Nya segrar för Södertälje, Mora, Oskarshamn och Malmö – Det börjar bli riktigt tight i toppen

Trots mycket jubel i höst återstår mycket jobb. Enligt Centralens grovkalkyl kommer det krävas 19 segrar på de 27 matcher som är kvar för en relativt säker topp-3. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Så har det börjat bli tufft för många lag i serien som kanske inte håller rätt kvalitet. Lag som Troja, Tingsryd och Almtuna vinner inte många matcher längre. Det innebär att fler lag samlar på sig poäng i toppen.

Södertälje gick om VIK efter segern mot Almtuna. Men VIK har ett högre poängsnitt än SSK med 1,96 poäng per match. Det innebär att det i dagsläget med samma poängtakter i tabellen kommer krävas cirka 102 poäng för att nå topp-3. Men med tanke på att topplagen varvat upp och att inget lag riktigt seglat iväg kommer det kanske krävas kring 106 poäng för att mer eller mindre vara säker på en topp-3.

Det innebär att VIK behöver ta 57 fler poäng denna säsong vilket innebär 19 fler segrar på de 27 matcher som är kvar. Detta betyder att VIK, trots den vinstrika hösten, kanske bara har råd att förlora runt åtta av de matcher som är kvar. Det är faktiskt så att slutspelet mer eller mindre redan nu har börjat. Någon längre formsvacka kommer sannolikt förstöra chanserna till topp-3.

Det blir en rejäl mental prövning för ett VIK som inte haft så bra organisationskultur att liksom ”bara köra på” och vinna match på match tidigare säsonger som lag som Bofors och Leksand.

Tur att Jocke Fagervall har fått laget att kämpa nu i hela 13 raka matcher sen den där totala mentala frånvaron i period 1 i Örebro. Vi får hoppas det håller i sig.

***

Kenneth Bergquist skadad och missar matchen mot Karlskrona. Innebär det att Marcus ”Lill-Firsov” Eriksson äntligen får en rejäl chans att spela in sig? Den enes död, den andres bröd…

***

Se upp för Karlskronas Röglelån Nils Bergström på söndag. Här går det undan. Kent McDonnell börjar också vakna till och vill nog inte avsluta karriären som en avstängd cementsugga i Blekinge.

Lägg till Butler och Hecquefuille på backlinjen och självförtroendet efter 5-0 i andra perioden på Djurgården (lever fortfarande Markus Ljunghs romantiska Djurgårdsdröm?) så kommer VIK få möta ett helt nytt poplag i telefonkiosken jämfört med det lag som föll med 8-2 i ABB Arena.

Det kommer vara festligt hemmatryck i Telenor Arena på söndag. Får KHK en bra start kan det snabbt bli en snöbollseffekt och klassiskt hemmaflyt som DIF råkade ut för. Ett förhoppningsvis laddat VIK får rikta in sig på att bli första klassens partydödare…

***

Sedan väntar de formsvaga bottenlagen Tingsryd, Almtuna och Troja. Oj, hur ska det gå…

Snacka om att VIK:s mentalitet kommer testas på allvar under kommande fyra matcher med start i Blekinge på söndagseftermiddagen.