Paananen, Fagerlund & Nordmark entledigas och tidigare storspelaren Tero Lehterä ersätter tillsammans med sin tidigare assistent från SaiPa

Tero Lehterä.

 

Under söndagen blev det klart att den så efterlängtade förändringen på tränarposten sker. Och det blir en hel nystart då alla tre nuvarande tränare från lämna.

Vi tackar Thomas Paananen, Patrik Fagerlund och Robert Nordmark och önskar dem all lycka i sina framtida förhoppningsvis ljusa karriärer.

In kommer istället tidigare finske VM-och OS-spelaren Tero Lehterä, 50, tillsammans med sin långvarige assistent Sami Hirvonen, 49. Bra att ett samkört team direkt kan försöka börja hjälpa VIK utan att de behöver lära känna varandra.

Man kan alltid ifrågasätta om det är rätt att byta tränare, och vid vilken tidpunkt. Vi kan slå fast att tidpunkten är väl sen, men att grunderna för bytet verkligen finns där.

Ibland blir det lite svepande argument varför man ska eller inte ska byta tränare. Men här vet jag att NJ verkligen gjort ett grundjobb (till skillnad från tex då Zabel fick lämna VIK tidigare) och noga analyserat med spelartruppen med vad de tycker, plus såklart hur det sett ut på isen under en alldeles för lång tid.

Nedan en intervju med Lehterä från senaste säsongen i Slovakien, bra engelska (vilket varit ett problem i VIK tidigare…) En fin karisma med en mix av leenden, humor och kraft verkar finnas där – om vi nu ska övertolka det första lilla intrycket här:

***

Att Lehterä överlevde 3,5 säsonger i bottenlaget SaiPa måste tyda på något, men det är alltid svårt att bedöma coacher på pappret. Senast var den tidigare toppcentern kommentator i finska Cmore, vilket också tyder på att en verbal förmåga och förmåga att sätta färg lär finnas där.

Direkt när Lehterä tog över SaiPa lyfte laget rejält från 15:e plats till 7:e första säsongen 2017-18, sedan sämre med 9:a, 12:a och 12:a.

Lehterä har faktiskt en del VIK-kopplingar och har spelat ihop med legender som Patrik Juhlin, Stefan Hellkvist och Fredrik Nilsson och många säsonger med självaste Sami Nuutinen.

Som spelare hade Lehterä coachlegender som Curre Lindström, Gerard Gallant och inte minst vår egen Curre Lundmark.

***

Här ytterligare en video från då Lehterä presenterades för sin senaste klubb Dukla i Slovakien, återigen målande språk med att han ”inte vill börja med att fälla en atombomb”:

13 Responses

 1. Svante skriver:

  Önskar Pannan lycka till framgent! Grymt gulsvart hjärta men allt har sin tid. Ny ledarskap, nya röster i båset det är vad vi behöver nu eller behövt flera månader tillbaks. Hoppas spelarna nu ser en “ny arbesgivare” och lyfter sig själva och laget. Framåt och uppåt i tabellen är vad som gäller.

  • Svante skriver:

   Jo, kom på att Pannan måste vara en av de bästa tränarna som verkligen sammanfattar matcherna sakligt och konsist. Det man noterat på senare tiden är lite av uppgivenhet i hans analyser (såklart vid förluster) ex ”vi hittat vägar att förlora”, ”tyvärr är inte effektiviteten här”, ”vi åkte på en onödig utvisning där som fick oss att…” osv. Sen har man ingen aning om hur spelarna uppfattar (uppfattade) Pannan som tränare. Gissar blandad uppfattning bland våra spelare (och så är det nog i alla lag oavsett resultat/tabelläge). Men han har ändå stått rakryggad trots massiv kritik från media resultatmässigt, ny tränare på G (Åhlund) osv. All heder till Pannan, lycka till framöver!!! (Om du av en händelse skulle läsa)

 2. Mr H skriver:

  Riktigt bra skrivet, Hesa Fredrik!
  Paananen tackar jag för det han har försökt göra, han har tiden framför sig med nya äventyr!
  Det är så viktigt att vissa spelare tar sin roll och ser till att fullfölja och inte ta onödiga risker som kostar. Nytt spelsystem så småningom med högre effektivitet över hela banan, och till dess blir det att lappa ihop defensiven så gott det går. Jag hoppas på någon till som kan spela vårdat och hjälpa till där bak.

 3. Danell skriver:

  Som totalt opartisk i frågan vill jag bara vädra ett par saker. Dels vill jag uttrycka stort tycke för – som det verkar – den mycket sympatiske människan Paananen. Som frugan kläckte ur sig i fjol, efter att vårt kära Björklöven äntligen lyckats avfärda VIK efter alldeles för många och tuffa matcher: han må se elakare ut än satan själv, men jäklar vilken ödmjuk herre! Noll undanflykter, noll självömkan, utan fullständigt rak i både rygg och eget ansvar. Ibland kommer relationer till ett dödläge, och då finns givetvis ingenting annat att göra än att kapa banden. Särskilt i en bransch så skör som denna.

  Men hatt och keps och alla tänkbara huvudbonader av!

  Sedan kommer jag fortsatt sitta här i norr och hålla en liten smygtumme för VIK under återstoden av säsongen. Det är snudd på oförklarligt, men det där jädra gulsvarta gänget hyser man ändå någon form av tycke för. Kanske är det likheterna mellan lagen och supporterskarornas ständiga berg-och-dalbaneexistens som skapar någon känsla av solidaritet. Vetefan.

  Hoppas nu innerligt att laget kan frammana en tillräcklig push för att greja det som återstår av spelschemat. Det har onekligen sett riktigt risigt ut, och om nuvarande spel skulle vara allt man kan mustra så är jag tveksam till att man fixar ett negativt kval. Tummarna håller vi för att lite finskt råbark kan råda skaplig bot på läget.

  Kör hårt, och lycka till!

 4. Hesa Fredrik skriver:

  Först ett stort tack till Thomas P för den här tiden! Trots många kritiska röster här tvivlar ingen på Ditt 💛🖤 hjärta! Men resultaten räknas och förändring var absolut nödvändig!
  Nu har ledningen tagit ansvar, dags för spelarna att göra detsamma! JG, DG, Frycklund och JJ måste gå före! Spela hårt men juste, var ledare i båset! Supportrarnas stöd förtjänar man med sina insatser, ta gärna Freddan som ett föredöme!
  Spännande med finsk tränarduo! Att döma av finsk hockey de sista åren kan vi nog vänta oss strikta roller i laget, förhoppningsvis ett slut med enmans anfall och puckdump!
  Vi kräver inte vinst i varje match men kamp!
  Då kommer vi tillsammans klara oss igenom detta och komma stärkta till nästa säsong!

 5. Bozo skriver:

  Nu får västmanländska myspyset ett abrupt slut.

 6. Kämpa skriver:

  Välkomna till VIK!
  Bra jobbat NJ!
  Inget snack om att vi ska åka ut nu.
  Nu ska vi vända det här och slippa kval.
  Spelare som JG, Jansson , Zetterberg , Lindelöf , Svensson kan själva säga att dom vill vara extra spelare dom har inget att göra i laget egentligen.
  Kämpa !

 7. Håkan Bråkan skriver:

  Snyggt jobbat NJ. Det syns att VIK ’s nye tränare har ett tydligt språk, och en bra karisma.
  Dessutom en gedigen karriär bakom sig som spelare. Hoppas nu denna förändring ger spelarna en trygghet och ny energi. Kanske det dyker upp någon ny spelare också.
  Alla pratar om 2 poäng till negativt kval. Men det är 0 poäng och målskillnad till kval öppet.
  Tänk positivt och stötta laget. Det går fort i ishockey.

 8. Hasse skriver:

  Och in kommer två meriterade killar med stenkoll på finska ligan, det kan nog bli en spännande säsong som kommer. Skulle förvåna mig mycket om inte NJ får ta en snabbkurs i finska språket för framtida finska värvningar.

 9. Peter T skriver:

  Hoppas hoppas hoppas, vi kan rädda hockeyallsvenskt kontrakt nästa säsong. Detta byte va verkligen ett måste.

 10. C skriver:

  Spännande.

  Vi kan nog räkna med att Salminen får en framträdande roll på tisdag. Lär knappast sitta som 13 forward.

  • Eskil Isoniemi skriver:

   Nej den platsen skulle för länge länge sen redan innehas utav zetterberg #28.

  • Icing skriver:

   Hoppas det inte stämmer…snacka om vek spelare som för länge sedan passerat bäst före datum.
   Ytterligare en av Z.as misslyckade värvningar…Kategorin spelare som vill tjäna en slant med minsta möjliga ansträngning innan kariären är över. (JG, DG, Bohm, Salminen)