Ospetsigt VIK blev stoppade av Timrås höga och täta försvar & hastigt och mindre lustigt nu helt öppet om femteplatsen med Södertälje efter deras seger mot Vita Hästen

Paananens lag är i en djup spelmässig svacka och nu även bara en seger på de fem senaste. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås föll med 1-2 efter sjabbel av Kelsey Tessier under övertiden hemma mot Timrå på onsdagskvällen. Thomas Paananen står nu inför en av sina tuffaste utmaningar som coach i att snabbt få ordning på ett lag som förlorat fyra av fem och 12 av de 17 senaste matcherna…

Det var en ganska intetsägande och jämn första där VIK och Timrå tog ut varandra. TIK försvarade sig skickligt och låg hela tiden på gränsen till interference i sitt lagom arga och smarta försvarsspel. Gästerna vågade stå upp i mittzon och på egen blå trots att VIK har en del riktigt snabba spelare som gör att många andra lag backar av och hamnar lågt i egen zon.

VIK skapade inte mycket då puckkontroll, kemi, passningsspel och tempo var för vekt mot ett så defensivstarkt motstånd. Nyförvärvet Simon Åkerström såg bekväm ut direkt och ser ut att bli ett bra tillskott.

Det var fortsatt jämnt i andra. TIK är fysiskt starka och försvarade sig fortsatt bra. Younan olycklig då pucken studsade på en medspelare och över klubban före 0-1 efter 27.15.

Nye backen Simon, med det förpliktande efternamnet Åkerström, imponerande bitvis, bland annat med en vass brytning och i samma moment en riktigt fin långpass till Lunsjö och nyförvärvet skapade därmed en kontring.

Åkerströms tunga bössa låg även bakom 1-1 då Skedung fick öppet mål, efter då August Nilsson äntligen visade varför han gjorde så mycket poäng som junior. Detta med en ljuvlig pass som gav Skedung helt öppet mål efter 31.56.

Källström gjorde sedan några bra saker; först en bra öppnande pass till Eriksson vilket gav en bra chans för Wikman. Sedan plockade Källström pucken av Boyce före en ny bra pass som gav Skedung läge.

Rundqvist klev av med svåra smärtor i benet i tredje perioden, verkade få ett felskär direkt då han hoppade in på isen och hoppade omedelbart in i båset igen. Otrolig otur fortsatt med skador på nyckelspelare.

VIK började tredje bra. Skedung skapade en jättechans för Wikman men en fantastisk plock i sidled av Brattström där, TIK-målvakten var verkligen bättre denna gång i Västerås…

Benker åkte sig till ett bra läge men skottprecisionen var för svag, som för många andra. Leduc, den fantastiske, hade flera monsterbyten och i samma byte dribblade först Québecsonen bort TIK:are innan två heta chanser skapades för polarna.

Benker var fri sista sekunden men Brattström höll ihop benskydden. Under övertiden var TIK bäst och när Tessier slarvade på offensiv blå kontrade TIK in 1-2 efter 63.25.

SAMMANFATTNING

Timrå är inget glamourlag, och särskilt inte som i afton utan fixstjärnan Jonathan Dahlén. Men man förstår att TIK ligger i toppen då laget har en utsökt defensiv som bara Björklöven överglänser enligt statistiken.

VIK:s många skridskoskickliga spelare fick inget utrymme att ta fart i mittzon då TIK vågade stå upp där och bromsade på sätt VIK:s fart betänkligt. VIK hade inget riktigt motmedel mot detta.

VIK har fyra jämna kedjor men ingen sticker inte ut överdrivet mycket i offensiven, vilket även kan ses i poängligan som alltså Leduc leder. Några forwards måste ta tag i offensiven så laget får en äkta förstakedja eller två som kan leda detta lag.

Många forwards kan exempelvis åka skridskor, men puckkontrollen går upp och ner. Kanske sätta de med bäst puckkontroll i samma kedja för att på sätt försöka få något som liknar en förstakedja?

På backsidan är det nu mördande konkurrens (William Kaijser fick inte ens byta om) och Simon Åkerström gjorde en lovande debut. Förutom några små felpassningar var det bra saker och några briljanta saker.

Gällande den omdebatterade skridskoåkningen kan det ofta vara svårt att bedöma spelare som är 191 cm, men Åkerström verkar ha bra rörlighet för sin storlek. Återstår att se om Åkerström kan bli lika bra som Leduc att dansa med pucken i sidled. Backen gjorde flera bra brytningar med sin långa klubba.

VIK fick bara två power play men laget har nu blivit nollat i sju av de senaste nio matcherna i den spelformen. Det och forwardsspelet måste upp. Samtidigt har det varit mycket skador och kemin borde komma lite mer och mer nu, om inte fler skador tillkommer.

Men med en förmodad skada på Rundqvist måste nu tänkta toppcentrarna Öhrn och Tessier göra som det var tänkt från början, nämligen ta laget på sina axlar från driva det från mitten. Tessier måste vara mycket mer alert än i afton, dock sliter Öhrn bra och gör en del bra saker och kommer nu troligen åter få en topp-6-roll.

De sista fem matcherna blir nu ett helt öppet krig mot ett stekhett Södertälje om femteplatsen och extrapoäng och hemmaplansfördel i slutspelsserien.

Härnäst väntar de två bittert kämpande bottenlagen Almtuna (hemma på lördag) och Kristianstad (borta på onsdag). Just dessa två kämpar mot varandra om att undvika kval och VIK har sedan Karlskoga och Hästen hemma för att avsluta mot playoffjagande Tingsryd borta.

Hinner Paananen få ordning på främst forwards och hitta en förstakedja inför playoff under dessa avslutande matcher?

PUCKLIGAN
5 Jerome Leduc

4 Jesper Myrenberg

3 Isac Skedung

2 August Nilsson

1 Simon Åkerström

8 Responses

 1. Musse skriver:

  Åkerström var en positiv överraskning. Dansa på blålinjen som Leduc kan vi nog inte förvänta oss, men visade fina skils i egen zon. Lugn och stabil och bra puckkontroll. Löste situationer och bra förstapass som våra övriga backar inte klarar av (förutom Leduc.) Bra värvning som kommer göra oss bättre.
  Offensivt är vi inte tillräckligt bra, kommer bli svårt att behålla 5e platsen. Bara att hoppas att inte Rundqvist är borta resten av säsongen då vi behöver hans fart.
  Sämst är ändå publiken! Topplag som Timrå på besök och 1900 i hallen. De få som hade tagit sig till ståplats försökte få igång lite stämning så gott de kunde, men överröstades ofta av Timrås 25 fans. Skäms ni som klagar på sociala medier men inte går på våra hemmamatcher….

  • Bozo skriver:

   Man undrar vem VIK spelar för. Högre snitt med närvarande publik i Ettan. Förstår att sådana som Anton och Wikman är besvikna efter att ha spelat säsonger med tryck på läktaren. Nu är tillbaka till säsongerna -15 och -16.

 2. Miko skriver:

  Visst innebär en femteplats tre hemma matcher istället för två och en poäng som tas med i slutspelsserien. Tänker man dock efter så vet jag inte om det egentligen behöver betyda så mycket, som det ser ut nu. Vik är inte lika bra hemma som förra säsongen, på bortaplan har man till och med tagit fler poäng. Med en eller noll poäng i slutspelsserien så lär man behöva vinna alla matcher för ett fortsatt spel, så som sagt, tror inte att förlorad femteplats behöver innebära mycket egentligen. Ur ekonomisk aspekt är det förstås bättre med tre hemmamatcher istället för två. Just nu är det viktigaste dock att hitta ett jämnt spel med bra prestationer så att man ger sig själva chansen i slutspelsserien. Men visst skulle det vara att föredra en femteplats inför slutspelsserien.

 3. Robert jonsson skriver:

  Defensivt en mycket stark match mot ett riktigt bra strukturerat lag. Däremot lär nu spetsarna börja hänga puckarna i de röda lägena. För mycket plockande med puck o inga distinkta avslut. Ofta en passning för mycket när lägena dyker upp. Inget fel dock på krigar o offerviljan i laget.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Akta er för Södertälje 4 poäng efter nu ,håller inte att få stryk i sudden bara 1 poängare.Kommer vik 6a istället för 5a blir det noll poäng när slutspelet börjar. Är väl 3,2,1,0,0,0. Poäng för 3an4an5an6an7an8an om jag komer ihåg rätt
  Kan inte vara många 3 poängare som vik tagit sista månaderna hemma.Definitivt inget skräcklunda längre. Som på nittio talet. Tänk 93 när vik vann Elitserien 🙄

 5. Bozo skriver:

  Jag är nöjd, tyckte att VIK spelade i 60 min. Bästa andra perioden hemma den här säsongen. Sedan märkte man att Timrå var desperata då de vill fortsatt hugga på andra platsen ( få se om de bränner krutet nu). Denna säsong osar Allettan -18, vi vet hur det slutade. Nu gäller det att öka från här och påbörja segertåg.

  • Gurkan63 skriver:

   Hur kan du vara nöjd ? Har du inte högre krav på vik ? Har man en sådan inställning då blir det inte bättre än så. Man brukar prata i termer som tendenser till det bättre och jag ser inga tendenser till någon förbättring. Som Mikael Noren skriver stadestken säger något helt annat . Kurvan pekar neråt istället för uppåt och det går fort alldeles för fort nerför. Timrå var inte bra ikväll en riktig skitmatch mig sett, vik var som det tidigare varit ingen bättring. Jag som många andra hoppas på ett bättre vik.Men vi måste se realistiskt på vik . Jag hoppas att vik klarar slutspelet. Men med det ojämna vik visar upp så blir det inte så mycket bättre än så hära.

   • Bozo skriver:

    Jag är inte nöjd om detta är slutprodukten, men det finns lite tid kvar. Just nu kan man inte ha högre krav tycker jag. Detta var ett steg framåt, då man spelade disciplinerat och utan perioder med djupa dippar. Men nu är det ont om tid och laget behöver ta steg i varje match. Nu måste laget ta steg i produktionen och det redan mot Almtuna.