Samma trista visa då David Ullström tacklade Anton Svenssons huvud när segt och enkelspårigt VIK inte alls kunde matcha HV71:s skicklighet på små ytor

En stor nyckel kommande säsong är att få Anton Svensson närmare siffrorna i Tingsryd. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK stod för en ny mycket dålig insats då HV71 ganska lätt kunde vinna med 4-1 på fredagskvällen. VIK hade varken fart, fantasi eller skicklighet nog denna afton.

VIK var stressat i första och fick vara glada med 1-1. 5-3 chanser till HV i 5v5, 3-1 chanser PP VIK. Ful tackling av Ullström i huvudet på Svensson, som tyvärr utgick, matchstraff.

1-0 i PP, mycket bra pass av Wikman till Skedung. HV broderade som väntat bättre med kortpassar, VIK försökte med ett mycket enklare och rakare spel mer på chans.

Vid 1-1 gjorde HV det bra då först Johansson gick bort sig, sedan gjorde rostig Fernholm ett ”standardfel” och gick ner på knä istället för att spela ”stick-on-stick”.

HV var tryggare med pucken. Men HV fick också flera PP som gav vind. 2-1 i PP, trots bra BP långa stunder.

Precis före 2-1-målet hade HV en forward precis i ansiktet på JG, så att denne inte såg att backen passade till Forsberg på kanten. Så genialt och enkelt, och lika synd att VIK inte använder sig att den så effektiva taktiken tydligare.

Wiberg tvingades in då Svensson utgick och missade tre raka urlägg före 3-1. Alldeles för tunn trupp som sagt. Men trots allt 3-2 chanser till VIK 5v5 i andra, men 1-5 chanser PP HV. Hemmalaget gjorde vad som behövdes.

VIK försökte i tredje, men uppspelen var alldeles för beroende av att From, Bergman, Frycklund eller någon annan försökte soloköra på kanterna. Det var oerhört tafatt rent taktiskt då det bara handlade om att försöka trycka in sig in längs kanterna in i zon.

VIK vann dock chanserna i tredje med 5-2 i 5v5. Även Wikman utgick i tredje i ”en försiktighetsåtgärd”. Jesper Johansson och August Tornberg brände de bästa lägena.

När domarna föga förvånande, men politiskt korrekt, i 60 minuter åkte och letade PP åt hemmalaget missade de bland annat att Myles Powell körde upp klubban ansiktet på August Tornberg. I slutet åkte Tornberg på en ny hård klubba i ansiktet, otroligt nog.

SAMMANFATTNING

En oerhört svag insats av VIK på alla sätt offensivt. Det fanns ingen tanke eller skicklighet. Inte ens farten fanns där. VIK har svårt på små ytor, vilket bloggen tidigare varit inne på.

HV71 var på bettet i afton då hamnade VIK-spelarna ofta i tidsnöd och behandlade regelbundet pucken som en handgranat.

Och ska vi gissa på en match för Ullström och att Svensson missar många fler? Men faktiskt såg det ut som denna vårdslösa tackling träffade direkt i huvudet – och då förstår kanske till och med de medicinskt illitterata och ignoranta i disciplinnämnden et. al. att det kan vara farligt.

Nu har laget tränat väldigt dåligt på sistone på grund av sjukdom. Vi får verkligen hoppas det kan förklara denna offensivt genomusla insats.

Defensivt var det dock bra. VIK vann faktiskt chanserna i 5v5 med 11-9. Box play var också bra. Simon Fernholm var fortsatt det nästan enda glädjeämnet med hela 6-1 i NP och verkar vara den klassback VIK saknar flera av.

Gunnarsson hade bitvis bättre fart än tidigare, vill driva och lite för ensam rörlig back som kan ska sig själv yta att sätta precisa lång uppspel. Men även DG drällde med pucken några gånger. Jansson saknas. Roe känns inte igen.

VIK har nu bara gjort två riktigt bra månader denna säsong, och för många mediokra. Verkligen upp till bevis nu för Paananen att visa att han kan bygga ett kreativt och rörligt spel även mot de bästa lagen, där inte allt bara ska hänga på att man ska orka ”tokköra”.

VIK-spelarna skickade hursomhelst en tydlig signal till Z att verkligen värva in så mycket skicklighet det bara går. Lite för många betonghänder helt enkelt.

Det här att man är rädd att ”störa lagets kemi” känns bara som en dålig ursäkt i detta läge. Har man så konkurrenskänsliga och lättstötta spelare bör de absolut inte ingå i en SHL-satsning.

Truppen är ju supertunn med relativt många oprövade spelare på dessa höga nivåer. Så fort någon utgår måste man idag ösa istid på än mer oprövat folk, så det är inte lätt för Paananen.

Hoppas Zäta verkligen sätter sprätt på pengar och rör om lite i laget närmare transfer deadline den 15:e februari. Annars blir det inget roligt i vår.

PUCKLIGAN

5 Simon Fernholm

4 Daniel Gunnarsson

3 William Wikman

2 Alexander Lunsjö

1 Mikael Frycklund

17 Responses

 1. Zico skriver:

  Ingen avstängning på Ullström. Känns som rätt beslut.

 2. Robban skriver:

  Tackling i huvudet? Det är underligt vad man kan se olika på samma videoklipp. Kan inte bli någon avstängning för detta, hur kunde domaren ta matchstraff?

 3. Vintermannen skriver:

  Det finns fart, kraften finns men ibland ser det ut som det saknas en spelidé men mesta av allt är vi saknar det där lilla extra och är lite uddlöst gentemot de andra ”topplagen” . Men in med några toppspelare så kan vi nog vara med och slåss om en plats till SHL.

 4. Olli skriver:

  VIK måste ha in fler spelare med muskler och storlek som du inte flyttar på så lätt. Är rädd för att historien från förra året mot Karlskoga kommer att upprepa sig där man enkelt plockar bort våra duktiga men små spelare. Och vem eller vilka tuffa spelare i VIK ska sätta stopp för det? Jag hittar tyvärr inte någon.

 5. Olli skriver:

  Det vore intressant Micke om du kunde betygsätta Z icke svenska värvningar sedan han tillträdde. Min känsla säger att betyget inte blir MVG. Allt kan ju inte handla om att marknaden är tunn och att vi inte har pengar. Om han inte hittar en back och en forward som verkligen gör skillnad så kan vi skita i det och lägga pengarna till nästa säsong.

 6. Peter skriver:

  Jag ser inte att Ullström är anmält ännu….

 7. Jari Vitala skriver:

  Jag är en av alla som inför säsonger och efter bra matcher får hybris. Satt med min ringa hockeykunskap och försökte analysera gårdagens match. Förutom det Micke skriver så tycker jag att VIK föll som furor när hav började pumpa på. Jag har gått i lite SHL tankar när det varit som bäst men ställer mig och er frågan: Kan ni ens se att VIK kan besegra ett lag som HV över 7 matcher?

  Inget konstigt i det men när jag tänker lite mer och har 3-årsplanen i bakhuvudet så kommer jag fram till att, nja det blir inget SHL i år. Jag har svårt att se att det ska bli det bästa eller nästnästa år! Anledningen? Jag ander att VIK inte tar några steg alls. Se kurvan sedan säsongen 2018-2019 där endast en skitmatch mot Leksand hindrade oss att attackera SHL. Säsongerna efter det har i mångt och mycket varit samma/lika och den här säsongen är också blek. Ok att det inte blir SHL denna säsongen men då måste man bygga ett fundament och jag kan inte se det. Det saknas för mycket och framförallt unga spelare som kommer in och hotar om platser och speltid och som man kan se kommer bli bärande spelare inom 1-2 säsonger. När man tar in spelare så är det inget som lyfter laget och de presterande spelarna? Ja Micke du har säkert stats på det så det skulle vara intressant hur deras statistik ser ut mot topp-5 lag

  • Bozo skriver:

   Det finns ingredienser i laget för ett SHL-avancemang men alla väntar fortfarande på spetsspelarna som utlovades i augusti skulle komma senare. Laget lämnades ju med luckor medvetet för att ge plats för det. Utan dessa spetsspelarna kommer man inte klara ett slutspel. Just nu har ju dessutom samtliga spelare en negativ formkurva förutom Fernholm.

  • Peter skriver:

   VIK behöver komma tillbaka till samma energi som de visade oktober/november. Jag skulle vilja säga att de klarar de även HV i 7 matcher.
   Det räcker helt enkelt inte att spela så fartfullt i 10 minuter.
   Jag är dock bekymrad över att VIK har nuförtiden så svårt att hämta upp ett underläge. Jag tänker på lag som KIK där man kör på även om man ligger under med 0:4 och lyckats faktiskt vända. Vill minnas att det nämndes att VIK låg under med 3/4 mål inför sista och man inte trodde på att kunna vända… det är ju första steg att förlora matchen i förtid.

   • Bozo skriver:

    Därför en spets med driv som Östman saknas. Han kör i alla lägen. Lägg en miljon på att få loss honom. Många spelare i VIK som är grymma i medvind men högst mediokra i motvind.

   • 16 skriver:

    Skandal att Illstöm fick mer än 2. Inget hopp, inga armbågar eller liknande. Det fanns flera liknande situationer som ignorerades bara för att den tacklade spelaren var lite uppmärksam.

  • J skriver:

   Håller med dig fullt ut!
   Kanske dagas för ledningen att prova en ny huvudtränare..om två år?

 8. Bozo skriver:

  Klarar SHL 2024 ett uttåg i kvartsfinal. Kanske om man är nära semifinal annars är det pyspunka direkt. För tuff press på spelarna? Kan faktiskt bli jobbigt för spelarna att tvingas spela när de känner att de spelar kass eller småskadade. Sitta på vid sidan är inte enbart till ondo.

 9. Jan Malmberg skriver:

  Bedrövlig insats vid 3-1 hade väl 5 -6 chanser att få ut pucken ur zonen. Jag tränar hockey typ 3 gånger i veckan till och med jag hade fått ut pucken. Såg ut som dam kronorna. Riktigt svagt där rök matchen. Har biljett till Björklöven matchen på hemma stå på fredag. Men innan dess borta matcher. Nu är MORA 2 poäng efter VIK fast med 5 matcher mer spelade. Man kände ända in i benmärgen att VIK skulle torska!!

 10. Bozo skriver:

  Glömde att Logan Roes flickvän nu äntligen får besöka hallen och komma ur lägenheten.

 11. Bozo skriver:

  Glömde att publiken är tillbaka strax. Detta lag med sin spelstil är helt beroende av den.

 12. Bozo skriver:

  Angenämt egentligen att vara sunk så här års. 5-6 lär man bli hur som helst. Förväntningarna sänks och värdet på nuvarande lagkemin åker ner i källaren. Paananen varvar upp strax. Lasta in storebror Östman innan deadline så blir det åka av, då vi fortsatt saknar en förstakedja. Pengar kan knappast vara ett problem. Upp till bevis Z.