Oväntat viktigt mot Forshaga & scouten om Moras Brandon Gormley

Gäller för spelarna att älska pressen i HockeyTown Västerås och enbart se möjligheter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter fyra raka matcher med poängtapp och två nollpoängare i rad (mot Skövde och Kumla) är onsdagsmatchen hemma mot bottenlaget Forshaga viktigare än någon kunnat ana.

Faktum är att VIK verkligen behöver vinna då man sedan har ett ganska lurigt schema med hemmastarka Grums borta i djupaste värmlandsskogarna och topplagen Lindlöven + Mariestad därefter.

Forshaga coachas av tidigare Färjestads- och Leksandsbacken Per Lundell med nästan 500 SHL-matcher mot meritlistan. Annars finns det lite SHL-rutin hos målvakten Andro Michel (dock bara stått en match och karriären har verkligen gått söderut…) och tidigare Trojabacken Niclas Edman (dock inte spelat ännu).

Backen Karl Pearson gjorde en full säsong med Almtuna 2015-16 och spelade tillsammans med Johan Skiöld senast i Manglerud. Annars finns inte mycket rutin och laget har släppt in mest mål i serien. Samtidigt gör man en del framåt och är effektivare än VIK.

Kevin Weiskog sa på VLT.se att det finns mycket press utifrån i VIK. Det är ”baksidan” av att ha 1500-3000 på läktaren även i Ettan. Men som VIK-spelare måste du lära dig att spela med press. Och älska det. Annars finns det många andra spelare som vill komma in i värmen och slippa spela inför 100-1000…

***

Nyuppflyttade Mora (vi i Västerås är inte bittra…) har värvat Brandon Gormley. Talade med en NHL-scout om den tidigare så framgångsrike och NHL-meriterade backen:

– Har offensiva färdigheter men konkurrerades ändå ut av yngre och bättre alternativ i Albany i AHL, var en ”healthy scratch” (petad) där också ibland. Fick mycket mer förtroende i Binghampton, spelade där mycket i alla situationer.

– Kan åka skridskor och har en del offensiv uppsida. Kan stå på blå i PP, skottvillig, bra skott och kan skapa saker. Rörlig och välväxt men ändå väldigt genomsnittlig defensivt. Kan delta i attacken som släpande fjärdekille, gör det bra. Bra kille. NHL-tiderna är bakom honom, troligtvis. Lider kanske lite av att karriären gick så bra tidigare, i JVM och NHL, men inte lika lätt på sistone…