Silly 17/18: Även om det är jobbigt måste man ibland titta framåt

Hampus Larsson och Henrik Lundberg lär nog ha SHL-intresse... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Även om det är jobbigt måste man ibland titta framåt, eftersom det faktiskt påverkar nuläget. Andreas Appelgren har kanske redan gjort klart med nyförvärv inför nästa säsong och det jobbet måste göras trots det prekära läget nu. Resonemanget bygger på att VIK spelar allsvenskt kommande säsong.

En ”positiv” grej inför eventuellt kval är ju att inte överdrivet många spelare lär ha SHL-erbjudanden att fundera på under kvalet, fokus bör ligga på VIK och spela till sig själva nya kontrakt som spelare. Många har en del att bevisa i säsongsavslutningen:

MÅLVAKTER 17/18: Lundberg och Dahlbom har båda utgående kontrakt. Lundberg lär vara hett stoff för SHL-klubbar och får nog nästan anses vara förlorad.

Dahlbom är en bra backup men som troligen inte är het på VIK nu efter 21 raka starter för Lundberg. Dahlbom har utvecklats i VIK men laget behöver en beprövad förstekeeper först och främst. Kanske kan Dahlbom utvecklas till det, kanske inte.

BACKAR 17/18:

X1 – X2

Anton Mylläri  – X3

X4 – X5

Utgående kontrakt:

Hampus Larsson – vore en dröm att få behålla. Lagets överlägset bästa back, som dock inte har mycket offensiv. SHL-lagen lär vara sugna, men skulle nog må bra av en säsong med 25-30 minuter match istället för lite istid i SHL.

Simon Karlsson har haft en tuff säsong efter att ha missat två säsonger. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Simon Karlsson har haft en tuff säsong efter att ha missat två år. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Simon Karlsson – förväntningarna skruvades upp då SSK-kännare och journalister storligen hyllade Karlsson, som dock spolades av Waltin. Tyvärr har Karlsson inte levt upp till förväntningarna. Behöver avsluta riktigt bra nu. Dock missade ju Karlsson två hela säsonger innan denna vilket kan ge backen ”the benefit of the doubt”.

Jimmie Jansson – intressant kombination av fysik, storlek och vilja. Viss offensiv också ska finnas i grunden. Värd att behålla och utveckla.

Rasmus Edström – Lövenfansen var tveksamma. Tror VIK behöver tuffa till backsidan nästa år och Edström bidrar ju inte direkt offensivt heller.

Johan Jonsson – Skadedrabbad och har varit borta länge. Säkert jättebra kille och bra defensiv back i det tysta, men tror laget behöver någon tuffare eller med mer offensiv. Laget som helhet behöver mer attityd. Lite av en pengafråga också, SHL-rutin kostar…

Alex Lindelöf – Bra händer men behöver jobba med fötterna. Står på tillväxt. Behöver kanske dominera i Ettan en säsong och komma tillbaka starkare än någonsin. Backar med offensiv potential växer inte på träd.

Douglas Alenbring – bara att behålla. Gillar Alenbrings unika fysik och attityd. Har utvecklat känslan för spelet och har spelat säkert med pucken efter låneperioden.

Albin Johansson – Med tanke på att det är en 21-åring som gjort 1+4 på 69 matcher i Ettan så har Johansson gjort det mycket bra. Behöver tuffa till sig och vässa skridskoåkningen. Intressant med sin fysik och ganska okey förstapass. Tar kanske Johan Jonssons roll nästa säsong?

Från J20 kommer Hercules Öhlander Horn och August Nilsson garanterat på allvar hota om att ta platser.

FORWARDS 17/18:

Markus Persson – Mr X6 – Mr X7

Fredrik Johansson – Mikael Frycklund – Mr X8

Mr X9 – Niklas Lihagen – Mr X10

Mr X11 – Mr X12 – Mr X13

Markus Persson blir förhopppningsvis en länk i en ny riktigt vass förstakedja 17-18. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Markus Persson blir förhoppningsvis en länk i en ny riktigt vass förstakedja 17-18. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Utgående kontrakt:

Jesper Andersson – Haft det besvärligt med skador. Har inte riktigt fått upp den fart och balans som behövs för att skapa saker i Allsvenskan. Men värd att hålla ögonen på, dock trycker det på med flera unga intressanta forwards. Det lär bli tuffare konkurrens med flera bra unga forwards nästa år.

Jonte Berg – Trotjänaren saknas alltid mycket då han är borta. Men är för snäll och VIK behöver bli tuffare. Samtidigt om man använder Berg rätt i en renodlad defensivroll är han guld värd i bland annat box play.

Marcus Bergman – Lite svårt för Bergman då han saknar någon riktig spetsegenskap. För snäll för att kunna utnyttja storleken i en checkingroll. Puckkontrollen och farten behöver förbättras om forwarden ska bli en regelbunden producent i Allsvenskan.

Eddie Davidsson – Trotjänaren lider av att det inte finns någon Dustin Johner-typ att leka med i dagen gråa Gulsvart. Saknar fart och styrka för att göra saker på egen hand. Men med bra spelare runt sig är Eddie en av få som är bra på små ytor med avslut och öppnande pass. Bra komplementsspelare.

Christopher Fish – Haft det tungt med målskyttet och verkat frustrerad på sistone och har tagit avslut från dåliga lägen. Funkar inte riktigt som pointman på blå, kanske beroende på bristen på bra passningar? Men har potential och SHL-lag ser nog Fish som en intressant forward för en fjärdekedja till att börja med.

Stefan Gråhns – Veteranen kämpar mot åldrande fötter och har i vissa matcher svårt att hävda sig då det går fort. Varit sliten på slutet. Dock bra på små ytor och stundtals en lysande passningsspelare som visar otrolig attityd. Kostar nog en del och man bör avgöra var pengarna gör mest nytta, i en värld med obegränsade resurser skulle man självklart behålla. Svag tekare, 41,9 % är väldigt svaga siffror.

Linus Svedlund – Jag trodde mer på Svedlund och att hans fina spelsinne skulle ge mer poäng. Men har inte riktigt utvecklats eller tagit fart som man hoppats. Kämpar och sliter men skulle behöva vara ännu lite snabbare för att skapa sig mer tid och inte fastna på större motståndare.

Lukas Zetterberg – Unik spetsegenskap i skottet. Bra spelsinne och fina händer. Behöver dock få upp skridskoåkningen och det fysiska spelet några snäpp. Bara att behålla och jobba stenhårt på fysiken.

Chris Langkow – Jobbar hårt, har bra passningar och har tekat bra (53,6 %). Men har inte kommit in i det allsvenska tempot riktigt. Behöver en fullständigt strålande avslutning nu.

Från J20 kommer troligen några/någon av Gustav Lindberg, Hampus Wallin, Christoffer Jansson, Eric Berkerud och kanske poängmaskinen Edgars Treijs ta någon plats.