Rostigt VIK hittade inte mycket flås eller spel mot för dagen bra Västervik ledda av snitsaren Brett Supinski efter lovande debut av Simon Fernholm

Simon Fernholm såg trots rost lovande ut i debuten. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK verkade inte överdrivet återhämtat efter den senaste tidens sjukstuga då Västervik rättvist vann med 4-3 i ABB Arena på onsdagskvällen. Detta inför i princip pandemitomma läktare. Men under nästa hemmamatch mot Björklöven den 11:e februari kan det bli fullt hus.

Ett spelrostigt VIK hade det tufft mot ett för dagen bra Västervik. Bra start dock då Wikman skymde suveränt före Skedungs starka 1-0 efter 1.27. Fint PP-mål Västervik 1-1 till slut efter två lite onödiga trippings av Zetterberg och Wiberg. 6-2 chanser trots blekt VIK 5v5 första, 0-4 PP-chanser till gästerna där Brett Supinski var vass.

I andra dominerade Västervik första tio och gick alltså fram till 1-3. Liten indian Tornberg före 1-2 efter 25.59. Kontring 1-3 då Jalonen och annars bra Östman kom på mellis efter 33.21.

Men VIK vaknade allt mer och Zäta levererade en fantastisk patentpassning till Frycklund i PP efter 36.19. Sedan mycket VIK mot slutet av andra. 10-7 Västervik chanser 5v5 i 2a, 0-2 PP-chanser till VIK.

Västervik drog sig tillbaka i tredje och VIK hade svårt att skapa så mycket. Det dröjde länge innan gästerna skapade något i tredje, närmare bestämt i matchminut 53.

VIK tog ut JG, men då lirade Jalonen åter kanske lite suspekt försvarsspel och istället 2-4. Frycklund fin assist till Wiberg fram till 3-4, men för sent.

SAMMANFATTNING

En rakt igenom dålig match av VIK helt enkelt. När inte VIK riktigt har orken fungerar inte anfallsspelet speciellt bra. VIK vann dock chanserna med 17-14 i 5v5, men Västervik hade mer drag då de spelat matcher på sistone.

Efter sjukdom och cirka två veckor utan match kanske VIK förtjänar ”the benefit of the doubt” denna afton. Men några trender gick igen:

VIK hade åter svårt att bestämt placera in en spelare precis i ansiktet på målvakten, som Wikman gjorde så bra före 1-0-målet. Det gör som sagt exempelvis MoDo hela tiden. Detta då VIK:are istället alldeles för ofta är för bekväma (?) och står bredvid målvakten och viftar med klubban.

Daniel Gunnarsson är lite för ensam som back av toppklass. Dock gjorde Simon Fernholm en lovande debut med 4-0 i NP med 9.16 i istid. Fernholm gjorde det bra längs sargerna med sin räckvidd och är smart med pucken.

Framåt visade det sig åter att Filip Karlsson inte riktigt har tillräcklig offensiv kräm att fylla en topp-9-roll då Mikael Hakkarainen åter saknades.

Det förefaller ganska avgörande att Zäta kan förstärka detta lag inför våren så Gulsvart inte blir så skadekänsligt – i en ideal värld en toppback och en topp-9-forward till.

Jardeskog fortsatte dock på sin mer distinkta resa som förhoppningsvis kan fortsätta, även Östman gjorde mycket bra förutom vid 1-3-målet. Jalonen saknar, som bloggen sagt tidigare, toppfart och förmåga att tempoväxla, dock bra att ta fram pucken mitt i banan. Och finländaren har förbättringspotential i egen zon.

From och Bergman var bäst framåt. Wikman åkte på flertalet tuffa smällar då Västervik var duktiga att stänga WW17:s vänsterkant, tack och lov klarade sig Wikman. Lunsjö fortsatte lägga små smarta pass som öppnade upp, men kedjepolarna Svensson och Karlsson kunde inte förvalta.

Men bara att ta nya tag redan på fredag borta mot HV71, då förhoppningsvis VIK i allmänhet och Fernholm i synnerhet tar ett steg framåt mot full matchform. Och törs vi hoppas att den för spetsens bredd så viktige, Mikael Hakkarainen, inte kommer missa fler matcher nu?

PUCKLIGAN

5 Daniel Gunnarsson

4 Marcus Bergman

3 Mathias From

2 Alexander Lunsjö

1 Ludvig Östman

6 svar

 1. Musse skriver:

  Rostigt och rostigt, tycker faktiskt det sett ut så här ett bra tag nu. Tingsryd innan uppehållet och för att inte nämna Hästen borta innan dess. De få spets-spelarna vi har är lite för ensamma att leverera, och vi har för få riktiga krigare för att gå långt i ett slutspel. Det är lite för klent och det behövs steppas upp rejält i aggressivitet om det inte ska bli respass direkt. Hoppas jag har fel…

 2. Peter T skriver:

  Jag såg Kent Norberg i hallen igår.
  Undrar om han spanar efter spelare för ett lag i HA, eller för ett lag i SHL, inför kommande säsong.
  Kanske för att köpa loss nått från Västervik, innan deadline, de hade väl nån vass jänkare?!

 3. Kalle skriver:

  Man kan inte sticka under stolen att stor Z är en ekonomiskt smart sportchef. Men det är upp till bevis om han kan ta in något någorlunda stort namn som presterar. Ekonomin borde finnas, då dem som tagits in under säsongen inte direkt är några stora namn, jalonen, hakkarainen, regelius. Andra sportchefer verkar kunna hitta spelare trots denna ”skrala” Marknad. För övrigt, se hur många duktiga importer ett mindre lag som Västervik kan få in.

 4. Bosse skriver:

  Lite reflektioner från hallen igår.

  Svag insats av VIK, att spelet inte stämmer är väll en sak men det var väldigt energifattigt. VIK support var inte på plats och det verkar som att spelarna inte klarar av att ta i i närkamperna om de inte får den extra energin från publiken.

  Vid 1-1 i andra perioden är VIK utspelade. Vi på läktaren förespråkar time out men efter en lång spelsekvens gör Västervik 1-2 efter slarv av Tornberg. Bra att pannan tog time out då, det var såklart bra men hade den kommit även utan 1-2 vid nästa avblåsning?

  Nu blir det lite märkligt i mina ögon. Efter time outen har Gunnarsson läge att tackla i egen zon men låter bli. Strax efter det kan Kangas jaga efter en Västervikspelare ner bakom deras mål. Han börjar ta fart men saktar sedan in något, istället för att sätta en tackling på backen som släpper puck vänder han av hemåt. När ett lag förlorar i princip alla närkamper och tar time out så är det (i mina ögon) väldigt viktigt att visa inställning och tackla när man kan efter time outen. Här har VIK endel att jobba med och saknar faktiskt den/de spelartyperna i truppen. En Anton Eriksson/Victor Mårtensson typ som tänder laget. I ett slutspel så kommer det verkligen behövas och de 13 forwards som matchades igår verkar inte ha det i sig. Att Wiberg som är
  Junior är vår fysiskt starkaste forward är ett underbetyg för truppen.

  Läget med Kangas kan jämföras med när VIK mötte HV hemma och Zetterberg jagade efter deras back i liknande läge, han körde över backen och VIK gjorde mål. Mot HV var man extremt laddade men inte efter en time out hemma mot Västervik.

  Sen är Skedungkedjan helt osynliga just nu. Hakkarainen saknas också mycket och att han kommer att spela alla matcher under resten av säsongen är nog helt osannolikt så frågan är om inte en till center vore huvudfokus från stor Z då Filip Karlsson (som Micke skriver) inte har nått i en producerande kedja att göra.

  Är det inte dags att försöka komponera om PP2? De måste ha sämst statistik i hela serien just nu, kommer knappt in i zonen.

  Som avslutning får jag även skicka en passning till både de som tog ut matchens lirare (Skedung) och till Micke som delar ut betyg. Fryklund var bäst på isen igår (igen). En av få som försöker konstant och har 1+1, det var i princip bara farligt när 1 kedjan lirade. Men det kanske bara vara jag som uppfattade det så?

  • Vik-följare skriver:

   Vi kan alla hålla med om att matchen saknade klass. Det var tyvärr för mycket dumpa ner pucken i anfallszon och jaga puck. Kedjorna hade svårt att komma till avslut.

   Utifrån skottstatistiken på vik.se – summering
   Kedja 1 (nr 9, 25 och 28) = 11 skott inkl några i PP (+3)
   Kedja 2 (nr 11, 16 och 56) = 1 skott ??? – anfallsvapen? (-2)
   Kedja 3 (nr 17, 40 och 20) = 5 skott (-2)
   Kedja 4 (14, 15, 19 och 79) = 3 skott (+1)
   Backar = 12 skott ( summa 32 skott)

   Bosse skriver ”Strax efter det kan Kangas jaga efter en Västervikspelare ner bakom deras mål. Han börjar ta fart men saktar sedan in något, istället för att sätta en tackling på backen som släpper puck vänder han av hemåt.”

   Det finns flera aspekter på denna aktion.
   1) Spelaren är på väg att släppa pucken vilket hade inneburit en solklar utvisning för late hit. Klokt av Kangas att inte ta denna tackling och förmodade utvisning. ”Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.” Rätt eller fel – en spel- och tolkningsfråga.

   2) Det finns en klar speltanke med dessa flygande byten, toppforwarden i detta fall pressar motståndarna till burskydd, så att övriga egna forwards kan genomföra ett ordnat byte, syns tydligt att Fryklund redan är inne när Kangas pressar på som därefter låter Bergman komma in och börja spela i anfallszon.

 5. robert Jonsson skriver:

  En lång tid utan matcher förklarar en del av den skrala insatsen för VIK denna kväll. Sedan är det dock ett faktum att man har svårt mot kompetenta lag som stänger mittzon och spelar med en stark, tuff defensiv på grund av att man då inte kan nyttja sitt omställningsspel till fullo. Detta lär man lösa med nya infallsvinklar och inte bara fortsätta att tuta och köra.