Nye potentielle sheriffen Douglas Alenbring: ”I år kommer det att smälla, inga bromsspår!”

Störst och tyngst i VIK-försvaret. Douglas Alenbring (foto: VIK.se) är en backtyp som alla lag behöver med sin tuffhet och storlek. Kanske är det rent utav en ny Andreas Lindh? 20-åringen har 153 utvisningsminuter på 74 matcher i J20, vilket ger en hint. Det blev även 11 matcher i A-laget redan ifjol.

– Jag hoppas att många kommer så vi får spela inför fulla läktare, för i år kommer det att smälla, inga bromsspår!, säger Douglas till bloggen.

Om vi tittar tillbaka lite, varför blev det hockey för dig från allra första början?

– Min farsa (Roger Alenbring) har lirat hockey i många år så jag har som liten spenderat mycket tid i hockeyhallarna, vilket blev grunden till mitt hockeyintresse. Jag har hört rykten från morsan att första gången jag åkte skridskor så var jag inte vidare glad men det vände och sen var jag fast.

Vilka är dina förebilder?

– Jag har många olika förebilder men de största är min mamma och pappa som betyder väldigt mycket. Jag har ingen speciell hockeyförebild, men jag gillar spelare som spelar hårt, tufft, orädda och sätter laget före jaget. Jag gillar inte primadonnor.

Hur beskriver du dig själv som människa?

– Jag skulle beskriva mig själv som en väldigt ödmjuk, varm, snäll och rolig kille som vågar bjuda på sig själv.

Hur är du som hockeyspelare?

– Som hockeyspelare skulle jag beskriva mig som hård, tuff, rättvis och offrar mig för laget.

Hur beskriver du din hockeyresa?

– Min resa från J-18 till A-laget har varit krokig. Jag är ingen naturbegåvning direkt och har verkligen kämpat hårt för att vara där jag är idag. Jag hade problem med skador under första junioråren vilket gjorde att jag inte kunde utvecklas i den takt jag ville men nu är jag skadefri.

– Jag vill verkligen lyfta fram mina juniortränare Patrik ”Fagge” Fagerlund, Thomas Paananen och Tony Jivelid som har haft en stor betydelse för mig i min utveckling.

Du var en sväng i AIK, varför?

– Jag valde att lämna VIK då jag inte fick den speltid jag behövde för att kunna utvecklas som hockeyspelare. Det var en bra erfarenhet att komma till ett annat lag med en annan hockeykultur. För mig var valet självklart att komma tillbaka till VIK, min moderklubb som ligger mig närmast hjärtat och samtidigt få spela för Thomas och ”Fagge” igen.

Det tacklingsförsöket verkade gå sisådär… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur var din senaste säsong?

Jag är väldigt nöjd med min säsong, jag fick chansen att spela allsvensk hockey och gjorde en stabil J-20 säsong rakt igenom. Det var väldigt lärorikt för mig att få vara med dom stora grabbarna i A-laget.

Vad är dina styrkor och vad kan du förbättra?

Mina främsta styrkor är att spela fysiskt och enkelt. Jag är en stark defensiv back med bra skridskoåkning som gärna smäller på och offrar mig. Jag behöver bli bättre på att läsa av när det är läge att smälla på, man kan inte alltid köra över folk.

Hur upplevde du skillnaden på J20 och Allsvenskan?

Jag upplevde att spelarna i Allsvenskan var något starkare, smartare och snabbare än i J-20.

Hur ser du på kommande säsong och vad är din personliga målsättning?

Det ska bli riktigt roligt med denna säsong, för nu har jag chansen att spela till mig en ordinarie plats i A-laget.

Vilken backpartner föredrar du att spela med? 

– Det spelar ingen roll bara vi kompletterar varandra på ett bra sätt.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur laddar du inför match?

– Jag är väldigt noga med sömnen och jag äter alltid tre timmar före match. Man har ju lite rutiner för sig som till exempel att jag alltid sätter på mig vänsterskydden först.

Bästa minnet i karriären?

– Att få representera A-laget för första gången. Det var träningsmatch borta mot Karlskoga.

Vilken är den bäste du mött?

Marcus Sörensen är en väldigt skicklig hockeyspelare med ruggig fart på skridskorna, vilket gör att han är svår att möta.

Hur var skillnaden då Appelgren ersatte Filander som coach?

– Det var inte jättestor skillnad förutom att Filander körde med mer överbelastning direkt medan Appelgren ville att vi skulle överväga situationen lite mer innan man klev ut. För mig fungerade båda bra.

Någon i J20 du vill flagga extra för?

– Det finns många lovande juniorspelare men om jag ska lyfta fram någon så är det Christoffer Jansson. Han jobbar verkligen för laget och han är riktigt lurig med pucken, säger Douglas avslutningsvis.