Silly 16-17 forwards, rykten – Appelgren möjligen sportchef plus Samulesson lämnar Färjestad

Vad händer med Sorkin? Den sillyfrågan är kanske mest oviss. Forwarden är något ojämn men har spets som ”front-of-net-player” vilket ger de där så viktiga och ”enkla” målen.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK har faktiskt sju forwards under kontrakt över nästa säsong. Det är ovanligt mycket. Men lite typiskt (eller ett tecken?) att man har det efter en sådan säsong.

Men av dessa forwards är det väl bara Berg, Davidsson och Gråhns som känns riktigt säkra. Fish har SHL-intresse men kanske blir lättare att behålla om den låga lönen höjs och år läggs till på kontraktet? Är inte lätt att leva på 17 000 utan snälla föräldrar…

Freddan Johansson ska ha SHL-ögon på sig (NJ där borta i Örebro vet ju vad Freddan går för…). Enligt VLT.se ryktas Ville Korhonen till Finland med sin höga lön, för vilken man troligen får två riktigt lovande unga svenska forwards för.

Lihagen hade en mycket tung säsong och har också en bra lön. Skador spelade in men vad jag hört har VIK-ledningen funderat lite på någon form av ”utköp”, i alla fall tidigare, men fått rådet att avvakta.

Av de med utgående kontrakt ska SHL-intresse finnas för Urbas (Brynäs) och Williams (Luleå enligt VLT.se). Williams såg bitvis sliten ut. Samtidigt får han mycket bättre omgivning och puckar att jobba med. De kan säkert coacha honom hårdare att bara göra det han är så bra på (händer, spelsinne och skott). Mindre press där också som bara en i gänget.

Övriga med utgående kontrakt:

Cody Murphy: Har redan mellan raderna sagt adjö på Twitter. Började bra men bleknade. En scout som kollade menade att en lite mindre spelare måste vara väldigt smart för att komma loss till mer avslut.

Nick Sorkin: Hade en mycket blek start med bara 2+1 första 16 matcherna. Sedan 13+8 och 21 poäng sista 30 matcherna. Bra sista tredjedelen med fina händer framför kassen. Bleknade dock igen på slutet och var mållös sista fem. Intressant, till rätt pris. Men med skatteupplägget kanske Sorkin blir dyr, med retroaktiv skatt om det blir en ny säsong?

Linus Svedlund: Utvecklades så smått under säsongen. Bra spelsinne och arbetskapacitet. Kurvan lutar åt rätt håll, om än försiktigt. Alltid fel att göra sig av med unga spelare som går sakta men säkert åt rätt håll, det får man ofta äta upp. I mina ögon kan Svedlund i bästa fall bli något av en Markus Ljungh, om än lightversion.

Matias Myttynen: Ryktas till Finland enligt VLT.se. Billig och stark tekare. Gjorde det bra sista matcherna. Men alldeles för ojämn och bitvis långsam. Bättre att försöka hitta en jämnare playmaker till power play.

***

Det finns också en rad intressanta yngre forwards som lirat i J20. Adam Lidström visade bra frekvens som energispelare, Lucas Zetterberg och Jakob Forslund producerade, Jesper Andersson visade bra speed även i A-laget.

Eric Berkerud hamnade i U19-landslaget. Några av dessa borde kunna blomma ut nästa år.

***

Enligt Johan Thalbergs Twitter är Andreas Appelgren aktuell som sportchef. Talade med en extern neutral expertkälla om det:

– Tror det kan bli bra. Verkar ha bra koll på spelare, bra representant för klubben. Men det går inte att kombinera att vara både coach och sportchef idag.

Appelgren hade exempelvis tidigt sagt att Daniel Bertov skulle göra det bra högre upp innan succén i Leksand.

I så fall behöver VIK troligen åter en ny coach. Vem skulle det kunna vara?

***

Apropå coacher hörde jag att Färjestads coach Tommy Samuelsson lämnar efter säsongen, från bra källa på kontinenten.