Smått historiskt tung förlust hemma mot Kumla – ödmjukhet och attityd och mycket annat måste upp

Thomas Paananen behöver nu peka med hela handen åt vissa. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Tur att VIK-fansen är de klart mest härdade idrottsfansen i Sverige, kanske i hela världen. För på söndagseftermiddagen hemmaföll VIK nämligen mot ett lag som tydligen heter Kumla HC Black Bulls (3-4) där någon som heter Felix Scharnke fick göra tre mål.

VIK spelade riktigt bra i drygt tio minuter och de nya kedjorna verkade ha gjort susen. Men som vanligt krävdes det power play för att VIK skulle kunna leverera.

Tim Harrysson i bortakassen var strålande men VIK lyckades få in två puckar efter mycket fina prestationer av Fredrik Hetta (direktskott) och Pontus Holmberg (läcker dragning). Men efter det slutade VIK mer eller mindre spela, man trodde nog det var klart och överskattade därmed sin egen förmåga.

2-1 kom sedan Joel Werner slarvat med ett uppspel och sedan kändes det mjukt av Dahlbom och resten av laget då Kumla kunde forcera in pucken. 2-2 kom också som en blixt från klar himmel efter långskott, åter suspekt att den pucken hittade i nät. Touch?

VIK kom ut bra i andra perioden och tryckte åter ner Kumla. Oscar Pettersson serverade Kevin Weiskog öppet mål för ett sällsynt 5-mot-5-mål inledningsvis. Men virrigt försvarsspel och Kumla kunde rinna igenom och sätta 3-3 precis hur enkelt som helst.

OP lyckades sedan åter missa öppet mål, Bergman brände frilägen, Källström brände samtidigt som Kumla växte in i det hela.

VIK tappade allt mer kvalitet och Kumla kunde åter forcera in en puck fram till 3-4 efter nytt suspekt målvakts- och försvarsspel. Det känns som VIK:s backar och målvakt har väldigt svårt så fort lag vänder och vrider lite i sidled och man släpper i princip in allt som motståndarna skapar av kvalitet. Förlust – då man åter lyckade göra motståndarnas målvakt till en demon.

SAMMANFATTNING

De tidigare vädrade frågetecken blir bara större. VIK är för mjuka framför båda kassarna. Marcus Dahlbom har sjunkit till nia i målvaktsligan (mediokra 90,9 % nu) och ser inte alls ut som den målvakt som ska ta VIK vidare.

Tror man på allvar måste titta på målvaktsmarknaden om inte Dahlbom omgående börjar leverera. SHL-lån? Det kryllar ju av unga bra målvakter. Dock svåra matcher där keepern får stå kall länge. Men ändå – nästan alla lag man möter har vassare målvaktsspel än Gulsvart och VIK måste slita blod och verkligen förtjäna varje mål. Inte så åt andra hållet…

I 5-mot-5 är VIK fortsatt bara ett vanligt Ettanlag rent målmässigt med 14-13 i målskillnad. Vissa/någon spelare har dessutom kanske lite taskigt kroppspråk (!) – där måste Paananen nu ta i med hårdhandskarna innan det sprider sig i truppen. Det verkar som vissa spelare tror att de är bättre än vad de är. Men det finns faktiskt en anledning till varför de spelar i tredjeligan.

Backsidan är för mjuk både med och utan puck. Här måste man bli mycket hårdare både fysiskt och psykiskt. Synd att Douglas Alenbring kommit snett in i säsongen då hans fysiska spel verkligen hade behövt. Backar försöker vara överkonstruktiva ibland och speciellt Lindelöf måste spela mycket enklare.

Frågetecken fortsatt för vilka forwards som regelbundet ska leverera mål. Dock positivt att Lehmann serverade Hetta som äntligen visade sina sniperegenskaper, men i PP. Positivt också att Pontus Holmberg gjorde en bra match tillsammans med OP och Weiskog och verkligen fick göra ett klassmål, det behövde 18-åringen.

Bergman och OP brände dock några otroliga chanser och bägge kan nog konstateras ha måltorkor. Frågan är hur mycket produktion vi kan förvänta framöver och vad som behövs och vilka som är tänkta att göra mål? Kanske kommer det över tid.

Kedjan med Fredda J, Skiöld och som sagt Bergman skapade mest tryck framåt men utan att kunna vara tillräckligt bra på små ytor framför Harrysson.

Det enda positiva överlag är att säsongen är ung och att det finns ganska gott om tid att göra åtgärder. Plus att jag tror grunden till något riktigt bra finns där, man visar ju bitvis hög klass på isen och vann skotten med 38-24 mot ett Kumla som trots att spelade i AllEttan ifjol.

Men det räcker nog inte bara med lite smink för att fixa felen…

PUCKLIGAN

5

4 Pontus Holmberg

3 Fredrik Hetta

2 Kevin Weiskog

1

5 svar

 1. Lillgurkan skriver:

  Denne Felix Scharnke har tydligen spelat i VIK J18 och J20. Släkten är värst!

 2. Pelle skriver:

  Hellas har ju aldrig varit head coach annat än på juniornivå. Så då känns det ju kanske väl tufft att börja med VIK där kravbilden är hög. Samma sak som med Pannan iof. Hellas har rutin förstås, men räcker han till för övrigt?

  VIK saknar styrka framför målen. För många finlirare som ska plottra med pucken. Forwards vill passa sig in i mål. Backar vill dribbla för ofta, och spelar rysk roulette med defensiven.

 3. Lappen skriver:

  Byt plats på Hellas och Paananen

 4. MA skriver:

  Att inte hitta två fungerande kedjor efter snart 20 matcher är nog dax att leta ny tränare. Man har F.Johansson, J.Skiöld måste gå att bygga på dessa killar som centrar i varsin kedja.
  Mattsson-F.Johansson-Bergman
  Cederberg – J.Skiöld – Hetta
  Weiskog-Lehmann-Oscar Pettersson
  Mattisson-Pontus Holmberg-Lidström

 5. Zeke skriver:

  Närmande spelar med 10 spelare hela tiden som får göra misstag på misstag utan att bli bortplockade .och dom andra 10 får mindre istid då får man spelare som inte tror på tränarna precis som föregående år. Det är dax att skicka dom där tomtarna i båset som inte kan ändra matchbild. skickar väldigt dåliga signaler