Suspekt domarinsats förtog glädjen då VIK, där Albano & Lagunov glänste, tog stort slutspelskliv mot Tingsryd

Nick Albano. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

27 Responses

 1. Martin skriver:

  Min amatörmässiga gissning om ”Trap” spelet första 10min är att Tero bara har varit sjukt tydlig och konsekvent. Att mata till spelarna, är det tveksamt. Spela trap och undvik misstag första 10. Som spelarna själva sagt att det sparar kraft och man jobbar tydligare tillsammans över hela isen. Det värsta man kan göra med ny idé är att säga ”ibland kör ni så, ibland så, men även såhär” bättre att köra 100% tills man behärskar det och sedan alternera.

 2. Bozo skriver:

  Jag tror det är ett manligt fenom gällande domarinsatserna i HA. Lite halvbittra män som hamnat där som vill utöva makt, Toxic masculinity. Ett fräscht grepp hade varit att helt gå över till kvinnliga domare.

  • Pelle skriver:

   Konstig teori du har. Som om det inte skulle finnas bittra kvinnor. Är ju ett begrepp ju.
   Tror det blir svårt att hitta kvinnliga domare.
   Jag har hört om en kvinnlig domare inom elithockeyn och en i superettan i fotboll.

   • Robert skriver:

    Ett begrepp skapat av män om vi nu ska va politiska

    • Pelle skriver:

     Ja det klart. Men min poäng var ju att vilka har skapat något som kallas toxisk maskulinitet? Två fel gör ju inte ett rätt.

   • Bozo skriver:

    Jag var lite halvt ironisk, men helt klart drar HA-domarkår till sig fel klientel.

  • Mr H skriver:

   Vi hade väl kvinnliga domare i VM i fotboll för herrar nyss i Qatar!!
   Några få. Kvinnor dömer också i herrtennis sedan länge på ATP-touren.
   Varför inte.
   Det är ju något som inte stämmer i hockeyallsvenskan i alla fall.
   Frågan är hur trenden är jämfört med tidigare säsonger. Vi skulle behöva överdomare, som mer noga reviderar vad som händer, då det ibland är helt horribelt udda enögt.
   Det här var ju inte den enda matchen den här omgången där det var usla insatser.
   Det skulle behövas någon kommission för det här också. I slutspelet så blir det säkert ännu värre.
   Är tempot för högt för domarna i den här serien?? Eller tjänar de för lite?

 3. Peter T skriver:

  Enligt mig är säsongen räddad iom klart kontrakt med HA nästa säsong. Trodde aldrig det med Pannan vid rodret, jäklar så illa det såg ut ett tag. Undrar hur det kunde se så illa ut under Pannan egentligen, han måste känt en otrolig press redan inför säsongen. Hade vi fått ny coach tidigare kanske Kokkonen och co gjort succé här istället för hos konkurrenterna. Men som sagt, jag känner mig otroligt till freds, det som komma skall är ren bonus.

 4. Musse skriver:

  Efter att inte fått en enda utvisning med oss så tittade jag om på situationerna på Cmore idag. Hittade minst 4-5 st de kunde tagit om de velat. Blir nästan mer förbannad när jag ser det i efterhand än under matchen, för det är en så svag domarinsats som bara inte får hända på denna nivå. Inte ett ord om det i vlt? När inte Åbonde är på plats så är nog hockeykunskapen låg där.
  Kontraktet är säkrat men inte spelar vi bra hockey. Vi hittar sätt att vinna med enstaka individuella prestationer. Men med den här truppen kan jag inte begripa att vi inte kan ha ett bättre spel med pucken? Alla bottenlag med på papperet sämre spelare är snabbare, har bättre rörelser och ett bättre passningsspel. JG räddade oss med lite tur och skicklighet. Albano lysande igen efter markeringen.

  • Mr H skriver:

   Musse!
   Bra gjort. (Har ej sett repriserna)
   Tror att VIK var något nervösa, och att de inte kom upp i den intensitet som de gjort tidigare sedan tränarbytet. Nya ”trap-systemet” kanske inte satt sig riktigt. Men också att det nog inte passade riktigt med hur de (VIK) formerade sig mot just TAIF den här gången. Vi borde kunnat gå fram tidigare.
   Helt klart att det är några individuella prestationer som avgör matchen. JG också.
   Det är mer jobb om det ska bli en bra placering och att kanske slippa jobbiga Almtuna.
   8:e plats fullt möjligt.
   Skedung tillbaka till någon av de nästa 2 matcherna samtidigt som Lagunov hittar lite till med samspel, fart och kan spela i mitten. Då kan vi få ut mer av Cheek och få fler offensiva hot.
   VIK kanske kan lite till.

 5. Icing skriver:

  Och Kik’s Gath är galen och kräver en förklaring ” vi får så mycket konstiga domslut emot oss”…. och ändå loggar båda lagen in på 6 minuter var.
  Men nivån har varit väldigt svag i år… hoppas det blir bättre i slutspelet.
  Men domarna följer väl det alla experter sitter och säger..”att VIK drar på sig alldeles för mycket onödiga utvisningar”
  Så har det säkert varit men blivit mycket bättre.
  Forza💛🖤

 6. Mogge skriver:

  Ta en koll på DIF-BIK, samma skam där. Det är väl så att vissa lag inte ska vinna…

 7. Mr H skriver:

  Jag har vant mig!! Tänkte knappt på att VIK inte fick utvisningar med sig.
  VIK blir tacklade i ryggen, och det andra laget får utvisning med sig strax efter för någon små-grej – det är ju så det brukar se ut!!!

 8. Bozo skriver:

  Lehterä trycker hårt på att man måste växa/utveckla sig, det kanske även är en filosofi han använder i matcherna. 1:period är ganska ointressant egentligen och handlar mer om att inte gå bort sig helt.

  • C skriver:

   VIK har nu vunnit 4 av de 5 senaste matcherna. I samtliga har motståndaren gjort 1-0 men VIK har vänt. Förra säsongen vände man inte en enda match när man man hamnat i underläge. Där tror jag Lehterä har en av sina största styrkor som matchcoach.

   Gillar även hans intervju efter matchen om passiviteten i första. Jag har sagt att vi ska ställa upp i mittzonen (trapp) ett antal gånger per period men inte HELA TIDEN. Till andra perioden ändrade man det och sen var det ändå en ganska lugn resa till seger. Där har vi en stor effekt på att bryta tränare.

 9. Peter skriver:

  Det känns lite som om domarna letar utvisningar när det gäller VIK, då de leder Hockeyallsvenskans utvisningsliga. Liksom som att ett lag som leder den ligan måste utvisas oavsett vad.

  Annars så är jag riktigt riktigt glad över att Blake Speers äntligen fick göra ett riktigt mål. Ska bli spännande att se vad det kan göra för hans självförtroende.

 10. Hesa Fredrik skriver:

  Många kloka synpunkter här! Det måste nu vara helt klart för alla att domarnivån i HA är skrämmande låg! Gårdagens match får verkligen konspirations tankarna att gro! Tror inget kommer att hända om inte Uppdrag Granskning gör ett reportage och granskar alla konstigheter!
  Jag tycker den nya tränarduon är vår bästa värvning! Frågan är om det finns mer meriterade tränare att finna än dessa profiler!
  Behåll dem om möjligt!
  Behåll också gärna Speers, ingen jobbar hårdare än han!
  Samt signa Persson innan någon annan gör det, där finns potential!
  Starkt att vända flera matcher trots att spelet hackar!
  Kämpa Gulsvart!

 11. Mattias skriver:

  Mikael, vi som är VIK-supportrar ser gärna att Tingsryd inte får ligga på som de gjorde i inledningen av matchen och det blir enkelt för oss att säga att VIK inledde svagt. Men vänder vi på myntet och tittar på matchen ur Tingsryds ögon så var det den här matchen de måste vinna om de ska ha en bra chans att klara sig undan negativt kval. De kommer ut extremt hungriga och taggade därefter. Nu när de har förlorat mot VIK så har de kvar MoDo, Djurgården och AIK den här säsongen samtidigt som de behöver ta minst 4 poäng och en hygglig målskillnad. Även om det ”bara” var Tingsryd som VIK ställde upp defensivt emot så kanske det inte var en alltför dum idé egentligen. Vi vann och säkrade kontraktet! 👌

 12. Olle skriver:

  Domarnivån låg och oklar! Två lag, Södertälje och nu Tingsryd, kommer hit och spelar 120 minuter tuffhockey utan att drabbas av en enda minut i utvisningsbåset. Otroligt märkligt!!

 13. Bozo skriver:

  Det borde dömts avvaktande straff innan Lagunov fick avsluta. Hade han lagt sig så hade det blivit så. Tyvärr främjar domarnas handlingar filmningar.

 14. C skriver:

  Det är lätt att bli konspiratoriskt om domarna.
  Ett faktum är dock att de sista 4 hemmamatcherna har VIK haft totalt 3 st powerplay. I 2 av matcherna har motståndarna 0 utvisningar.

  Då har VIK ändå gjort totalt 20 mål och tagit 10 poäng på dessa 4 matcher så det är inte så att man varit utspelade eller tillbakatryckta på något sätt.

  Undrar om det ens hänt i HA tidigare att ett lagt haft så få PP över en längre period av hemmamatcher?

  Jag ser ett genomgående problem med domarna här och det är främst att när den ofta högljudda stora hemmaklacken börjar vädra sitt missnöje blir det ofta väldigt svårt för domaren att höja armen för att man inte vill ”falla för trycket” och istället blir det en tvärt om effekt där man släpper mer för motståndarna istället. Den gamla enkla kompensationen när domaren förstått att den missat en utvisning och inställer tar en tämligen billig utvisning några sekunder senare för att ändå skipa rättvisa försvinner.

  Det är dags att domarna blir anställda av en helt egen organisation och hyrs in av SHL och HA istället. Det skulle förändra allt och ta bort den n massa spekulationer om ”styrning” av ligorna.

 15. Kjell Jansson skriver:

  Vill passa på och gratulera VIK till nytt kontrakt vilket är oerhört glädjande, blir det även lite slutspel så har dom nya tränarna och spelarna lyckats riktigt bra , trots det oerhört pressade läget man befunnit sig i .

 16. patrikH skriver:

  Ja, det var ju uppenbart för alla åskådare att domarinsatsen var oerhört enögd. Bra att du tar upp detta Micke! Man undrar ju vad som ligger bakom, för detta kan inte längre bara vara en slump. I vilket fall ser man också att VIK numer inte låter sig påverkas lika mycket av yttre omständigheter utan nu har en egen tro på sig själva och sin förmåga. Detta visade man mot slutet av matchen trots viss nervositet vid reduceringen till 3-2 av Tingsryd.

 17. Sudden skriver:

  Lagunovs mål döms bort, men dom tar inte hänsyn till hakningar och slashingar han fick precis innan? Håller med Micke att det här med domarna börjar bli riktigt konstigt.

 18. Mr H skriver:

  Seg första period – VIK kom inte igång riktigt. Avvaktande.
  2:a perioden: Vik tar Tingsryds pucktapp och Speers får pucken till slut, trampar runt till höger, skär in och skjuter. Pang – 3-1. Riktigt snyggt. Vasst klass-avslut av Speers. Fart på grejerna. Där är matchen – trodde jag. Men det strular för VIK denna kväll. 4-2 där Lagunov gjorde det mesta rätt blev avblåst efter granskning. Lagunov måste väl ha nuddat TAIF:s målvakt med skridskon samtidigt. Målet ej godkänt. Hmmm.
  Först i slutet av tredje läge för Lunsjö som drar från höften tillräckligt snabbt, efter fin assist (Robertsson tror jag – men jag kan ha missat där).
  Sniper-Lunis! En väldigt värdefull spelare tycker jag.
  Speers är förmodligen någon som kan ännu mer. Salminen förstås. Jansson kan bättra sig bakåt. Albano kommer. Cheek ska vara på kanten. Lagunov godkänd. Snart är också Skedung tillbaka.
  Spelsystemet måste ge kraft och vara effektivt. Det har jag och flera andra sett att vi helt saknat tidigare. Det kan vara en minst lika stor faktor som de nya tränarna, och hur de jobbar i övrigt med VIK! Dubbel vinst alltså.
  Sedan såg det kanske lite udda ut med hur VIK formerade sig i början av matchen, jämfört med sista 2 perioderna. Det här var inte den bästa matchen under de nya tränarna. En och en halv bra period.
  Lite mer disciplin här och där, så blir det nog bra för VIK.
  Kokkonen – mer än en poäng per match sedan han bytte till Karlskoga. Gör 2 på Djurgården borta ikväll.
  Inte helt lyckat att förlora honom. Gamla spelsystemet gjorde nog inte honom rättvisa?
  MoDo’s powerplay är en riktig härdsmälta. Inte gjort mycket i den spelformen senaste 100 minuterna hörde jag. Tills idag – ett mål. Men de kommer att få kämpa för att nå finalen. Utan fungerande powerplay borde det bli svårt.
  Jag tror att Löven tar den ena finalplatsen. Jämnt bakom.
  Hockeyns vindar blåser ej i Stockholm längre. Där är det bara fotboll som gäller.
  Men Djurgården går faktiskt bättre nu. Tälje är svåra hemma.
  Så vi får se vad det blir när slutspelet är igång.