PP-, J20-, Leksands- & Hästensnack med Hellas som ska lyfta VIK:s svaga PP & inställt mot Björklöven: ”Det är viktigt & där måste vi bli bättre”

Den rutinerade Pär Hellenberg verkar ha fyndat som sportchef J20. Här tillsammans med Thomas Mitell, som numera coacher Chicago Blackhawks. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen ringde upp Pär ”Hellas” Hellenberg, mångårig J20-tränare i VIK, som nu ska stötta A-laget med främst PP och målskytte i 5-mot-5. Hellas var med och spelade upp VIK i Elitserien 1988 som målvakt. Hellas tog även upp Leksand till SHL 2013 med Andreas Appelgren, men numera är den rutinerade coachen främst alltså i VIK J20.

Hur ser upplägget ut nu i din nya roll i A-laget, Pär?

– J20-serien är framflyttad preliminärt till 24 januari, så vi får se vad som händer där. Tidigare var det sagt 16:e januari, men det gäller inte längre.

– Fokus nu för mig i A-laget blir att få upp spelet i power play och målskyttet i spelet 5-mot-5. Men vi har ett tätt samarbete där Lasse (Ivarsson), Thomas (Paananen) och Zäta (Patrik Zetterberg) ingår, där vi dagligen noga går igenom saker.

– Där kommer alla med input vad vi ska göra, och såklart måste även spelarna få tycka till hur de känner där ute. Vi har högt i tak.

Hur ser du på A-lagets spel i stort denna säsong?

– Spelet vi har i VIK, även i J20, bygger på att centrarna har en väldigt stor roll, både offensivt och defensivt. Då är det tufft att man haft så mycket skador och sjukdomar just på centersidan (bitvis Öhrn och nu Hillding och Skedung).

– Men nu gäller det att hitta det positiva och se framåt, även om det varit lite upp och ner under säsongen. Jag kommer förhoppningsvis kunna ge energi och input från en lite mer analyserande roll från båset, där Lasse och Thomas mer direkt matchar backar och forwards.

Vad är nycklar för ett bra PP enligt dig?

– Jag och Lasse har nu tittat på hur PP har sett ut. Först och främst är det en stor fördel om man vinner första tekningen, där har vi tappat för många tekningar och det tar tid att börja från egen zon. Detta är givetvis kopplat till att vi haft så mycket skador på centersidan, menar ”Hellas”.

– Sedan är det det viktigt att inte bara ha en PP-plan, utan flera. Det är också viktigt att hota både högt närmare blå och lågt närmare kassen. Man vill ju gärna locka upp motståndare eller ut till höger eller vänster och därmed skapa ”2-mot-1:or” i själva PP:et.

– Sedan måste man har tydliga roller för passningsspelare, returtagare, skymmare osv. Man måste vara hungrig på andrapuckar. Sedan är såklart grunden att vi håller oss till det vi talat om, och ha ett högt passningsstempo med precisa passningar.

Hur ska ni exempelvis få fart på Lukas Zetterbergs skytte i PP?

– Vi vill gärna att Lukas Zetterberg ska skjuta ännu mer, han är såklart ett av hoten. Det vet alla. Men samtidigt, om han markeras hårt kan han spela tillbaka och skapa öppningar för andra.

Hur var det med PP då du var i Leksand och Vita Hästen?

– I Leksand hade vi två starka PP-enheter, så det är svårt att jämföra. Antingen kunde man kasta ut Kevin Kapstad, som var en otroligt rörlig back på blå, och i det andra hade vi Patrik Hersley på blå och forwards som Hurtubise, Ryno, Prestberg etc. Det visste vad de ville och kom med förslag som vi diskuterade tillsammans.

– I Vita Hästen hade vi Mikael Johansson, som ju var en oerhört skicklig playmaker som spelare själv. Då var det naturligt att han skötte PP där.

Hur mycket ansvar för PP har du haft i karriären?

– I J20 hade Jakob Mylläri hand om en hel del PP, då han själv var en bra PP-spelare. Nu har jag och Oskar Laurell lite mer delat ansvar för PP i J20. Men ordet ”PP-ansvarig” är lite fel, då man gör mycket tillsammans.

Hur blir det bättre i 5-mot-5 gällande produktion?

– Även där gäller såklart att ha en plan vi är överens om, där mycket handlar om att man ska veta var sina medspelare är då man har och ska leverera pucken. Viktigt att tydligt klargöra var man vill ha varandra på isen. Även där handlar såklart mycket också om pucktempo och hitta vägar i anfallszon.

Till sist, hur är statusen i VIK:s juniorled?

– Vi hade en riktigt bra försäsong i J20, men sedan åkte på några tuffa förluster inledningsvis i serien. Men sedan har laget där verkligen visat ett otroligt driv i gruppen och de har inte tagit ledigt en enda dag. När säsongen bröts hade vi fem raka vinster.

– Vi har ju nu också sett hur Gabriel Kangas gjort det så bra i A-laget. Han har varit den jämnaste spelare i J20 under hela säsongen. Han jobbar stenhårt varje dag, är stark och duktig längs sargerna med en bra spelförståelse. Han är en bra tvåvägsspelare, men det är svårt att sia om vilket spelartyp han kommer bli på A-lagsnivå.

– Annars är det oerhört tufft att nå hela vägen till ett A-lag. Vi har 400-500 som söker hockeygymnasiet men bara 14 platser. Det är ett liknande söktryck runt om i Sverige. Så det är en enorm konkurrens och då är viktigt att vi hittar spelare som verkligen vill och orkar lägga ner jobbet över tid.

– För något år sedan lyfte vi även upp U16 till Elitverksamheten från Ungdom för att vi verkligen ska få fram fler A-lagsspelare på sikt. Vi vill verkligen leverera spelare till A-laget, det är ju därför man har en juniorverksamhet.

– Avslutningsvis måste jag säga att det ser bra ut just nu, vi har flera bra 03:or, (som Kangas med flera), men även flera 04:or och 05:or som kommer är mycket intressanta. Får vi behålla dessa ser det väldigt bra ut för framtiden, säger ”Hellas” avslutningsvis.

***

Matchen mot Björklöven blev alltså inställd på grund av Corona. Vi önskar ett snabbt tillfrisknande.

1 svar

  1. Bozo skriver:

    Det kan inte vara negativt att träna lite extra med tanke på att det är nästan ett halvt nytt lag sen inledningen av säsongen samt minst två av spelarna inte knappt tränat ordentligt på uppåt ett år.