Ranking av de allsvenska trupperna: Vi gör nog klokt i att ha realistiska förväntningar på VIK

Ofta fokuserar man på sitt eget lag och man hoppas och tror på det bästa. Men man glömmer lätt vilka de lag man ska tävla emot sätter på banan. Centralen gör här en tidig ranking av lagen. Läget kan ju ändras om lagen gör några stora värvningar. Men det är nog klokt att vi har realistiska förväntningar på VIK.

Det är svårt att ta ut ett riktigt givet vinnarlag. Det kommer stå mellan Örebro och Leksand och kanske Djurgården.

1. Örebro har bytt ut nästan tio spelare och har ersatt med allsvenska stjärnor och några (marginal)spelare från elitserien. Patrick Yetmans siffror indikerar att den 31-årige kanadensaren kanske tappat något, men är ändå en stjärna här. Någon ”riktig” satsning på etablerade stjärnor i toppen på karriären är dock inte tal om i Örebro, trots det höga tonläget därifrån. Byter åter giv på målvaktssidan och satsar på 188 cm Stefan Ridderwall. Om det ska bli elitserien måste Ridderwall ha bättre statistik än de cirka 90 han legat på i räddningsprocent de senaste åren.

Med Löwdahl & Aulin har man seriens bästa centerduo och i Wiklander & Yetman seriens kanske vassaste yttrar. Men hur ska de klara sig utan Connys passningar? Oerhört bra bredd i hela laget borgar för att man kommer bli ytterst svårslagna.

2. Leksand hade oerhört bra försvar förra året men hade enormt svårt att göra mål. Laget är i princip detsamma nu. Filip Forsberg och Janohls är ett år äldre nu och blir bara bättre och kommer troligtvis vässa offensiven. Mycket bra målvakt i seriens kanske bäste i Hanses, vilket är ytterligare något som talar för Leksand.

3. Djurgården kommer troligen få det tuffare än många tror. Har en ganska snedvriden ålderstruktur med en hel del 30-plussare och sedan en massa spelare kring 20 år. Inte många spelare i sin ”primeålder” i Djurgården. Visst finns det mycket klass här, men någonstans sitter det nog i huvudet att ”vi är Djurgår´n och detta kommer lösa sig”. Det är lite Södertäljevarning här. Kringlorna kände nog lite lika inför förra säsongen då de var nya i allsvenskan från elitserien. Kommer troligen dock få det bekvämt och en del ”gratis” på hemmaplan då säkerligen många allsvenska lag kommer känna sig små i den Kungliga Hufvudstaden mot mesta mästarna. Få lag har ju Röglespelares psyken…

***

Efter dessa två-tre givna topplag är det ett ganska stort glapp på pappret till nästa lag.

Det är faktiskt i princip nästan omöjligt att särskilja Södertälje, Västerås, Malmö, Karlskoga, Mora och Oskarshamn på pappret. Alla dessa lag har flera större frågetecken, främst har inget av dessa lag någon riktigt beprövad förstemålvakt som garanterat kommer ligga runt 92-93 i räddningsprocent.

Det kommer hänga på hur de egna unga spelarna utvecklas och hur de nya spelarna passar in i respektive lagbygge. Viktigast blir dock målvaktsspelet i detta race.

Södertälje är förstärkt på pappret med några bra forwards från elitserien. Malmö har tappat Klasen och är nu ett ganska normalt allsvenskt lag på pappret. Karlskoga fick bara behålla Bellissimo en säsong, vilket kommer försvaga dem rejält. Oskarshamn blir nog ungefär lika starka. Mora har tappat flera kanoner och ser svagare ut på pappret, detsamma gäller vårt VIK.

Om man ska dra till med en ranking av dessa lag ändå:

4. Malmö– Få spelare överpresterar i Malmö. Traditionens makt är mycket stor. Nu helt plötsligt med en ganska normal allsvensk trupp. Men Meijer kommer sprida sina kämpartakter till flera plus att man har en mycket stark forwardssida. Bödker kommer betyda mycket för backsidan. Sjögren i kassen hade bra siffror, men darrade betänkligt mellan varven.

5. Oskarshamn– Fortsatt utveckling och skaplig kontinuitet borgar för ytterligare ett steg.

6. Karlskoga– Lär inte överraska på samma sätt igen. Inte så smarta utan Bellissimo. Men har kvar de obekväma kulturbärarna plus en stark backsida och intressanta forwardsförvärv. Allt hänger på hur väl Gistedt lyckas i kassen.

7. Västerås– Många frågetecken, främst på målvaktssidan. Tappat tungt. Värvat intressant men svårbedömt. VM-backen Rouleau blir troligen en klippa i en solid backsida. Tippar kanske med hjärtat här, blir mycket tufft om inte Lasse i kassen ligger runt 92 i räddningsprocent eller bättre. Måtte Lasse hitta Moraformen…

8. Södertälje– Otrolig kämparanda kvar från förra året nu med mer offensiv med Fleury och några fina elitserieforwards. Frågetecken om det räcker. Även frågetecken på back- och målvaktssidan.

9. Mora– Har tappat tungt och har värvat mycket oprövat utländskt. Mora är dock ett lag som av tradition gärna överraskar. Kanske är det dags för Moraspelarna att bli dalahjältar igen denna säsong. Det sker ju med jämna mellanrum.

Troja och Tingsryd kan dock blanda sig i denna topp-7-kamp om Patrik Ross fortsätter med att installera vinnarmentalitet i Troja och om Tingsryd får ordning på alla lovande importer.

Karlskrona har inte alls värvat så vilt som förväntat och får troligen lita på att 35-årige Timo Leinonen i kassen spelar så bra han gjorde i Oskarshamn för många år sedan. Kan nog med bra publikstöd och ytterligare någon intressant värvning undvika absoluta botten.

Almtuna känns lite grått med samma gäng som misslyckades ifjol minus Kimby, Westerling och Anger. Borås kommer inte bli någon slagpåse men får finna sig i att tippas sist.

10. Troja– Kan överraska stort. Varning för Troja. Hur bra är Bengtsberg i kassen?

11. Tingsryd– Värvat dyrt och tungt. Frågetecken på backsidan och om man får ihop alla 17 nya spelare. Stor fördel mot många lag att ha en beprövad förstemålvakt i Zajkowski.

12. Karlskrona– Behöver någon jättevärvning till för att komma på säkrare mark.

13. Almtuna– Svaga ifjol och har bara tappat spelare hittills. När kommer värvningarna?

14. Borås– Värvat skapligt. Blir ingen slagpåse, men får det tufft.

 

7 svar

 1. Gurkguda skriver:

  1. Leksand
  2. Djurgården
  resten är helt öppet.

  varken Örebro, Malmö eller något annat lag ser bättre eller sämre ut än VIK utom just Leksand och Djurgården.

 2. Gurkguda skriver:

  Logik och statistik har ofta fel när det kommer till skapande av ”listor” 🙂 men det är klart man kan motivera och lägga fram fakta men när allt skall summeras så är det ändå dagsformen och vad som händer på isen som är helt avgörande.

  Vem trodde att Bofors skulle gå så bra förra säsongen? och även VIK tippades längre ner än fjärde plats och vem trodde att Malmö skulle floppa…nah…

  Jag tror helt klart att VIK kommer att fightas om en direktplats till KS och jag behöver inte ens motivera varför..det är bara en känsla.

 3. robban skriver:

  ÖHK och Lif är i en klass för sig (än så länge). Tror att 3eplatsen står mellan VIK, dif och Ssk. Iallafall om VIK hittar sin 45poängscenter…

 4. FBK skriver:

  Jag tycker rankingen känns rätt realistisk. Sedan när serien väl börjat så går det diskutera igen.

 5. TT skriver:

  Tjena!
  Jag tror mest att de flesta underskattar värvningarna av VIK och vågar inte ha större förhoppningar än som du själv 😉 Men jag tycker ärligt det ser jättebra ut, förutom att en center fattas. Sen är inte jag imponerad av någons värvningar i allsvenskan.. möjligtvis Tingsryd… men DIF, Örebro och Leksand, precis som VIK har ju den förmågan att ofta ligga på toppen oavsett värvningar. Det är deras styrka.. nu vet jag inte så mycket om DIF då men tror ju på dom..
  Vet inte om det ger något konkreta svar.. men ändå 🙂

 6. Mikael Norén skriver:

  TT: Ok, varför tror du VIK hamnar högre upp då? Man måste ju motivera saker och ting 😉 Hoppas du har rätt. Men det är ju hopplöst svårt att tippa lag 4-9, sedan kommer även Tingsryd/Troja kanske också vara riktigt bra.

 7. TT skriver:

  Nja… vet inte om din lista var att lita på 😉
  Nog håller jag VIK högre än så! Och Örebro 2a eller 3 efter DIF….