Röster om Nick Albano från när och fjärran, t.o.m. Björklöven: ”Tog ansvar defensivt på AHL-nivå men visade inte mycket offensivt i Belleville, behöver tävla mer, stark skridskoåkare och en smart spelare”

 

Bloggen har fått ta in en hel del röster om nye backen Nick Albano. 26-åringen är högst troligen den mest videoscoutade värvningen någonsin i VIK.

Detta då alltså nye scouten Max Strömberg Melin sett alla (!) Albanos 80 matcher de senaste 2,5 åren i AHL och ECHL. På video. Men ändå.

Observera att detta nedan inte är renodlade professionella scouter, och inte så torrt och kortfattat som då bloggen ibland låter scouter berätta om andra lags nyförvärv.

Och självklart skriver jag mer om VIK:s nyförvärv, vilket får vissa att tycka att jag bara hyllar dessa och sågar andra lags nyförvärv… Logiskt?

***

Först fick bloggen en AHL-rapport från Spencer Blake, som är en bloggare typ som undertecknad, för Ottawa och Belleville i AHL på silversevensens.com.

Bland annat skrev Blake så här tidigare: ”Xavier Bernard, Nick Albano and Zachary Massicotte all played large roles in Belleville’s win on Saturday”, då alltså Albano inte verkar ha gjort bort sig alls på AHL-nivå.

Kanske kan man likna Albano med Logan Roe med avseende på att bägge varit late-bloomers?

Men över till Spencers ord om Albano, allt alltså baserat på backens senaste 11 matcher i starka AHL:

– Albano var defensivt ansvarig här, gjorde smarta grejer och flyttade pucken bra. Han kunde dock ha varit mer hårt arbetande i puckstrider i hörnen och längs sargerna.

– Skridskoåkningen är ”great”, förmodligen en av hans bättre egenskaper. Albano har dock inte mycket av en offensiv uppsida på AHL-nivå vad jag sett i dessa 11 matcher, men gör det bra i box play.

– Om han är placerad i den nedre halvan av en backsida på en hög professionell nivå, som AHL eller SHL, är det nog det bästa.

– Jag är inte säker på vilket lag eller vilken liga du pratar om, men om det är SHL hoppas jag att han är tänkt för tredje backparet. I Allsvenskan kan han hantera andra paret, som en topp-4-back, från vad jag vet om varje liga.

– Jag tror att han kommer att bli mer framgångsrik på era större rinker. Jag kände att han gick vilse i det fysiska spelet som kommer mer på nordamerikanska rinkar.

– Jag skulle säga att han främst är en tillförlitlig topp-4-back till höger, fortfarande främst använd i box play. Jag skulle vilja att hans vänstra partner skulle vara en offensiv back.

– Till sist vill jag understryka att jag har en väldigt begränsad helhetsbild av honom i andra ligor än AHL, och jag är inte säker på den offensiva potentialen. Den var inte där på AHL-nivå, men det var som sagt bara 11 matcher jag såg.

– Men det är mycket möjligt, med rätt möjlighet, att Albano kan visa lite offensiv uppsida i andra ligor, säger Spencer Blake avslutningsvis.

***

Peter Belisle säger så här till bloggen, coach i UMass Boston, som hade Albano i den lägre collegeligan NCAA III mellan 2017-2020. Där dominerade Albano med 85 poäng på 79 matcher, men alltså suspekt nivå.

– Hos oss var Albano en utmärkt skridsko- och puckskicklig rörlig försvarare, med stor offensiv uppsida. ”Great ” första pass.

– Kan få igenom skott offensivt. Han var uttagen till första All Star Team alla tre säsonger för oss!

– Jag tror att ni kommer att älska hans spel. Han kunde lätt varit en NCAA-spelare i bästa collegeligan. Fick vara med på Boston Bruins NHL-camp 2018.

– Lyckligtvis för mig gled han igenom till oss och NCAA III är den näst bästa collegenivån.

***

11 svar

 1. Bozo skriver:

  Ingen klubb är bättre än sin sportchef. Bäst mellanchefer vinner.

 2. Pelle skriver:

  Kenttä är väl urtypen för en nörd. Har väl gått ganska bra för honom, även om löven fortfarande är kvar i HA.
  Han gjorde det bra i Asplöven också. Tog upp dom till HA med extremt lite resurser.

  • Hockeyfan skriver:

   Till skillnad från Max så är Kenttä ett fullblods proffs och har jobbat med hockey i åratal. Du kan ju inte på allvar dra den jämförelsen..

  • Tryggve skriver:

   Seriöst, du jämför med Kenttä… bättre kan du!

 3. Kalle skriver:

  En nörd inom vilket område som helst kan göra ett bättre jobb än ett heltidsproffs. Gillar vägen vik har valt att gå när man tog in Max. Tror dessa alternativa vägar kan vara nyckeln till framgång.

  • Hockeyfan skriver:

   Så är det men mycket märkligt att en så till synes stor klubb som Västerås ändå är i allsvenskan ska ha en 24 årig amatör scout som sportslig ansvarig. ”Tror dessa alternativa vägar kan vara nyckeln till framgång” Herregud. Man kan knappt kalla det här en ”alternativ väg” det är en väg som leder ner för ett stup..och tror du att det är så här som Björklöven, Modo eller om vi tar SHL Växjö Skellefteå etc arbetar? Nej för fan. VIK framstår som totalt amatör mässiga. Förstår inte heller hur många VIK supporters kan vara så otroligt naiva, ”Tror dessa alternativa vägar kan vara nyckeln till framgång” Herregud säger jag bara!

 4. Hockeyfan skriver:

  Känns ju rätt amatör mässigt om det här är Max Strömbergs värvning. Killen är en glorifierad amatör scout. Men säger väl allt om var VIK som klubb är. Förtjänar bättre gör ni!

  • C skriver:

   Max gör ju grovjobbet, kollar matcher, analyserar och jämför. Sen presenterar han sina iakttagelser och besluten fattas av andra. En utmärkt lösning då en spelare chef inte hinner se 80 matcher på video.

   Ska bli roligt att se hur Albano presterar. Pressen går ju upp lite när man lagt ner så mycket tid på scoutingen.

   • C skriver:

    Sportchef ska det stå.

   • Hockeyfan skriver:

    Men vem går igenom Max arbete och tar besluten? Någon man eller kvinna i styrelsen som inte har det sportsliga som sitt ansvarsområde? Hur ska dom ens kunna tyda siffrorna och rapporterna som Max lägger fram? Öhhm ja det här låter ju bra Max vi kör på det. Helt sinnesjukt att en person ska scouta spelare och sen ska en annan person eller personer ta beslutet, troligtvis utan någon som helst kompetens inom området. Du måste ju inse hur sinnesjukt det låter?! I vilken annan normal förening som helst i ett sånt här läge så hade huvudtränaren tillsammans med en sportslig ansvarig från styrelsen gjort arbetet kring nyförvärv, och sedan när man ska presentera spelaren så är det huvudtränaren som kommenterar värvningen. Men nej Västerås måste vara annorlunda, man kan inte arbeta likt en framgångsrik förening utan man måste sjabbla till det på något sätt. Vi låter en 24 årig med knapp hockey bakgrund scouta och göra värvningar för dyra pengar. Helt sinnesjukt. Tror jag aldrig har sett detta förut.

    • Pelle skriver:

     Du verkar inte ha läst allt som skrivits i saken. Det är ju tränarna som också kollat video som ska tycka till. I praktiken blir det tränarna som tar beslutet. Man värvar ingen utan tränarnas godkännande.