss aldrig göra upp med blanka vapen. Största ”misstagen” alltid i slutet på tredje, varför vill man påverka resultatet?
  Ett riktigt systemfel är det.
  Se på JVM, perfekta domare genom hela turneringen.
  Varför är nya domargenerationen så lättkränkta t ex?
  Enl mig är EN anledning att man har favoriter/kopplingar t lag som ger sig t känna, alltid i slutet på tredje.
  Blod alltid tjockare än vatten.
  Sett flera ggr i år, SSK-Lundkvist stulit flera poäng av oss genom åren, som ETT exempel.
  Jag bävar inför slutspelet, med 50 mille i potten.

  • jag skriver:

   Ja vi får verkligen hoppas att INTE Björklöven går till SHL. Ska bli så skönt att få vinna mot det fallande lövet från Umeå nästa säsong !

 4. Hesa Fredrik skriver:

  HR! Du har självklart rätt i mycket! Men dessa konspirationsteorier uppstår när just rätten att ifrågasätta och sätta fingret på problemet ses som partiskt! Domarna gör fel för ofta och det gäller alla lag! Men med glasögon på ser jag ett mönster och det är inte positivt!
  Felet ligger nog högre upp i hierarkin och det är där man måste börja!

 5. Hesa Fredrik skriver:

  Mycket bra skrivet MN! Den här obekväma diskussionen måste tas för det har helt spårat ur! Vi kan snart döpa om HA till KA som Kalle Ankaligan! Från sk experter på CMore k
  an vi inte räkna med stöd, de får säkert enligt
  anställningsavtalet
  inte kritisera domarna eller ligan! Jag ser oerhört mycket hockey men HA sticker ut med konstiga domslut! Videogranskningar som tar evigheter fastän alla sett vad som hänt! Jag tror ärligt att domarna pratat ihop sej mot vissa lag och för andra!
  Varför? Ja man kan fundera!
  Grabbarna gör det annars bra nu och vi fortsätter stötta💛🖤
  En dag ska allt vårt oflyt vända!

  • HR skriver:

   Problemet med att föra diskussionen om domarkvaliten belyses av just det här inlägget. Alla vet att det finns svårigheter med domarkvaliten. Domarna i matchen mellan IFB och VIK gjorde flertalet ofattbara misstag. Och det skulle kunna vara ett avstamp för en seriös diskussion om hur man minimerar misstag och dess följdverkningar. Men så bara några rader senare har diskussionen redan spårat ur när man påstår att domarna har en uttänkt, överenskommen agenda mot vissa lag.

   Gårdagens match är ett bra exempel. VIK-fans känner sig förfördelade av bland annat situationen med Aronsson. Som naturligtvis inte skulle blivit utvisad. Lika självklart som att Schilkey skulle blivit det. Men ingen kommer då ihåg den lika självklara utvisningen för sex man i en minut aom donarna missat just innan. Som Löven kände sig förfördelade över. Alla är missnöjda med domarinsatsen, samtidigt som alla tror att det är just det egna laget som hela tiden förlorar på det. Lösningen blir på något sätt att sätta press på domarkåren så att man ska få ett mer fördelaktigt utfall av den dåliga bedömningen. Vilket förstås är ett helt horribelt resonemang som bara bidrar till problemet.

   Lösningen är naturligtvis att inse att domarna gör sitt bästa men gör ändå för mycket misstag. Varför? Jo, för att människor gör misstag. Oavsett om de är högavlönade eller inte. Bättre domare gör mindre misstag, men gör ändå misstag. Så vi måste ha ett system som kompenserar för domarnas mänsklighet. Att stänga av och bestraffa domare som gör sitt bästa leder inte till bättre domare. Det leder till domare som är mer rädda att göra fel. Rädda domare är inte bra domare.

   Istället måste vi ha en acceptans för att den blir fel ibland. Mindre prestige. Tar man ett felaktigt beslut säger nån annan i teamet till en. Kan bli lite palaver vid domslut men det får vi tåla. En överdomare med tillgång till video på varje arena som kan utan 5 min videogranskning bara diskret prata i öronsnäckan med den felande domaren och påtala att det håller på att gå åt helvete.

   Finns säker fler och bättre förslag. Men det jag är helt säker på är att stänga av domare, sprida konspirationsteorier om att de har en agenda mot den egna klubben och veva på sociala medier kommer inte leda till bättre situation. Bara genom att inse att domare gör fel och det är helt ok därför att det är att vara mänsklig kan vi börja bygga system som kompenserar för mänskliga brister.

   • Musse skriver:

    Köper inte ditt resonemang att några sekunders spel med sex man ska likställas med att byta ut ett pp mot ett bp på två minuter, hur tänker du här?
    Att säga att de gjorde ju sitt bästa och det är ju mänskligt att vara så dålig är okej. Det är ju så svenskt mesigt synsätt. I alla yrkeskårer blir det konsekvenser om man inte presterar eller gör uppenbara misstag, oavsett om man gjort sitt bästa eller inte. Om man nu inte verkar i en skyddad verkstad som domare verkar vara i.

    • HR skriver:

     Ingen har sagt likställas. Det jag belyser är att de flesta ser hur de själva blir förfördelade, inte när motståndarna blir det. Att båda lagen i en match kan känna att de blivit missgynnade. Och då få för sig att det finns en konspiration mot dem.

     Att något är svenskt betyder inte att det är dåligt. Och du har fel. Massor med modern forskning talar mot att det är effektivt att bestraffa de som gör sitt bästa men misslyckas. Och det stämmer inte att alla andra yrkeskårer kör med straff för de som presterar dåligt. Det handlar inte om skyddad verkstad, det handlar om att man vill att något ska bli bättre och därför använda metoder som fungerar för att nå det målet. I stället för att primitivt hämnas och straffa och hoppas att resten ska höja sig av det.

 6. Musse skriver:

  Domaren blev tydligen kränkt av Robertsson, de måste kunna tåla nått ord av missnöje i slutet av en match när de vet om att de gjort avgörande misstag. Är det någon som ska känna sig kränkt och maktlös så är det väl Aronsson som får en så bedrövlig utvisning. Det räcker inte med att de kör en pudel och allt är förlåtet, det är för mycket pengar och streck inblandade för det. Det måste finnas konsekvenser som avstängningar och böter även domare som gör fel, inte bara spelare som ska ta ansvar. Eller ska spelare också kunna pudla och säga att det blev fel vid t ex en huvudtackling?

 7. Bozo skriver:

  De som tycker att man ska sluta klaga offentligt på ett systemfel skulle trivas i Ryssland. Det ruttnar inifrån. Det är ju inga enskilda människor som hängs ut. Domarna själva kan ju inte må bra i situationen som är.

 8. Observant skriver:

  Får känslan att alla felaktiga domslut på sista tiden är en följd av höstserien där utvisningarna var många , Haralds ständiga tjat om disciplinen och domarna har givetvis stenkoll på vilka lag som ligger i topp i utvisningsligan. Det blir en snöbollseffekt där domarna tittar extra på VIK . Nu till det positiva nämligen tränarna. Tänk om de kommit in strax efter Åhlund gate istället för när det återstår så lite av säsongen. Pannans roll var ju skjuten i sank efter Arlanda fiaskot och det påverka givetvis laget enormt. De nya tränarna har ju visat att det finns kapacitet i laget trots Fryklunds o Skedeungs tunga skador.

 9. C skriver:

  Problemet med Aronssons utvisning är inte att en av domarna blandar ihop spelarna och gör fel. Det kan hända alla och vi är bara människor. De går ut och ”pudlar” direkt efter. Nej sånt händer.

  Det stora problemet är att vi har ett 2 domarsystem med 2 linjemän. Alla 4 ska jobba som ett ”team”. De står och kör fistbumps innan nedsläpp och kan prata med varandra i under matchen i mikrofon och hörlurar.

  Ändå kan de 4 inte tillsammans komma fram till att Shilkey skulle sitta kvar i utvisningsbåset. De kommunicerar inte och de kan inte höja blicken och kolla på jumbotronen. Anisiktsuttrycken på VIKarna säger allt. De är helt ute och cyklar.

  Ändå väljer domarna (förmodligen en av dem) att driva igenom det här felbeslutet. Att alla 4 skulle missa det hela hallen såg plus alla reaktioner efter och jumbotron är helt omöjligt. Det innebär att en av huvuddomarna kör ett eget race och kör över de andra 3.

  Domarna kan missa men vi har flera domare på isen av den anledningen. Det här måste vara urtypen av ett exempel på när fel människor blivit anlitade som domare för domarteamet hade alla chanser i välden att prata ihop sig och göra rätt direkt.

  Avstängning resten av säsongen borde vara ett minimumstraff för åtminstone en n av huvuddomarna.

 10. Peter skriver:

  Det som förstörde matchen igår för VIK för till stor del var dåliga domare som verkar ha noll fingertoppskänsla och noll spelförståelse. PP i stället för BP när Aronsson blir utvisad, och en lättkränkt domare som visar ut Robertsson med fem minuter kvar påverkade säkert till stor del utgången av matchen.

  Det krävs mycket av domare för att de ska vara bra. De ska ta rätt beslut på isen och de ska vara rätt utbildade och dessutom kvalificerade för uppgiften. Det jag ställer mig undrande till är hur denna yrkeskategori faktiskt fungerar. Vad är det som driver dem? Det förefaller som att de har en starkt utpräglad ”Vi mot dom”-mentalitet och att många tår är ömma.

 11. Blinda domare 🤭 skriver:

  Det räcker med att Vita Hästen tar en poäng. Östersund tar 6 poäng och VIK 0 poäng på sista två matcherna då är har VIK spelat klart den här säsongen. Men chansen till det bör vara liten när Östersund möter Almtuna borta och Djurgården hemma sista matchen. Men som sagt vi får hoppas att det är klart på onsdag!

 12. Patrick Edelo skriver:

  Håller med i allt du skriver M.N. Glad att du gör våran röst hörd. Själv är jag så jävla frustrerad, arg, och faktiskt lite ledsen, att jag inte orkar skriva ned vad jag tänker och känner. Den där jävla Daggen, vilken pajas. Trevlig helg nu tar vi bak vägen till SHL, med kassa domare….

 13. Bozo skriver:

  Ödet. Tänk på att om förändringen hade skett tidigare så hade det nog inte blivit NJ och Lehterä. Och NJ hade nog fått på känn att Örebro skulle få återbetala 7 msek vilket lär tvinga dom att sänka spelarbudgeten med minst det nästa säsong.

 14. Bozo skriver:

  Domarna verkar överlag väldigt stressade. Rädda att hinna med, rädda att göra fel. Uselt självförtroende alltså. Det visar på systemfel och att för lite resurser läggs på att detta ska bli bra. Tyvärr kan det bli så här när det är svårt att rekrytera och inte kan erbjuda attraktiva löner i relation till omständigheter. Man tar som arbetsgivare vad som erbjuds och hoppas på det bästa. Här behövs verkligen ledarskap som kan utveckla färdigheterna.

 15. Olle skriver:

  Håller med i allt men ……på tal om backarnas skytte…man måste sätta puckarna på mål. Även om puckskrället inte går direkt i mål så skapas det returer som kan resultera. Pricka kassen för f—n!

 16. Bra skrivet!
  Jag håller med om att domarna har en lägre nivå än vad man förväntar sig, men felet ligger ju i att så fort en domare håller tillräckligt hög nivå så sticker han till SHL och då får oerfarna domare ta över rollen. Domare som kanske bara har dömt Division 1 som högst. Inget ont om dem som personer (de är säkert trevliga privat), men till och med jag som Lövare skäms över de domare som vi har på våra matcher med. Ska inte nämna några specifika namn, men till exempel när en domare ska vara neutral när han ska döma en match mellan 2 lag så kan ju man ju inte sätta in honom i en match där han har ett uttalat hat mot ett lag av lagen. Var finns logiken där?

 17. Pelle skriver:

  Östersund behöver inte ta in 20 mål. De behöver bara ta sex poäng och VIK noll. Nu tror jag inte det händer. Men klart är det inte.

 18. Besviken på HA! skriver:

  Riktigt BRA och vettigt skrivet Mikael!
  Håller helt med dig, sjukt att domare som gör såna misstag match efter match får döma match efter match, utan några påföljder!
  Hela laget gör en bra match, men Kangas, JG och Jardeskog riktiga kämpar i dagens match!

 19. Musse skriver:

  Ikväll spelade grabbarna som ett helt nytt lag. Löven är såklart oerhört skickliga men när vi hängde med till 55 min så kändes det som att vi kunde få till en förlängning. Hade vi fått pp när Aronsson slashades och när Bohm fick en high stick i ansiktet så hade utgången kanske sett anorlunda ut?
  Letherä & Hirvonen måste undra vad fan det är för standard på domarkåren i Sverige. Det är så dåligt att det blir pinsamt. Den här matchen var det fyra domare som var totalt inkompetenta och såg ingenting….. senast mot Tingsryd var huvuddomaren Stefan Johansson bara en dum och arrogant jävel…. Det är tråkigt att de förstör matcherna med så låg nivå.

 20. J skriver:

  Så bra skrivet av dig Mikael! Håller med dig till 100% !
  Sämsta domarna jag sett som dömt en hockeymatch .
  Från att VIK var påväg rätt ner i division 1 till att vara på samma nivå som Björklöven. Jag är imponerad.
  Letherä är grymt bra som coach! Varför har vi haft Paananen i så många år..
  Luganov ! Härlig spelare och karaktär.

  • Kalle skriver:

   Hade Löven haft någorlunda utdelning så hade dom gjort 3-4 mål till. 4 stolp/ribbträffar, bränt öppet mål mm.

   Domarna missade utvisningar åt båda hållen, att påstå att domarna påverkade till förlusten är otroligt befängt.

   VIKs stora problem är att ni är trubbiga framåt, men det ser ju bättre ut nu än för en dryg månad sedan. Tror dock VIK får det svårt att slå ut Modo, Björklöven Djurgården, SSK/Mora sett över sju matcher.

   • Retstickan skriver:

    Förstår inte resonemanget. En stolpträff är en stolpträff. Den är inte i mål? Hur får man normal utdelning på stolpträffar? Jo, men om vikarna hade skjutit jämte målvakten och inte på målvakten så hade västerås vunnit stort.