Hur bli bättre 5-mot-5 där Mariestad briljerar & Arbogas Anthon Eriksson intressant spelartyp som kanske saknas

Tuffa Mariestad lever högt på sitt spel 5-mot-5. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Funderade på konsten att vara effektivt i spel 5-mot-5. Det är ju det spelet som just nu fäller laget, både offensivt och defensivt. Power play (35 %) och box play (86 %) funkar. Men målskillnaden i 5-mot-5 är alltså 14-13. Skövde har 16-8, Mariestad 24-8, Lindlöven 19-14 och Borlänge 20-17 i den spelformen.

”Inte skjuter man målvakten i magen. Rörelse över centrallinjen och snabba skott kanske.” Stefan ”Stiffen” Holmgren på frågan hur göra mål i 5-mot-5.

”5-mot-5 är svårt såklart. Måste avgöra matchen tidigt ifall man vill göra många mål. Annars kommer motståndarna backa hem och kämpa hela 60 mot VIK. Blir annat i AllEttan då blir man synade på andra kvaliteter.” Fd VIK-tränare.

***

Var även i kontakt med Patrick Carlsson på Puckade Tankar. Frågan är enkel: Hur gör man mål i spel 5-mot-5?

– Avslut inom sex sekunder – eller egentligen så snabbt som möjligt – efter zoningång eller vunnen puck efter misslyckat uppspel hos motståndarna stod för 70 % av 5-mot-5-målen i HA förra året. Så det skulle jag säga som i alla fall en viktig del i det. Strax över 50 % av målen kom redan inom tre sekunder.

Hur går då målen till och varifrån kommer de? Patrick hänvisar till sin sammanställning här, gäller Allsvenskan förra säsongen, där kan man gå in och leka med olika förutsättningar:

Tuff in på kassen. Våga ta stryk. Skickliga spelare på små ytor krävs för mål.

Med andra ord är det inte så konstigt att VIK har haft svårt mot alla lag som backar hem och kontrar. Det är helt enkelt svårt. Men krydda med dåligt skytte och suspekt målvakts- och backspel så är vi just nu i AllEttan endast med fyra poängs marginal.

Just att backarna försöker spela konstruktivt är ju i grunden positivt. Tror det kommer löna sig i längden. Dock, då får man också räkna med fler misstag och bjudningar. Men den ekvationen bygger då på att man utnyttjar många av de chanser som skapas, inte som nu med för många forwards som inte levererar och spelar på utsidan.

Mariestad har ju ett fränare lag som troligen är tuffare på kassen vilken kanske är en del i svaret på deras framgångar i 5-mot-5. De har har också genom åren byggt upp en rutin att spela mot lag som bara backar hem.

***

En spelartyp som kanske saknas är rivige och tuffe forwarden Anthon Eriksson i Arboga. Om jag inte missminner mig har ju den gode Eriksson producerat bra mot VIK redan. Den store och hårde forwarden är kanske en värvning som är rimlig för VIK runt jul.

Eriksson har producerat mot VIK och verkar har förmågan att kunna avsluta i skäret. Inte rädd för att ge sig in i trafiken.

Gällande backsidan är det nog någon offensiv back för mycket. Kanske en ”trade” där exempelvis Anton Brandhammar går ena vägen mot en skridskoskicklig defensivback vore bra för alla inblandande. Knepigt att Brandhammar och Douglas Alenbring får så lite istid. Hur ska de få det? Moment 22.

Skulle inte förvåna om ”Z” ”is kicking the tires”..

1 svar

 1. KORPHOCKEYN i blickfånget skriver:

  Västerås gurkor huserar numera i Div 1 ”västra Korpen”..
  Det känns bara mer och mer betydelselöst att på plats bevittna dessa fullständigt ointressanta korpbataljer som VIK numera är en del av.

  Publiksiffrorna i Skräcklunda Ishall är stadigt minskande och ganska snart är VIK nere, i alla fall på ”verkliga” publiksiffror som ligger runt 1000 personer per hemmamatch.

  De”glädjesiffror” som gång på gång inrapporteras, speglar ju som alla numera säkert vet, INTE den krassa verkligheten ett dyft.

  Mellan 2000-2300 pers som inrapporterats på VIKs senaste 3 hemmamatcher är ju bara BS, eller om man så vill, en fasad för att lura gemene man att tro att intresset i Div1 ”Västra korpen fortfarande ”lever”,vilket det ju i verkligheten knappt gör längre i Gurkstan.

  2058 pers som rapporterades senast i förlustmatchen mot det fruktade ”superelitlaget” Kumla…var ju bara löjligt BS.

  Inte en själ över 1500 pers var på plats i Skräcklunda Ishall den kvällen..

  Och mycket snart är de reella och KORREKTA publiksiffrorna på VIKs hemmatcher parkerade på cirka 1000 pers per hemmamatch,och kan förhoppningsvis bibehållas där.
  Dock är risken överhängande att det framledes även kan bli en bit under 1000 pers på VIKs hemmamatcher..

  Intressantare än så är det dessvärre inte att bevittna skräpiga Korpbataljer i div 1 Västra, även om det bor över 100000 människor i Västerås…