Optimisten vs Pessimisten efter dubbelknockarna & intressanta transatlantbacker i Europa: Vem plockar 70-poängsbacken?

Paananen är på väg att bygga den bästa gulsvarta lagmaskinen på oerhört länge. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Att göra en riktigt bra säsong i HA utan att nå hela vägen till SHL är ju som att få två knockoutslag direkt efter varandra.

Först såklart själva smällen att åka ut (och som salt i såren se Leksand dansa vidare). Sedan direkt på det – sönderplockningen av laget. Bam! Bom!

Nuförtiden när HA dessutom är en mer eller mindre uttalad farmarliga får alltså SHL-lagen också godtyckligt plocka spelare som VIK nyligen signat, eller spelare som är under kontrakt. En bra grej nuförtiden är dock att VIK får lite betalt för Lindelöf trots att hans kontrakt gick ut.

Slutsats: Man ska inte befinna sig i HA som ambitiös förening med många fans.

***

Känslorna är ambivalenta just nu för oss som följer VIK mestadels från sidan. Det finns både pessimism och optimism:

Optimisten menar att VIK är på rätt väg under vinnarskallarna Patrik Zetterberg och Thomas Paananen, plus en klok styrelse med Pär Södergren i spetsen och VIK Support är fantastiska. Pessimisten har såklart svårt att säga emot det, men menar att VIK brände en unik jättechans med en ovanligt stark trupp som trots allt vek ihop sig i Leksandsmatchen.

Optimisten menar att VIK och publiken nu gjort oerhört bra reklam för sig under föregående säsong och i Sveriges sjätte största stad finns enorm potential. Pessimisten menar att VIK är fast i ett ekorrhjul då man ständigt tappar de bästa spelarna efter varje säsong – för klena pengar.

Zäta har en del funderande framför sig i sin kammare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Optimisten menar att VIK nu kommer ha mer pengar att röra sig med kommande säsong. Pessimisten menar att VIK under överskådlig tid aldrig kommer kunna få de resurser som krävs för att hota mot SHL på riktigt allvar, som många andra topplag. Och dessutom sa ju Zäta till VLT.se att man trots mer pengar ändå kommer ha ”en halv budget nästa år jämfört med de 5-6 bästa i HA”. Ouch.

Går det att hitta en ny Kalle Östman i HA/Ettan? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Optimisten tänker på hur Oskarshamn tappade alla backar och nästan alla forwards förra säsongen men nu åter är riktigt bra och nära SHL. Pessimisten menar att det inte är sannolikt att Zäta åter kan fynda spelare som Östman, Ersson, Lukas Z, Frycklund och Benker.

Optimisten menar att VIK kommer ha ett mer beprövat lag från start kommande säsong tack vare större budget och därmed kunna ha en tuffare målsättning från start. Pessimisten menar att beprövade spelare kostar mycket och ofta kan ha sett sina bästa dagar.

Vad är Du kära läsare? Optimist, pessimist eller något där emellan?

***

Inom ekonomin talar många forskare om att de flesta trots allt har en ”positiv tidspreferens” (om jag nu inte var alltför disträ i skolan) vilket innebär att de allra flesta trots allt tror på att saker ska bli lite, lite bättre över tid. Samhällsekonomin bygger lite på det.

Så vi tittar glatt vidare i sillykulan. Efter tappet av minst Lindelöf behöver ju laget få in någon/några spelskickliga backar. Vi tittade tidigare på svenska backar, men vad vore IKO utan sin poängkung Nolan Zajac? Man ska nog inte enbart låsa sig svenskt:

Utländska och poängsprutande backar i Europa med utgående kontrakt.

Den förstnämnde Gleason Fournier är mycket intressant. Brittiska ligan EIHL blir bara bättre och snittar nästan 3 000 på matcherna, ok löner också. 70 poäng (Evan McGrath har 49 & Dustin Johner 44!) som back är respekt – och en kontakt menar att Fournier dessutom är en mycket bra skridskoåkare. Vilket HA-lag slår till först?

Sen finns det ett koppel av spelare i norska, danska, tyska och franska som verkligen öst in poäng, såsom Karlskronas succéback Nick Pageau gjorde tidigare (8+18 i Norge).

Oskarshamn har ju denna säsong, med sina småväxta men ytterst spelskickliga och rörliga backar – som Zajac – visat vad en riktigt spelskicklig och kvick backsida kan göra.

Vilken back Mikkelson var! FOTO: RUNE ÅHLÉN

Den uppmärksamme såg att Brendan Mikkelson finns kvar i Europa – om nu VIK av någon anledning skulle få ett plötsligt miljonregn över sig…

5 svar

 1. MF skriver:

  Har du kollat på hur t.ex. topp-3 lagen i allsvenskan de senaste säsongerna har värvat de senaste åren jämfört med VIK? T.ex. indelat i kategorierna: Från SHL, Allsvenskan, Ettan, J20, Europa, Transatlant, rutinerad, orutinerad, ålder, forward, back, mv. Jämför kategorierna hur de presterat, t.ex. poäng, plus/minus, om de blir värvade, etc. Krävs förvisso ett gediget jobb av dig, men visst vore det intressant..?

  • Mikael Norén skriver:

   Hej MF, bra fråga, har tänkt samma, mkt jobb med det kommer nog en artikel i ämnet gällande den ”rätta” värvningsmixen.

 2. VIKarn skriver:

  Att stor satsa är ingen garanti för succé.
  Titta bara på AIK, Löven & Tälje.
  Jmfr med mora då de slog ut leksand.
  Åtta månaders kontrakt, och spelare med potential som inte riktigt fått chansen.
  Jag tror på en sådan satsning som inför denna säsong.
  Kryddat med nån spetsspelare.

 3. Bozo skriver:

  Tyvärr går det inte att hitta exakt vilka belopp som gäller angående ersättning när HA lag släpper spelare till SHL. Det är väl information som en eller flera av de inblandade parterna inte vill ska synas. Det som det refereras till är de siffror som Sportbladet har ”gissat” sig till i och med det sk. Februari-avtalet i år.

 4. Bozo skriver:

  Halv budget jämfört med 5-6 med mest budget låter överdrivet pessimistiskt. Låter som skjutet från höften för att minska förväntningarna på hans arbete. Jag gissar att resultatet för denna säsong knappt är påbörjad. Fakturorna för slutspelserien har ju inte ens kommit. Dessutom ingår nog inte övergångssummorna för spelartappen till SHL. Svårt att se att 5:e lag kommer ha en spelarbudget på över 20 miljoner.
  Vad händer med AIK? Karlskrona? I Övik diskuteras flitigt kommunens höga bidrag till Modo. Även om de får behålla bidraget så kommer en stor del bli öronmärkta för damerna.
  Och om VIK behöver tillskott starta insamling.