Silly: Intressant om VIK:s centerjakt (”NHL-intresse kom emellan”), ambitionerna i denna & scouter om Kristers Gudlevskis som är ny i MoDo efter några matcher i Brynäs

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK ska enligt uppgifter visat intresse för mycket välmeriterade centern Alex Broadhurst som gjort det bra i SM-liiga för Helsingfors IFK efter många fina AHL-säsonger. Det är dock väldigt svårt att se Broadhurst hamna i HA.

Men om det stämmer visar det i alla fall VIK:s ambitioner och Zätas ord att försöka hitta ”någon bättre än Östman” ekar kanske inte tomma…

Broadhurst var för övrigt lagkompis med högerfattade och välmeriterade backen Jordan Schmaltz som är kompis med Trevor Cheek. Men både Schmaltz och Broadhurst är såklart normalt sett på en lönenivå som inte finns i HA.

***

Bloggen skrev också tidigare om att VIK ska ha förhandlat intensivt med en mycket intressant (nordamerikansk) center. Men tyvärr dök det enligt uppgifter upp ett NHL-intresse från ingenstans i sista sekund, så just nu ligger den värvningen nog på is.

VIK ska ha varit muntligt överens så agenter och andra ska ha reagerat på spelarens hastiga beslut. Chansen denne icke namngivne center har till NHL är ”typ 1 %” enligt en källa.

Men nordamerikaners NHL-dröm och visioner ska man nog inte underskatta. Och får man ett bra tvåvägskontrakt med en NHL-klubb är HA-klubbar chanslösa då årslöner i AHL då kan närma sig 2-5 miljoner kronor…

***

Sen är det dock fortsatt ingen panik. Det finns fortfarande 286 (!) lediga centrar i bara AHL enligt EliteProspects.com. Plus kanske närmare 50 tänkbara centrar i övriga länder…

Det visar åter hur oerhört viktigt det är att ha en mycket bred och bra scoutingverksamhet i Nordamerika för att sålla det enorma utbudet där…

***

MoDo har värvat intressante och NHL-meriterade målvakten Kristers Gudlevskis som har hyllats stort av många i Sverige. Bloggen fick byta ord med en insatt i Brynäs och en NHL-meriterad scout:

– ”Guden” stod sällan men blev snabbt en favorit bland fansen i Brynäs. Sympatisk kille utanför isen och har en underhållande spelstil på isen. Han spelar väldigt aggressivt på skytten och har inte en mainstream-målvaktsstil.

– Han står mer än dagens målvakter brukar göra. Kommer säkert göra succé i början, men vad händer när han har scoutats ordentligt av motståndarna?

– Veini Vehviläinen var bra, och Gudlevskis var uttalad tvåa och stod enbart när man vilade Veini. Fem matcher utgör ett för litet underlag för att göra en bra bedömning av en målvakt, men visst höll han SHL-klass initialt. Men som sagt, vad hade hänt efter scouting?

Så här säger en NHL-meriterad scout om hur Gudlevskis var i Slovakien och Villach i Österrike:

– Gudlevskis var inte bra alls i Bratislava och Villach, trots helt okey siffror. Det var därför han släpptes två gånger. Konstig stil – faller ofta inte i ner i butterfly, bara står där rakt upp och vevar efter pucken. Nästan som en målvakt från 80-talet…

1 svar

 1. Mr H skriver:

  Efter Z:s uttalande i VLT kan man undra vad VIK’s strategi är.
  https://www.vlt.se/2022-06-20/kalle-ostmans-ersattare-var-klar–sprack-i-sista-stund
  Vilka ska man klara av i utslagningen nästa säsong om man inte behöver skaffa mer än en center till? Återigen ingen bredd och inga ambitioner i scoutingen.
  Z:s inlägg gör gällande att alla är upptagna redan, och att de tappade en ersättare (för Östman) med en dags marginal. Sagt av den som satt och väntade på en enda spelare i flera månader (nästan). Z och scouting fungerar inte. Inte när det gäller centers iallafall! Det här äventyrar ju hela nästa säsong igen för alla oss som hoppas på ett bättre avslut en den gångna säsongen. Frycklund – om han blir kvar – kan inte göra allt själv.
  Om VIK’s budget har ökat med flera miljoner borde åtminstone 2 hyfsade centers i Östman-klass gå att få!! Varav en noga scoutad!!
  Vad tänker VIK på?
  Vad säger ni andra?
  Hoppas på något bättre…