Ordförande Pär Södergren kort om hur Corona ser ut att påverka, jobbigt för Karlskrona & scout om Adam Janosik som är ny i Oskarshamn

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen frågade VIK:s ordförande Pär Södergren hur det ser ut gällande instruktioner och planer från förbund gällande höstens ishockeyspelande.

– Det enda jag vet i dagsläget är att alla planerar för att säsongen sätter igång som planerat, säger ordföranden till bloggen.

– Det sker månadsmöten i HA (även före covid -19) och jag antar att frågan kommer upp ju närmare startdatum vi kommer och när man ser hur gällande riktlinjer ser ut, säger Pär.

Det verkar som det råder en försiktig optimism som alltså också delas av internationella förbundets ordförande Rene Fasel som tror på hockey i höst. (Det kommer mer med Pär Södergren snart).

***

Jobbigt för Karlskrona med ekonomin. Tråkigt nog. Arenakraven (nu borttagna) i SHL och Coronakrisen på det blev förödande för klubben som nu hotas av konkurs.

Märkligt nog hade KHK mått bäst om VIK hade vunnit det där SHL-kvalet våren 2015. För att inte tala om hur VIK hade mått…

***

Oskarshamn måste snabbt etablera sig i SHL nu då ett lag i högstaserien obönhörligen kommer ramla ur efter varje säsong nu i det nya systemet. Som ett led i detta har den sympatiske ex-VIK:aren Martin Filander (ny coach i IKO) varit med och värvat VM-meriterade slovakiske backen Adam Janosik. En NHL-meriterad scout säger så här om slovaken till bloggen:

– Jag är inte hans största fan, men en rörlig back med en del puckskills. Inte särskilt stark fysiskt. Hade svårt i KHL men är en bra Extraliga-spelare och var Litvinovs bäste back säsongen som gick i den tjeckiska ligan.

– Men hans klubb Litvinov gjorde ett kanske ett lite underligt drag sent på säsongen då man skickade Janosik till Plzen och fick Michal Moravcik (som precis nu signat med Tappara) i gengäld. I grund och botten ett byte av deras två bästa backar. Janosik var medel i Plzen, Moravcik var riktigt bra för Litvinov och hjälpte dem att hålla sig kvar i Extraliga.

– Men Janosik är inte dålig, aldrig skadad, rör sig smidigt men är inte särskilt explosiv i skridskoåkningen. Kan på ett bra sätt få pucken ur egen zon men är mer en ”half-ice player” än en stor producent – alltså en spelare som effektivt kan passa eller bära pucken ur egen zon men är inte den som ”rushar upp” offensivt eller är en stor poängplockare.

– Zajac, Ordos, Strömberg, Janosik – en intressant blandning Oskarshamn får…

1 Response

  1. Bozo skriver:

    VIK hade nog varit i samma läge som KHK om vi gått upp. Historien har ju visat att klubben inte var så rätt ute som vi trodde då. Uppgång då och det hade nog slutat i kk igen. Det var länge sen som klubben mådde så här bra på ett hållbart sätt.