Sam Marklund återvänder för att ersätta skadade Viktor Hertzberg som en del i Zätas äregiriga slutspelsbygge – analys av Marklunds siffror mot bland annat Hertzbergs

Sam Marklund i mars 2014. Nu åter i Gulsvart. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under måndagen berättade sportchef Patrik Zetterberg på VIK.se att han värvat den 27-årige forwarden Sam Marklund. Enligt Z tas lönen från de pengar man inte behövt betala till de skadade Lunsjö, Åkerström och Hertzberg som Försäkringskassan istället tagit. Detta rör alltså inte värvarpotten.

Nu har Viktor Hertzberg alltså sin kanske sjätte-sjunde hjärnskakning. Frågan är vad som är bäst för Viktor nu på lång sikt, då det finns ett liv efter hockeyn också.

Marklund var här redan 2012-13 och 2013-14 som ett SHL-lån från Skellefteå. Då blev det totalt 70 matcher (8+13 för 21 poäng) i VIK, inklusive två kvalserier uppåt. Den energiske forwarden var då populär bland VIK-fansen som en frisk fläkt som alltid gav järnet och gjorde lite poäng.

Marklund var då i VIK bara runt 20 år. Sedan dess har Skellefteåsonen spelat i Asplöven och gjorde det sedan så bra i Timrå 15/16 att det blev 27 SHL-matcher 16/17 i Växjö och Skellefteå (2+0).

Efter det blev det en säsong i Modo och två säsonger i AIK för den bereste forwarden, som på NHL-språk skulle kallas en ”journeyman” med redan sju klubbar i karriären.

Det intressanta med Marklund är att han beskrivs som en tjurskallig vinnare som kanske går vissa på nerverna. Kanske anledningen till så många klubbyten? Men samtidigt kan det vara bra för VIK med någon som motverkar en eventuell ”country club” där det kan bli för mysigt.

Vad kan vi då förvänta oss av Marklund rent produktionsmässigt? Detta speciellt då VIK:s forwards haft svårt med effektiviteten.

Om vi sätter in Marklunds senaste tre säsongers poängsnitt i VIK:s befintliga poängsnittsliga ser det ut så här, och samtidigt jämför vi Marklunds siffror med Hertzbergs:

Marklund står sig bra med en tredjeplats gällande poängsnitt, om vi nu trycker in hans siffror senaste tre säsongerna rakt in i VIK:s nuvarande poängsnittsliga för forwards.

Vi ser också att vi inte kan förvänta att Marklund kommer ersätta Hertzbergs produktion rakt av, om nu någon trodde det. Detta då Hertzberg har 18 procentenheter bättre poängsnitt de senaste tre säsongerna. Därmed blir det än viktigare att den toppcenter som Z senare förhoppningsvis tar in verkligen kan producera och lyfta sin omgivning.

Men Marklund kan bidra mycket mer i det fysiska spelet än Hertzberg, och bidra till så välbehövligt mer spel in på kassen och minska detta VIK:s andel av anfall som hamnar i sarghörnen.

Marklund är främst en ytter men kan även spela center. Så här har Marklund tekat de senaste säsongerna:

46,3 % är absolut inga lysande siffror, men den primäre yttern Marklund kan ibland hoppa in i teken utan att göra bort sig.

Marklund har många potentiella verktyg som VIK kan få nytta av med 27-åringen som en mångsidig ytter i en andra- eller tredjekedja. Skottet, som undertecknad tyckte var svagt i VIK senast, verkar ha vässats då det blivit närmare 15 mål några säsonger – samtidigt kan man göra mål på många sätt.

Vad finns det då för risker med denna värvning? En är att den tidigare långtidsskadade Marklund inte spelat en match på drygt ett år (senaste matchen för Marklund var för AIK den 16:e november 2019).

Sedan är denna en i raden av ”säkra” värvningar/förlängningar av Z. VIK vet precis vad man får, och inte får. Detta trots en marknad som är klubbarnas mer än någonsin tidigare. En annan sportchef hade kanske vågat halvchansa  på någon lite mer ”high risk/high reward”-betonad värvning. Men sådan är inte Zäta.

Dock har Zäta under var och en av sina säsonger som sportchef här byggt lag som varit bäst när det gäller på våren. Och det skulle inte förvåna om den tjurige och äregirige Marklund, tillsammans med Hetta, Hillding, Lundgren & Co. tänder till riktigt på allvar när det vankas slutspel sedan. Som de gjort många gånger förr…

5 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Sam Marklund statestik källa Elitprospect! Spelade-Mål
  VIK 40-4
  Modo 52-13
  AIK 46-11
  Timrå 52-11
  Växjö 13-1 SHL
  Skellefteå 14-1 SHL
  Han är ju som väntat ingen SHL spelare.

 2. Peter skriver:

  Kan någon förklara detta med kompensationstödet för mig? Varför får VIK bara 1,7 miljoner kronor? När andra lag som AIK för dubbelt så mycket och MODO får 5,4 miljoner mer?

  Borde man inte titta på publiksnitt från förra året, detta är väl det enda underlag som på något sätt rättfärdigar någon slags fördelning av pengarna. För snittet kan inte ändras helt radikalt från ett år till ett annat.

  VIK hade ett hemmasnitt på 3112 personer per match förra året. AIK hade nästan 200 färre i snitt och MODO drygt 600 fler personer i snitt. Hur kan detta sedan ge så stora skillnader i kompensation?

  Det mest solidariska Hockeyallsvenskan kunnat gjort i denna rådande situation borde väl onekligen varit som så att bara låtit lagen fått en lika stor pott av de 36.8 miljoner kronor.

  • Olliver skriver:

   De väger in loger o annat oxå.
   Bedömer hur mycket lagen förlorar totalt i inkomster.

   Här faller vi på arenan vi har delvis. Inga loger bla.

 3. PatrikH skriver:

  Skulle vara intressant med en riktig torpedkedja: Sam Marklund, Henrik Hetta, Anthon Eriksson
  Den kunde nog sätta skräck i många motståndares backar.

 4. GK skriver:

  Bergman, Wikman och Skedung måste upp!