Lite mer om Sam Marklund inför AIK & tänkbara kedjor då saker ställs på sin spets för topp-6-forwards som inte producerar med nyförvärvet och mer på väg…

Viktor Mårtensson och Sam Marklund den 27:e januari 2013. A moment in time.

 

Har snackat runt med lite folk på insidan om VIK:s senaste nyförvärv Sam Marklund:

”Gillar Sam. Bra karaktär, riktigt tjurskallig och kan chippa in med en del poäng. Men tycker inte riktigt han är en förstecenter eller spelare för en förstakedja som driver spelet. Mer en ytter i andra/tredjekedja i ett bra HA-lag.” 

”Spontant lite tveksam, känns som att den spelartypen finns i laget i Hetta, JJ och Anthon Eriksson. Marklund lite sämre på rören med. VIK behöver ju spets. Inte mer bredd. Och en förstacenter. Säsongerna han gjort mer poäng har han spelat med Emil Molin (vann poängligan) och Karlkvist i Modo. I AIK en del med toppspelarna Castonguay, Sandberg, Weigel och Holm. Ser ingen sån draghjälp i VIK.”

”Han är skön faktiskt, lite småkaxig men ändå snäll. Är väl mer på isen han kanske tror sig vara lite mer lirare än vad han är. Är ju stark och nyttig när man går i tung trafik, men vill gärna lira mer än göra det han är bra på.”

”Om man bortser från förra säsongen 19/20 då hela laget var bedrövligt så gillade jag honom i AIK. Jobbade hårt och bra framför mål.”

***

Tänkbara kedjor på sikt om vi räknar med fullt lag minus Hertzberg plus en längre fram matchtränad Marklund:

Zetterberg – Hillding – Hetta
Benker – Öhrn – Marklund 
Wikman – Skedung – Eriksson
Bergman – F. Johansson – Lunsjö

(Men skulle inte förvåna om ”Lunis” kliver upp som topp-6-forward som i slutet på 19/20 då han är fullt återställd efter skadan.)

Extra: J. Johansson, Hagman och Åström.

Det är faktiskt väldigt svårt att ta bort en forward och istället sätta in Marklund. På gott och nog mest ont är det generellt ingen större skillnad på VIK:s forwards rakt igenom kedjorna.

Men om vi granskar siffror blir det Marcus Bergman som har så svårt att producera, trots att han fått bra med istid och gör nytta på isen.

Ofta är Bergman fint med i bloggens matchnoter gällande noterbara prestationer med positiva grejer fram till det ska avslutas sista tredjedelen.

Om vi jämför de ”streaks” som Bergman och Benker befinner sig i kan vi göra en mer rättvis bedömning hur de producerat som topp-6-forwards. Dessa två buntas ofta ihop då de har liknande spelstil och storlek.

Men det är faktiskt stor skillnad sett till produktion de senaste 40 omgångarna om vi även tittar bakåt mot 19/20:

Senaste 40 omgångarna över två säsongerna. Vi ser att Sebastian Benker har producerat betydligt bättre än Marcus Bergman under en lång period.

Bergman har alltså bara gjort ett mål i 5-mot-5 på de senaste 35 matcherna. Det är svårt att snacka bort som topp-6-forward. Bergman skulle nog kanske göra mest nytta i en fjärdekedja utan krav på att producera. I en fjärdekedja utan press kanske det kan dock kan lossna för den nyttige forwarden?

Det blir då också ganska naturligt att Marklund tar Bergmans plats i power play:

PP1: Jansson, Zetterberg, Lunsjö, Hillding, Hetta

PP2: Mylläri, Tornberg, Benker, Öhrn, Marklund

***

På onsdagskvällen möter VIK just Marklunds förra klubb AIK hemma. Paananen räknar med Marklund i laget för att direkt få igång forwarden. Ingen träning i världen kan ersätta riktiga matcher…

Enligt rykten kommer formsvage August Tornberg få vila mot AIK då August Nilsson troligen ska in i matchtruppen.

4 svar

 1. Gurkan63 skriver:

  Som bloggen skriver vik behöver spetts inte bred. Det är alldeles för mycket utfyllnad i vik och det år efter år och vissa överdriver dom. Denna linje har vik körr i flera år , daggs att göra något nytt . Vi folket ställer upp med extra pengar varje säsong och ändå blir det bara yttligare mera bred. Daggs att kunna uttrycket vad fan får vi för pengarna ?

  • Pelle skriver:

   Kanske lite svårt att kräva dyra nyförvärv just i år utan publikintäkter. Och Marklund värvas utan att använda insamlingspengarna. Jag litar på att Zäta vet vad han gör.

   • Musse skriver:

    Jag litar också på att Z gör allt han kan för att den här säsongen ska bli så bra som möjligt. När defensiven svajade fixade han Lundgren och Mylläri. Visst skulle vi behöva spets, men det kostar. Och vi såg att det inte räckte med Asplund, det behövs isf fler. Man får ingen Crosby för 500.000 så istället för gnällandet kan vi ju hoppas att fler västeråsare bidrar till värvarpotten, en del verkar tro att det alltid är nån annan som ska bidra med pengar.
    Ett måste är att flera av våra befintliga forwards lyfter sig och börjar producera som vi vet att de kan.
    Här kan Marklund vara en viktig nyckel att med sin attityd bidra till att få ihop ett vinnande lag. Vi såg hur långt det räckte för två år sedan. Och kan Z hitta ytterligare ett par spelare som passar in så kan det bli bra efter jul.

 2. Robert Jonsson skriver:

  Marklund som inte lirat match på 1 år bör väl rimligen möjligen vara med som extraforward om han ens bör vara med. Egen erfarenhet beträffande lång bortavaro är att han säkerligen bör träna med laget 2-3 veckor innan ”flåset” o timingen sitter. Träna på egen hand o kliva in i matchspel är två skilda saker. Tråkigt att de yngre hela tiden får stå tillbaka o inte ges rimligt med speltid för att kunna lyckas. Tyvärr kommer det innebära att vi på sikt kommer tappa våra yngre talanger.