Analys: Personliga rekord och positiv läktarenergi krävs för att nå SHL före MIF, DIF, AIK, Örebro & playofflaget

McGrath kommer med sitt otroliga spelsinne hjälp omgivningen kanske i form av Luca Caputi att slå de personliga rekord som kommer behövas. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Fagervall sa något väldigt träffande på presskonferensen efter 5-1 mot Almtuna.

– Vi måste överträffa oss i varje byte och slå personliga rekord (för att kunna nå till SHL).

Det ligger väldigt mycket i detta. Av vissa framställs VIK som nästan en favorit i kvalet. Men jag tror som Fagervall att VIK verkligen måste slå personliga rekord på löpande band. VIK är en outsider snarare.

Det är dags för en reality check:

VIK har otur. Nu när NJ och Fagervall & Co. gjort den bästa säsongen och den största satsningen på 15-20 år blir årets kvalserie också den hetaste och bästa på många år.

I år finns inga riktigt på ”dekis-lag” från SHL som Timrå och Rögle kanske var lite ifjol. Dessa två slaktades i kvalserien. Samma slakt blir det inte år av AIK och Örebro, sannolikt inte.

* AIK och Örebro har förstärkt laget och båda är garvade kvalserieveteraner och känns betydligt starkare än TIK och RBK ifjol.

* DIF är stekheta och med Särkijärvi har de jagat upp sig själva till att formligen åka skridskor som galningar – dock med kontroll. Tyvärr. På Hovet/Globen kommer det vara ett enormt tryck på domarna från kanske 13 850 plus hela hockeyetablissemanget som vill ha DIF till SHL. Då får man nog räkna att spela mycket, mycket boxplay som VIK:are där med vårt i sammanhanget ”bonnalag”.

* Malmö är stora och elaka med flera spetsar framåt och det kommer bli krig då VIK och MIF möts igen efter slagfältet med skadade krigare senast.

* Karlskrona är oerhört bra framåt med Bergström tillbaka. Mora är täta bakåt, BIK skriker på domarna och filmar om vartannat vilket ger dem fördelar plus att de är ganska bra. Rögle är alltid Rögle, så oavsett vilket kommer inte playofflaget vara turister heller.

Mitell kommer behöva plocka fram sitt absolut bästa. Ifjol visade Mitell sin toppkapacitet med fem poäng på sju kvalseriematcher och fantastiska +7 då han inte var inne på något bakåt (!). FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

***

Med andra ord räcker det nog inte med det VIK har presterat spel- och siffermässigt i Allsvenskan för att nå SHL:

* VIK:s powerplay stannade på 16,8 %. En siffra som inte kommer duga i en kvalserie. Inte heller duger det att inte komma in i anfallszon på ett helt powerplay som vi sett några gånger för mycket i år.

* VIK gjorde 2,5 mål/match i serien. Det är lite klent och måste helt enkelt upp trots att det är bättre motstånd.

* VIK släppte till 30 skott/match mot Fransson, mest i serien bakom Troja. Visserligen var många skott utifrån men ändå var det Fransson som räddade VIK i vissa matcher. Mot SHL-lag med bättre skyttar bör man inte lämna så mycket ansvar på Frasse.

* I vissa matcher har VIK:s backar haft problem med uppspelen. Fortsätter detta är det bara att glömma SHL direkt.

* VIK vann bara 49 % av tekningarna i Allsvenskan. Det skulle kunna bli en katastrof i kvalserien, det vill säga att börja nästan varje PP och BP utan puck, men med McGrath och förbättringar hos övriga finns hopp.

Nu finns ju mycket positivt också med försvarsspelet, box play, Fransson och förhoppningsvis Williams. Det måste fortsätta och svagheterna måste rättas till.

***

Så vi måste ha rimliga förväntningar på VIK. Laget måste alltså växa med uppgiften. Det är långt ifrån några garantier att man kommer göra det, nu när man också ska slussa in 3-4 nya spelare i laget.

Vi får inte bua om laget förlorar två matcher inledningsvis och det går lite knackigt. För det kommer inte vara lätt. Vi måste stötta laget och komma med positiv energi för att de ska kunna genomföra stordådet.

2 Responses

  1. fredrik skriver:

    Hoppas verkligen Williams hinner komma tillbaka, han kan vara skillnaden!! Sen tycker jag Romano och Hyka verkade ha bra kemi tillsammans, så där kanske vi har en farlig duo! Hyka är fruktansvärt snabb på skridskorna. Fornataro är en gåta för mig, vi alla har sett vad han kan. Men av nån anledning funkar inget för honom den här säsongen. McArdle går från klarhet till klarhet och han har varit bäst i laget dom senaste veckorna enligt mig! Om alla spelar sin bästa hockey dom kommande 10 matcherna har vik(k) en chans på shl, men man ska ha klart för sig att det är kommer bli den bästa kvalserien på väldigt många år! Så lyckas vi(k) inte den här säsongen så kommer det en ny chans nästa år. (kanske 4 lag upp) Isf hoppas jag på förlängning med Caputi, McArdle och Romano och att satsningen fortsätter! Till sist: Hoppas alla västeråsare slutar upp bakom gulsvart nu!! Fullsatt och bra stämning på läktaren och kanske nåt snyggt tifo får spelare att krama ur dom där sista procenten som kan bli helt avgörande! Så nu sjunger vi upp oss dit vi hör hemma!!!

  2. Dennis skriver:

    Väl skrivet…
    Gillar kommentaren om BIK, ”plus att de är ganska bra”