Tidig-succé-Persson borta, brev om PP med Salminen som en nyckel inför avslutningen mot Tingsryd, Björklöven, Mora & Kristianstad: ”En av seriens bästa PP-enheter, men vet man ens om det?”

Sakari Salminen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Snacka om att mycket har gått emot VIK skademässigt. Och nu hann knappt nye backen Filip Persson landa förrän denne bröt handen borta mot Mora senast och missar resten av återstoden.

22-åringen har annars inlett strålande (dock liten sample-size såklart) och var en av de bästa på plan då VIK slog Hästen klart senast hemma. Persson såg då ut som en ärrad SHL-veteran med massor av smarta kortpassningar och rejält spel utan puck.

Men det skulle inte förvåna om Persson åtminstone får en tryout inför kommande säsong. Nu blir det ännu viktigare att Albano och Lindelöf tar sig i kragarna och lyfter mot sina relativt höga högstanivåer. Mer om den sistnämndes tidigare bravader nedan.

***

Bloggen har åter fått ett läsarbrev (denna gång frågade jag faktiskt denna så skarpe VIK:are) så bra att jag inte kan låta bli att publicera det. Det finns flera kloka VIK-följare som mailar bloggen. Vilket ynnest att få driva en blogg om en klubb med så många och oerhört kunniga fans och andra insatta. Tack till alla Er!

Över till läsarbrevet från ”Mr. C”:

”VIK har en av seriens bästa PP-uppställningar, men vet man ens om det? 

Det finns tyvärr många saker att säga om den här säsongen. VIK:s PP är såklart en av dem. VIK har idag en PP-effektivitet på 17,4% och bara 12:a av 14 lag. Det att jämföra med målet på cirka 30 % som förre sportchefen Patrik Zetterberg uttryckte in en intervju innan säsongen. 

Jag tror att alla som sett VIKs matcher är eniga om att man famlat utan att hitta rätt i PP nästan hela säsongen. Anledningarna till uteblivna resultat är många.

Dock finns det en kort period när PP såg otroligt bra ut. Det viktigaste var dock att man gjorde mål varje match i sitt PP och under den här perioden. Då kände i alla fall jag att man äntligen hittat rätt:

Den 26/10 mötte VIK Kristianstad hemma och vann med 5-1:

 • 2-0-målet gjordes i PP av Lindelöf, assister Frycklund och Salminen.
 • VIK fick två PP i matchen och hade alltså 50% i PP.

Den 28/10 mötte VIK Vita Hästen borta. VIK vann med 3-4:

 • 1-1-målet gjordes i PP av Lindelöf. Ass Zetterberg och Salminen.
 • 1-2-målet gjordes i PP 5-3 av Cheek. Ass Zetterberg, Frycklund.
 • VIK hade två 2 minuter powerplay, ett halvt PP och ett 5-4/5-3 som slutade med mål. 

Den 29/10 mötte VIK Mora hemma och vann med 3-1

 • 1-0-målet i PP gjordes av Zetterberg. Ass Frycklund och Lindelöf.
 • VIK hade två PP under matchen och har alltså 50 % i PP. 

Totalt under dessa tre matcher gjorde VIK tre mål i 5-4 och ett mål i 5-3. Jag är inte 100 % säker på hur man räknar ut procenten i och med 5-3-lägen m.m. men totalt fick VIK:s motståndare 10 utvisningar med någon form av PP för VIK som följd.

Vi kan alltså konstatera att VIK:s PP låg på minst 40 % under de här tre matcherna, men förmodligen på ca 50 % med 5-3 inräknat. Efter de tre matcherna låg lagets PP på cirka 30 % så långt in i säsongen.  

VIK spelade ett jättebra PP de här matcherna med högt pucktempo och bra tryck. Spelarna på isen vid samtliga mål är:

                  Lindelöf

Frycklund                 Cheek                  Zetterberg

                 MÅLBUR

                                Salminen

Vad gör den här PP-uppställningen så bra? 

Till att börja med fick man ner pucken djupt i zonen genom Salminen bakom mål. Det får motståndarna att vända på huvudena. Salminens bidrag här är framförallt att skapa tid och yta till Frycklund, Lindelöf och Zetterberg.

Boxen ser inte var Lindelöf är riktigt och även Zetterberg får lättare att positionera sig. Sen är Lindelöf leftspelare vilket gör att han kan slå bra välplacerade passningar till Zetterberg när han väl får pucken. Frycklund har alltid två enkla alternativ och håller sig oftast till dem. Antingen spelar han ner pucken bakom mål till Salminen eller spelar han upp pucken till Lindelöf på blå. Upp med tempot bara och det här är Frycklund bra på.

Ytterst sällan slogs en passning genom boxen till Zetterberg, men givetvis ska den slås när ett givet läge uppstår. Men man ska aldrig söka den passningen. Framför mål stod Cheek och tog upp båda backarnas uppmärksamhet.

På pappret är det här fem stycken väldigt bra powerplayspelare i HA. Alla har här dessutom helt rätta roller. De har dock alldeles för sällan fått spela tillsammans. 

Bilden ovan är inte hämtad från någon av de matcherna, men visar vilken ytan man får när Salminen har pucken bakom motståndarnas kasse. Ytan jag ringat in är en fin yta Lindelöf kan få bra skottlägen ifrån, men även gott om tid att spela över till Zetterberg på direktskott. Kolla på motspelarna, samtliga fyra är vända med huvudet mot pucken vilket gör det väldigt svårt att försvara mot direktskott från tex Lindelöf. 

Varför slutade man spela den här uppställningen? 

Den 2/11 spelade VIK borta mot SSK. Frycklund lämnade uppvärmningen skadad och Anton Svensson tog Frycklunds plats. Då rasade VIK:s PP ihop totalt igen. Att Svensson som inte alls levererat i PP under sina snart två säsonger i VIK skulle misslyckas var tyvärr ganska väntat.

Anton Svensson har inte mognaden och tålamodet att styra VIKs PP. De efterföljande matcherna spelade Svensson på Frycklunds plats och VIK gjorde inga mål. Därefter flyttades Salminen tillbaka till PP2 och den här fina uppställningen skrotades. 

Frycklund blev hel igen efter cirka två veckor. För mig var det då givet att man ska gå tillbaka till uppställningen som funkade, särskilt eftersom man inte gjort mål i PP sedan Frycklunds skada, men det verkade inte Paananen så sugen på.

Istället laborerades det med en uppsjö av varianter som alla är mer eller mindre misslyckade. Ett genomgående tema är att man inte spelar särskilt mycket med en spelare bakom mål utan mer kör ett klassiskt paraply med en spelare mitt i boxen och en annan framför mål. Syns på bilden nedan:

På bilden ovan ser vi hur mycket lättare motståndarna kan försvara utan Salminen bakom mål. Motståndarna få upp sina två toppar i boxen och de kan ganska lätt att skärma av Frycklund – Lindelöf – Zetterberg som mest passar runt utan att hitta lägen. VIK-spelaren mitt i boxen blir snarare en belastning än en hjälp då hela motståndarboxen flyttas närmare Lindelöf.  

En annan stor nackdel är att när Cheek spelar framför mål är det han som måste åka ner bakom mål när pucken spelas där. Cheek är enligt mig (och Mikael Eriksson) en av seriens absolut bästa spelare framför kassen i PP. När pucken är bakom mål får han lämna sin plats och istället får mittenspelaren i boxen ta plats framför kassen. Då är man inne i en väldigt ond spiral där fel spelare står på fel ställe i två fall samtidigt. 

Hur går vi framåt med PP? 

Med Cheek tillbaka är 4 av 5 komponenter i den lyckosammaste uppställningen för säsongen med i laget. Jag skulle önska att Lehterä återgår till den här uppställningen i PP1 snarast och att man ersätter Frycklund med en leftspelare som inte heter Svensson i efternamn. Ta tex Gabriel Kangas, han har utvecklats mycket under säsongen och visat att han kan följa instruktioner.

Instruktionerna på Frycklunds position är relativt lätta att följa. Våga hålla i pucken tills laget ställt upp, spela sen nästan enbart passningar mellan Salminen bakom mål och Lindelöf på blålinjen. Leta inte passningar över till Zetterberg, den passningen kommer först när motståndarnas box är ur spel och skjut nästan aldrig själv. Det räcker bra så.

Frycklund gör de här sakerna väldigt bra när han är i form. Som belöning får man en massa andraassist på mål från Lindelöf, Zetterberg och styrningar/returer från Cheek. Om Frycklund och Salminen exempelvis spelar 3-4 snabba passningar bakom målet kommer boxen direkt sjunka ner mot eget mål vilket ger ytor för Lindelöf att skjuta direktskott eller passa till en omarkerad Zetterberg. 

PP2 då?  

Numera har vi en bra grund till ett fungerande PP2 också. Dower är given i Frycklundrollen och Jansson ska absolut spelas på blå. Visst kan vi prata om Habodás här men han ska nog spelas in i laget ordentligt först och få koncentrera sig på det.

Jimmie Jansson är glödhet med 6 poäng på de 3 senaste matcherna så låt honom stå på blå. På Zetterbergs position är det knepigare men med Persson skadad borde både Albano och Lindelöf vara med i matchtruppen så jag skulle prova Albano där. Hans direktskott är inte alls som Zetterbergs, men han har lätt att komma till skapliga handledsskott.

Robertsson och Bergman kan ta platserna framför/bakom mål beroende på hur man väljer att ställa upp.  

Utanför PP 

Speers, Gunnarsson och Svensson måste ha gjort sina sista minuter i ett PP i VIK. Allt annat är faktiskt rent pinsamt då all PP statistik talar emot de tre spelarna. 

Summering 

VIK låg alltså på ca 30 % i PP totalt i serien efter de här tre ovan nämnda matcherna i höstas. Man hade en uppställning som gjorde 4 mål på 3 matcher. Under de 3 matcherna låg man på närmare 50 % i utdelning men efter Frycklunds skada har man aldrig testat samma uppställning igen trots att man dalat till 17%.

Här har man ett riktigt fint ess att dra upp ur rockärmen inför eventuellt slutspel. Men frågan är om man ens är medvetna om det i ledarstaben…”

12 svar

 1. Mr H skriver:

  Lagunov’s tillstånd alltså frågetecken enligt VLT:s artikel idag.

 2. Mr H skriver:

  https://www.vlt.se/2023-03-01/succe-efter-kaoset-i-vik-kanske-var-ratt-steg-for-mig
  Defensivt styrspel kontra forecheckingdriven återerövring. Nytt spelsystem.
  Läs Lill-Z:as artikel i VLT.
  Oklar status på Lagunov ger att förfarandet att skapa arbetstillstånd verkar ha ändrats på något sätt sista tiden. Annars hade väl inte NJ som varit med så länge tagit in en transatlant? Eller?
  Mikael – vet Du något, eller vet någon annan?
  Filip Persson – mycket bra scoutat av NJ! Mindre bra att Vik, som vanligt har oförtjänt otur med skada på Persson nästan direkt.
  Oklar status på Skedung, men med på isträning.
  Vi har skador. In med någon till från J18-J20 som får spela ett par byten!

 3. Lurad skriver:

  Trodde Lagunov var klar för spel. Tydligen inte enligt VLT det är fortfarande osäkert om han kan spela mot Tingsryd. Vad sysslar dom ansvariga med. Har tagit enormt lång tid och fortfarande inte klar. Man får väl se ikväll om han finns med på träningen inföe matchen.

 4. MH skriver:

  Mycket bra analys. Skicka brevet till klubben!

 5. patrikH skriver:

  Fantastiskt spännande läsarbrev med en analys som verkar självklar. Detta måste komma de nya tränarna till känna och bara hoppas att man hinner träna på denna uppställning innan Tingsryd-matchen imorgon.

 6. Mr H skriver:

  Exakt Hockeyfarsan och Hesa Fredrik!! Brutal och kunnig analys av Mr. C!

 7. Hesa Fredrik skriver:

  Klockren analys av PP! Hoppas att NJ läser bloggen! Så roligt med kunniga och intressanta kommentarer som innehåller fakta och inte en massa snicksnack!
  Fortsätt så alla riktiga VIK fans!
  Har själv också varit överdrivet gnällig när det var som mörkast!💛🖤

 8. HockeyFarsan skriver:

  Verkar som om det finns en skaplig PP coach bland bloggens läsare. NJ borde höra av sej till Mr C. Mycket bra analys av PP. Det har vart alldeles för mycket kladdande med nya uppställningar och man har låtit alldeles för många spela PP på gamla meriter.

 9. Olle skriver:

  Tveka inte förlänge! Skriv kontrakt med ”succé-Persson” nu innan några andra törstande HA-lag sätter klorna i honom. Den här säsongen är han borta pga. sin skada men säsongen 23/24 är inte långt borta.