Rond 2 till Karlskrona med Galbraith Giganten men vekt skytte och blekt power play av Västerås

Tillbaka till ritbordet! Filander & Mitell har en del att fundera på kring power play och hur man ska kunna störa Galbraith som har blivit ett spöke för VIK. Ett problem att övervinna är bristen på naturliga målskyttar, där vi sedan länge konstaterat att Johner är ensam som kvalitetsskytt. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK föll med 3-1 i Karlskrona på fredagskvällen trots en mycket bra genomförd match i spel 5-mot-5 av VIK.

VIK började också bra i första bytet. En nyckel var dock att inte ta dumma utvisningar mot Karlskronas allt bättre power play. Tyvärr var det precis vad rutinerade Oscar Steen bjöd på då Tessier grinade lite extra och Winge plockade ut. Pang – 1-0 KHK i power play.

VIK hade sedan det mesta av spelet under perioden och KHK var inte lika heta som vanligt på hemmaplan, om än hetare än senast i Västerås. Puckinnehavet var 53-47 i VIKs fördel, vilket speglade första perionden.

Men sedan blev Söderkvist övermodig och trippade till synes onödigt en KHK:are. Pang – 2-0 till KHK i power play sedan ytterligare en veteran, Robin Jacobsson var för het och sålde sig så Lihagen fick helt fri gata.

Andra perioden var nästan en belägring av VIK kring Galbraith. Erik Andersson missade halvöppet mål och VIK:arna var för klena framför kassen att vispa in returer. KHK stack upp då och då, men då var Bjurö tät.

Puckinnehav 59-41 och skotten 16-7 var talande hur det såg ut i andra perioden, trots att kommentatorerna tyckte det var så oerhört jämnt.

I tredje var bland annat Montpetit igenom. VIK fortsatte att föra spelet men till slut började orkan tryta i båda lagen. KHK kollapsade sitt försvarsspel och hade i princip fem man framför Galbraith. Det var svårt att skapa saker och Johner plockades bort. Sedan 3-0 och 3-1 innan ridå.

Dustin är hårt markerad som det största hotet mot Galbraith som ensam distansskytt. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Ganska enkelt att analysera. Patrick Galbraith rånade VIK på segern i afton. Dansken som av någon anledning inte lirar i SHL, KHL eller NHL, tog 38 av 39 skott.

För att göra mål på dansken krävs: A) Fruktansvärt hårda och välplacerade skott som bara Johner & Williams mäktar i dagens VIK på regelbunden basis. B) Hugga först på returer (som Freddan gjorde ikväll) C) Skymma sikten. (funkade väl sådär ikväll, Galten fick se för många skott)

Puckinnehavet 57-43 till VIK var också talade hur det såg ut på plan. Uppspelen är bra och folk åker rätt med bra fart.

Som jag skrev i införartikeln gör detta ganska målsnåla VIK 2-3 mål per match. Laget består av ett gäng härliga krigare, skridskoåkare, playmakers och lagspelare som är konstruerat för att vinna hockeymatcher med 1-0, 2-1 och kanske på sin höjd 3-2 eller 4-3.

Men det finns få naturliga målskyttar. Så är det bara. Men å andra sidan var det kemin och lagspelet som tog laget till final före Malmö med sitt starka lag på pappret och för många missanpassade målskyttar.

Rent krasst har laget bara en riktigt beprövad målskytt just nu, Dustin Johner. I afton saknades verkligen Jeremy Williams skytte. Nu räcker det med att motståndarna punktar bort Johner så är VIK utelämnade till att några av de mindre beprövade skyttarna måste kliva fram, vilket de inte gjorde i afton. Då måste man ta till B) och C) ovan.

Svedlund gör här så att Galbraiths synfält störs. Mer av den varan behövs, lite saknar ju VIK också typ någon Rögle-Deveaux som kan stå nitad framför kassen och skapa kaos. Fredriksson? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

KHK gjorde det fantastiskt i box play, de har helt stängt VIK:s tidigare så framgångsrika power play. Kanske dags att göra något drastiskt med PP? Ställa Fredriksson framför mål?

Nu måste Mitell jobba dygnet för att lösa KHK:s box, annars kommer VIK inte segra i denna finalserie. Hårda fakta.

Oscar Steen hade annars en mindre lyckad afton med lite väl många saftiga misstag med puck och den odisciplinerade utvisningen som gav KHK 1-0. Var veteranenen övertänd eller nervös? Småskadad?

Just kamperna framför mål vinner KHK nu, då de kollapsar fem man framför Galbraith. Här har heller inte VIK någon elak powerforward som kan stångas framför mål. Urbas är kanske inte tillräckligt elak? Annars måste Davidsson och Gråhns gör jobbet trots att de inte är några bjässar.

Till sist är det viktigt att Filander matchar toppbackarna Jacobsson och Angell med känsla. I onsdags lirade Jacobsson hela 24.33 och i afton 25 minuter. Möjligen ser Jacobsson en smula sliten ut. En riktigt fräsch Jacobsson med sin offensiva räder är precis vad målsnåla VIK behöver nu!

Västerås tre stjärnor:

1. Nick Angell – Skapade massor och var pigg i åkningen.

2. Jonas Emmerdahl – Ny bra match där Jonas fortsätter använda farten i benen i uppspelen på ett bättre sätt.

3. Jonte Berg – Fart betyder mycket. Skulle inte kunna utnyttja det lite mer bara i offensiven? Våga bryta in mer? Nära att ge en straff.

3 svar

  1. stalle skriver:

    Var nästan helt säker på att dom skulle sätta in Fransson efter 1:a periodspausen, khk har studerat Bjurö och skjuter högt det hade blivit jobbit för dom om vi då ställer in en stående målvakt. Men khks målvakt har ju ganska kort stubin med temperament något man kanske ska utnyttja?!?

  2. Dre skriver:

    Bjurö läcker som ett såll över axelhöjd. Bara att skjuta högt, helst på plockhands-sidan så trillar puckarna in. Frisikt vid alla insläppta målen!