Filander om framgångarna och kravspecen på eventuellt nyförvärv: ”Hänger på ”Bli viktig” om vi ens ska kunna göra något”

Filander vill ha in en spetsforward till för att täcka upp med tanke på senare års många sena skador på toppar som Williams. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Martin Filander har en bra vinstprocent nu som VIK-coach, särskilt om vi drar bort de första och sista matcherna från ifjol. Centralen fick byta några ord med den harmoniske coachen.

Vad är du mest nöjd i ert spel mot Löven? Kan du lyfta några detaljer?

– Energin från speciellt forwqrds, sen även att backarna spelar rakt och enkelt bakifrån så vi får med oss fart i omställningarna.

Vad är fokus på träningarna framöver? Kan du nämna en detalj du främst vill förbättra just nu?

– Vi kommer fortsätta med både grunderna och sättet vi sätter igång spelet på, med både snabbhet och förstapasset.

Det talas om att ni spelar en totalhockey, där även backar får sticka upp. Kan du utveckla?

– Nja, det har vi velat sedan jag kom, att backarna ska hoppa med till blå, sedan göra bedömningen om de ska sätta sig i läget eller om det är för stor risk.

Hur ser planen ut för ”Dahlbom-situation”, vad behöver Fransson för att prestera max? Måste han ha 100 % förtroende och få bestämma själv?

– Dahlbom kommer matchas in med eftertanke och Frallan behöver balans i fys och psyke för att prestera. Det har han visat att han har hittills i år. Vi håller dialog med målvakterna om respektive situation och tar besluten där efter.

Vad är nycklar för att kunna komma med hög fart i mittzon, som ni gjorde så bra mot Löven?

– Aktionen bakifrån. Backarnas agerande och forwards förmåga att vara spelbara och sätta fart på pucken. Man måste åka fort…

Sorkin har ju lysande händer och bra spelsinne, hur jobbar ni med hans fötter just nu? Vore ju spännande om de kunde bli lite bättre.

– Tränar på och av isen.

Kan du utveckla det?

– Kan inte gå in på massa detaljer, mer i regel så behöver man bättre frekvens, styrka och skär om man ska bli snabbare.

– För det behövs fys och man behöver träna snabbhet på is dagligen. Samt en annan viktig del; man måste gå max varje gång man åker för att pressa fram resultat.

Vad är nycklar för Svedlund och Lantosi för att fortsätta utvecklas?

– Att de lär sig seniorspel och gör det de är bra på. Man måste veta hur man själv ska använda sina egenskaper, vilket vi jobbar på. Sedan måste man ta för sig varje träning, byte eller match man får.

Lilliehöök, är han en VIKare nu? Hur beskriver du honom?

– Vi har honom på lån. Men det är en bra defensiv back som är ganska tuff och spelar väldigt moget. Har gjort det riktigt bra hos oss så här långt!

Till sist, vad har du hört från Niklas scoutingresa i Tjeckien? Vilken forwardstyp vill du helst ha in?

– Har inte hört något speciellt. Men vi vill ha in någon som gör skillnad för vår trupp, så det inte skulle bli kris med en nyckelforward skadad. Fart och tvåvägskapacitet kommer högst troligt att vara ett måste.

– Men det hänger på ”Bli viktig” om vi ens ska kunna göra något, utan det stödet så blir det otroligt svårt att hitta rätt.

4 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Alltså, familjen växer och det blir allt svårare att förklara gratisjobb på många timmar så att säga. Bloggen kommer få cirka 75 000 unika besökare och närmare en halv miljon visningar 2015, det borde väl finnas intresse att synas här? Undrar hur lokala företag tänker.

 2. Mikael Norén skriver:

  Tack Asd, tyvärr blir min tid allt mindre för denna blogg, familjen och jobb tar mer tid. Jag måste hitta en lösning på att kunna få in en slant, annars är det nog snart slut med mycket av bloggandet. Tar tacksamt emot råd/hjälp. Sen finns det ju många andra bloggar.
  ***
  Haha, Jonas, det var menat som lite av ett skämt, kanske dåligt ett. Men intressant är det att det verkligen varit stora sjok som varit bra/dåliga under Filander.

 3. Jonas Åhlström skriver:

  ”Martin Filander har en bra vinstprocent nu som VIK-coach, särskilt om vi drar bort de första och sista matcherna från ifjol.”

  Och drar man bort alla matcher som inte slutat med vinst är han hundraprocentig! Jag vill inte ha så mycket sagt egentligen, lite lustigt resonemang bara 🙂

 4. asd skriver:

  Hej Micke!

  Du gjorde ju några roliga och intressanta intervjuer förra säsonger med några av våra importspelare. Skulle du inte kunna göra något liknande denna säsong? Tycker de är så otroligt intressanta och välskrivna. Skulle ju vara kul främst med Cody & Urbas….men även kanske Cook.