Rögleexperten inför kvalserien: ”En tung säsong men Aaltonen en av de bästa jag sett i Rögledress någonsin”

Det brakar snart loss på allvar igen mellan Rögle och Västerås! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Rögleexperten Andreas Holm ger här Centralens läsare en fyllig genomgång inför torsdagens drabbning då det som bekant är kvalseriepremiär för VIK borta mot Rögle i Ängelholm. Andreas är redaktör på SvenskaFans.com.

Hur har säsongen varit i stort för Rögle? Hur startade det i höstas?

– I stort har det varit en enda lång pina och framför allt en väldigt stor besvikelse. I inledningen av säsongen förlorade vi otroligt många matcher med bara ett måls marginal och hade också förtvivlat svårt att hålla ihop matcherna ut. Hade man varit lite mer täta där, och fullföljt matcherna i 60 minuter, så hade vi åtminstone varit närmare ingenmansland eller till och med slutspelet.

– Sedan har vi återigen fått se ett ”tränarbyte” då Janne Karlsson klev in och Dan Tangnes fick kliva ner som assisterande tränare. Tangnes är på intet sätt anledningen till att det gick så dåligt, men Janne Karlsson lyfte spelet tillfälligt under inledningen av detta året. Det visade ju sig dessvärre bara vara en tillfällighet, innan man sedan föll tillbaka i samma gamla spel.

Varför har det gått tungt för Rögle?

– Faktorerna är många, men den största är helt klart att spelarna har varit för dåliga, underpresterat enormt och i många stunder visat alldeles för lite vilja. Det är förmodligen ett resultat av alla stjärnvärvningar, som jag själv är lite allergisk mot men samtidigt förstår är behövliga om man ska ha något att säga till om i Elitserien.

– Värvningarna som gjorts har inte fallit väl ut och de som kommer godkänt ifrån den här grundserien är i princip enbart spelare som antingen är fostrade i klubben och/eller var med redan i fjol. Givetvis med ett fåtal undantag.

Vilka spelare har varit bäst och varför?

– Spelare som Dennis Everberg, Daniel Sylwander, Victor Panelin-Borg, Alexander Lindqvist-Hansen, som är fostrade i klubben och vet exakt vad Rögle står för, har knappt gjort en enda dålig match. Problemet för dem har varit förtroendet från ledningen.

– Juhamatti Aaltonen, som tillhör en av Elitseriens allra bästa spelare, har varit en fröjd att skåda och är en av de bästa spelarna jag sett i en Rögledress någonsin. Mathias Tjärnqvist hade en tung höst men har faktiskt gjort en väldigt bra vårsäsong och är en krigare framför mål.

–  Allra bäst har dock målvakten Martin Gerber varit, som är en bättre målvakt än vad statistiken visar och backen Daniel Sondell som tveklöst är lagets bästa utespelare den här säsongen tillsammans med Alexander Barta som varit en av få lyckade värvningar.

Vilka har varit negativa överraskningar?

– Oj, herregud. Var ska jag börja?

– Vi börjar med Mike Iggulden, vars statistik ser hyfsad ut men räkna där in tonvis med gratispoäng i assist och egentligen har han bara varit godkänd i en handfull matcher. Lasse Kukkonen har inte varit den försvarsgeneral som han var hämtad för att vara.

– Fredrik Warg vet vi kan så mycket mer, och har visat det stundtals men åtminstone jag hade förväntat mig betydligt mer. Richard Lintner förstår jag inte varför man värvade, han är ingen back som löser ett defensivt problem, vilket är det första som behövs rättas till.

– Christopher Liljewall, en stor favorit både hos mig och Röglepubliken, är en spelare som man så gärna vill det ska gå bättre för, men åtta poäng på 55 matcher talar sitt tydliga språk.

– Slutligen var givetvis Tom Preissing, som fick gå tillsammans med Martin Strbak, en enorm besvikelse eftersom han var en av värvningarna jag trodde mest på inför säsongen. Så, det finns mängder av besvikelser, men den stora besvikelsen är ändå laget och det är inte en enskild spelare som varit anledningen till den här kvalserieplatsen.

Hur har matcherna sett ut i Elitserien överlag för Rögle?

– Som jag nämnde i första frågan kryllade inledningen av uddamålsförluster. Hade vi gjort ett mål mer i de matcherna, så hade det också fört med sig lite medvind. Då tror jag att det inte hade blivit någon kvalserie.

– Samtidigt har laget visat på tok för mycket respekt mot ”jättar” som Färjestad och Skellefteå, vilka har kunnat vinna med utklassningsiffror flera gånger om. Vi släppte in nästan 30 baljor fler än AIK som släppt in näst flest den här säsongen, och gjorde bara fyra fler mål än Timrå som gjort minst antal mål.

-Statistiken ljuger inte – det är knappast orättvist att Rögle slutar sist i Elitserien.

Hur stor upplever du skillnaden mellan Elitserien och Allsvenskan nu? Har den fortsatt krympt?

– I fjol när Djurgården åkte ut och vi gick upp var jag givetvis glada för att vi tog steget upp, men även för att Djurgården åkte ut. Inte för att jag har något extra förakt emot den klubben utan för att jag tyckte det skulle bli otroligt kul för ett etablerat elitserielag att få känna på och inse vilken serie HockeyAllsvenskan är.

– Visst är kvaliteten betydligt bättre i Elitserien rent spelmässigt, men HockeyAllsvenskan är ingen korpenserie och i Kvalserien har alla lagen chans att ta steget upp. Det visade om inte annat Rögle förra säsongen.

– Summa summarum, visst är där en skillnad men jag håller inte med om att det är ”alldeles för svårt” för att ta sig upp, även om jag fortfarande förespråkar ett annat seriesystem med direktnedflyttning.

Är du överraskad att Djurgården haft så tungt trots många rutinerade namn, trots allt?

– Det får man ju trots allt vara. Innan säsongen tyckte jag att de på pappret såg ut att ha ett lag som skulle kunna vara tillräckligt bra för att till och med klara sig kvar i Elitserien, men det är inte enkelt att åka till Karlskoga, Oskarshamn eller ens Karlskrona och Haparanda, för att ta tre poäng.

–  Så ja, jag trodde att Djurgården skulle gå betydligt bättre, men i skrivande stund verkar de inte ens klara av playoff-spelet. Det är som sagt ingen barnlek att åka ner till HockeyAllsvenskan, lagen där är betydligt bättre än vad många supportrar i Elitserien tror.

Vad är Rögles största fördel inför kvalserien?

– Den största fördelen får väl ändå vara att Rögle nu gör sin åttonde kvalserie i rad, på gott och ont. Flera av spelarna har varit med tidigare och klubben vet hur en kvalserie ska hanteras.

– Sedan kommer spelare som Juhamatti Aaltonen att vara ett ess i rockärmen, ett exempel på en spelare som de andra lagen saknar. Å andra sidan gör inte en spelare ett lag, som klyschan säger.

Vad är den största nackdelen?

– Trenden. Rögle kommer in i Kvalserien med en seger på de åtta senaste matcherna. Dessutom har vi bara fyra segrar på bortais den här säsongen, och det spelet måste bli avsevärt bättre om det ska bli spel i Elitserien nästa säsong.

Hur tror du importerna kommer uppträda för Rögle kvalserien? Är de på glid till andra klubbar eller vad är känslan? Det kan ju drabba alla lag nu…

– Jag skulle bli förvånad om några andra utländska spelare än Juhamatti Aaltonen och Alexander Barta är på väg till andra klubbar redan. Den förstnämnda tar sikte på NHL, och lär därmed avvakta innan han bestämmer sig för något, och har – även om jag har svårt att tro att det skulle bli så – sagt att han kan tänka sig att stanna om Rögle klarar sig kvar. Den sistnämnda låter som en typisk Färjestad-värvning, och där finns säkert stort intresse från andra klubbar.

– Men känslan är ändå att många av de utländska spelarna knappt kan prestera sämre, och om någon mot all förmodan är intresserad av Mike Iggulden, så har den klubben inte sett honom den här säsongen och han lär inte vara kvar oavsett nästa säsong. Det viktiga är att Martin Gerber och Aaltonen levererar.

– Slutligen, som rögleit går man alltid in väldigt ödmjukt i kvalserien eftersom vi senaste åren upplevt alla dess sidor. Själv inser jag att HockeyAllsvenskan ligger nära till hands för Rögles del, och jag har redan gjort mig beredd på det. Det kommer givetvis kännas bittert om så blir fallet, men inte lika bittert som för två år sedan.

– Mycket är betydligt bättre i HockeyAllsvenskan än Elitserien, och det är synd att inte fler lag ramlar ner och får uppleva det på egen hand innan de sågar serien, säger Andreas Holm avslutningsvis.

***

Vi tackar Andreas för vänligheten att ställa upp och varningsflagg är verkligen hissat för Juhamatti Aaltonen, som tydligen ska vara fantastiskt bra.

Någon att bita i för VIK-defensiven alltså. Plus att Fornataro & Co. måste överlista Martin Gerber som Andreas också hyllar. Kommer således krävas något extra och att VIK gör säsongens match…