SHL-drömmen lite tydligare efter ny stark helhetsinsats mot desperat Björklöven

Klassavslut, av en back! Inte ofta man ser. Är det inte totalhockey när en back som Mylläri blir sopren från mittzon efter en fin passning av forward nästan i egen zon?  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

SHL-hoppets ljus tändes på allvar en helt vanlig måndag i oktober. VIK fortsatte på den inslagna vägen och stod för en insats som faktiskt fick många i HockeySverige att höja på ögonbrynen då man slog ett desperat Björklöven med 5-2 i ABB Arena.

VIK fick en bra start och en stekhet Williams bombade in 1-0 i power play. Williams stod även för ett makalösy förarbete till Mylläris 2-0 efter sju minuter.

Trotter kommer bli en attraktion i Allsvenskan, men här rånades VIK på ett mål för Murphy.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan rånades Davidsson på årets assist av den märklige domaren som felaktigt dömde bort Murphys 3-0 och var arrogant nog att inte ens titta på målet på video. Senare i matchen tryckte han, än mer arrogant, bort en Lövenspelare som ville prata, något för förbundet att titta på kanske.

Istället gjorde Löven snyggt 2-1 efter en raid av spelgeniet Stefan Andersson, men tveksamt spel av Sorkin och Larsson där kanske.

I början på andra låg Gråhns bakom viktiga 3-1 då Myttynen till slut rakade in en retur. Finländaren fortsätter producera. Men i box play blev VIK övermodiga och även backen stack med i en 3-mot-1:a, miss där och sedan gjorde Löven fint 3-2 istället på följande kontring.

I sista perioden kom Löven igen lite och i Trotter har man hittat en teknisk speldosa som kommer göra stora avtryck i Allsvenskan. Löven fick bland annat 4 minuter i power play då Lilliehöök fick 2+2 för hög klubba. Men Fransson visade klass.

I stället fick VIK retroaktiv utdelning då Borgman rundade ett löv fram till 4-2 och sedan visade Murphy väldig klass på en straff, och bör få lägga många fler nu.

Sammanfattning

VIK spelade en typ av totalhockey där forwards gick djupt i egen zon för att ta fart med och utan puck. Det gjorde att Lövens mittzon blev som en vindtunnel och många blev nog förkylda av vinddraget denna kväll.

Sedan går attackvilliga backar som Cook, Mylläri och Borgman gärna framåt när lägen bjuds vilken gör det ännu svårare för motståndarna, samtidigt som Uotila, Cutta och Lilliehöök täcker bakåt tillsammans med respektive tvåvägscenter (Lihagen, Davidsson, Svedlund eller Gråhns). Perfekt rollfördelning.

Cook gjorde kanske sin bästa match i VIK.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Gällande Cook gjorde nog kanadensaren sin bästa match i VIK, ser distinkt ut och rörlig både i fötter och huvud. Bra trend.

Ikväll osade det verkligen SHL-klass om Williams och Urbas. Dessa två har element i sitt spel som är skapta för högre nivåer. Kanske har Williams äntligen efter tre år funnit sin center i Davidsson?

Slår vad om att Ubbe vann även denna puckduell. Karl´n är lite för bra för att spela i denna upplaga av Allsvenskan.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Gråhns var fantastiskt bra och har en härlig kombination av tjurskallighet och playmakerförmåga. Har aldrig sett Gråhns bättre än i kväll. Fish var åter strålande även i afton, börjar få upp farten på allvar. Nu vann äntligen Gråhns många tek också, viktigt att han fortsätter på den inslagna vägen i cirklarna.

Myttynen är “clutch” och gör sina poäng utan att direkt glänsa i spelet, sådana spelare ska inte underskattas. Här visade finländaren bra känsla vid målet.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Även Lihagen drev föredömligt och börjar närma sig storformen. Myttynen producerar (4+7 nu) trots att det finns förbättringsutrymme, bör vara ett lovande faktum.

På tal om fart är det en fröjd att se Murphy. Har kanadensaren gjort ett dåligt byte i år? Har en imponerande kombination av fart, vilja, teknik, spelsinne och främst ett ruskigt skott. Bör vara en framtida SHL-spelare, helt klart.

Murphy fick ett mål felaktigt bortdömt. Istället för att gnälla körde kanadensaren järnet i nästa byte istället, och satt senare en straff med eftertryck.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Alla var bra, men det finns förbättringsutrymme. Sorkin gjorde flera bra saker och killen har verkligen bra känsla i händer och passningar. Tänk om det skulle gå att få lite bättre fart på fötterna de första skären. Antar att Filander och Hammar kör stenhård benträning och skridsko där.

Larsson är mycket bra utan puck, men kan också bättre främst med puck. 20-åringen behöver käka lite mer taggtråd och bli mer rejäl, potentialen finns ju där.

Backpartnern Uotila är ju en klippa utan puck, men ibland blir det äventyrligt med pucken och press på Larsson att lösa snabbt uppkomna situationer. Förbättringsutrymme.

Uotila, Lilliehöök och Cutta och även tvåvägsbacken Borgman står för de så viktiga tunga lyften i egen zon.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Till sist är det allt mer fininställda överbelastande försvarsspelet med stenhård press på puckföraren är annars nyckeln till mycket. Det tvingar motståndarna ett veta vad de ska göra av pucken innan de får den.

Västerås tre stjärnor:

1. Jan Urbas – Flyger fram på isen med pucken limmad på bladet i en liga som inte är i paritet med slovenens klass. Dominerar många byten med sin fart och styrka.

2. Jeremy Williams – Hög SHL-klass i skott och speluppfattning. Starkare än någonsin.

3. Stefan Gråhns – En komplett tvåvägscenter med stort hjärta, har klivit fram ett snäpp i allt.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/c8554f3a87d17eecc191ae7599a958cc/tumblr_nwuk62Fi0a1rz48fvo2_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Mathias Helsing Andersson - AvatarjaghetermathiasMathias Helsing Andersson

@VIKFanCentral Så som jag ser det är att han nu kommer hjälpa JJ och Wikman/Kangas att komma bättre till i offensiv… https://t.co/KcU5HNpWpV

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@MartinF021 Måste sova på saken gällande kedjorna. Mycket nytt att ta in 😊🙃

SvaraRetweetFavorit
Martin Fredriksson - AvatarMartinF021Martin Fredriksson

@VIKFanCentral Tycker man ska återgå till From Karlsson Bergman, den kedjan var riktigt bra. Bra att ha en riktigt… https://t.co/3T1Adv1WUT

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Seger i genrepet mot Södertälje inför premiären mot Tingsryd med en del positiva indikationer och stekhet Lunsjö -… https://t.co/5Fb2DDuYdc

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto