Silly: Kapten Jansson Lorek får jätteförlängning fram till 2027 – pådrivaren har gjort mest backpoäng i HA senaste sex säsongerna & tre insatta om marknaden

Jimmie Jansson har energi till allt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagseftermiddagen blev det klart att VIK:s lagkapten Jimmie Jansson Lorek blir kvar ytterligare fyra år i sin moderklubb. Ett monsterkontrakt sett till längden.

Jansson återvände till VIK 2016 och har gjort sju raka säsonger i klubben, de senaste två som kapten. De senaste fyra säsongerna har Jansson etablerat sig som en av seriens bättre offensiva backar.

Faktum är att Jansson har mest poäng av alla HA-backar från och med säsongen 2018-19 till nu.

Kollar vi senaste fyra säsongerna har det har blivit 119 poäng på 185 matcher, plus starka tio poäng på 15 slutspelsmatcher under denna period.

En imponerande jämnhet i produktion som givit förstaplatsen här:

Poäng för backar i HA sedan 2019-20.

Vi ser också att få slår Janssons poängsnitt på 0,64 från backplats under denna period. Detta trots inte alltid en massa PP-tid.

Dessutom har Jansson konstant varit en plusspelare trots att VIK svajat mellan varven. Jansson var säsongen som gick enda VIK-spelare med positiv plus/minus i både slutspel och grundserie. Kaptenen hade också näst bäst poängsnitt i slutspelet, endast slagen av Sakari Salminen.

Jansson gjorde 22-23 från backposition näst mest poäng i 5v5 i VIK, endast slagen av Marcus Bergman. Allt detta är imponerande siffror. Och då har vi inte ens talat om den eld och passion Jansson visar som en ledare på isen.

***

I ett nytt system i NJ 2.0-VIK blir det också spännande att se om Jansson kan bli jämnare och bättre i spelet utan puck och i vissa bedömningar, vilket varit svagheten även om alltså backen nästan alltid ligger på plus. Dock är Jansson briljant i sin gap-control i att ofta stoppa motståndare kring egen blå och tar även för sig i det fysiska spelet.

Säkert en bra affär för alla parter då det blir flera år. Det blir värdefullt för ett annars troligen nästan helt nytt VIK att behålla Jansson, som håller hög kvalitet både på och vid sidan av isen.

***

Längden på kontraktet gör kanske att kaptenen inte krävt enormt hög månadslön då tryggheten blir stor. Det är oerhört svårt att hitta backar som garanterar minst 30 poäng och samtidigt har sådan glöd, så det är lätt att förstå NJ.

Nu blir det intressant vilka kommande pusselbitar blir på blålinjen. Ett besked om Oliver Bohm lär komma snart plus kanske något nyförvärv.

***

Talade med tre insatta som jobbar i branschen om spelarmarknaden:

”Verkar vara otroligt många nordamerikaner på marknaden. NJ får nog många på sitt bord att analysera.”

”I DEL och Mellaneuropa, och troligen också i Sverige, fiskar agenter efter bättre löner för sina klienter, några av dessa spelare kommer ändå att stanna hos sina gamla lag. Också, som alltid, bjuds AHL-spelare runt, vilka många som i slutändan ändå kommer att stanna i Nordamerika. Business as always…”

”Mycket spelare på marknaden generellt, men kanske inga toppar som NJ söker. Måste nog söka importer då.”

18 svar

 1. Mr H skriver:

  Så Dower gick till Löven! Kunde inte NJ matcha deras anbud, eller?
  Han var ju en av de klart mest intressanta – då ser det lite konstigt ut om han lämnar för dem.
  Få se vad de erbjöd. Som inte vi kunde klara.

  • Pelle skriver:

   Jag tror att han hade stannat om NJ hade velat ha honom kvar. Det är inte lätt att göra plats för en juniorcenter om man vill bygga ett så bra lag som möjligt med en begränsad budget. Löven har en annan budget och kan ha sex dyra centrar om dom vill. VIK måste satsa på säkra kort, färdiga centrar, och inte så många.

   • Mr H skriver:

    Pelle: Ja, det kan vara rimligt. Men det kan också vara tvärtom – att NJ bränner reserv-möjligheterna. Minns hur det gick förra sommaren! Till slut kom ingen ny a-center Eller hur?
    VIK borde ha satsat på att utveckla honom (Dower) parallellt i alla fall. Vi får väl se vad han kostar i slutänden för Löven.

 2. Stenberg skriver:

  Ska vi hoppas på att Örjan L får med sig någon eller flera av Moras målfarliga forwards till VIK?

  • Icing skriver:

   Finns det någon kvar?.. förutom Persson och Ljunggren.. eller vad han heter… Alla kanoner har ju lämnat

   • Stenberg skriver:

    Sant att Heikkinen och Miketinac ser ut ha nya klubbar klara enl Elite Prospects. Inget rykte om Albin Grewe (dock inga imponerande siffror).

    • Pelle skriver:

     Från artikel 24/3 på DIF:s svenska fans sida:
     ”En annan anfallare som sägs ansluta till Djurgården under nästa säsong är den tidigare publikfavoriten Albin Grewe, enligt Sportbladet.
     Den fysiskt spelande 22-åringen lämnade Djurgården efter 2020/2021 och har sedan dess representerat Grand Rapids Griffins i AHL, Ilves i finska ligan och nu senast Mora. Den här säsongen har han noterats för elva poäng på 41 matcher.”

 3. VIKKS skriver:

  Tråkigt med Dower, där går vi miste om en bra, utvecklinsbar spelare.

 4. Icing skriver:

  Örjan Lindmark klar som ass. tränare på 2 år…tror det blir bra.
  och Dower-Nilsson till Löven…Det händer grejer!

 5. C skriver:

  En logisk förlängning och något bra att bygga vidare på. Förmodligen högre aktad i de andra HA lagen än i Västerås. Får chansen att bevisa att man visst kan bli profet i sitt eget land.

  Har dock varit inne på flest mål bakåt i laget ett tag så att täta de defensiva bristerna måste vara huvudfokus nu. En back som Jansson ska ligga minst +10 efter 52 matcher.

  • Viiik skriver:

   Han var även inne på flest mål framåt av alla spelare. så..

   • C skriver:

    Precis det jag menar men det kanske inte framgick. Är man inne på flest mål framåt men ändå bara har +3 i plus/minus så är det solklart vad man ska jobba med. I just Janssons fall kan vi enkelt hitta 10 -15 mål bakåt där han faktiskt inte gör sitt jobb rätt och det borde vara relativt enkelt att åtgärda.

  • Stenberg skriver:

   Alltid två backar i ett backpar:) Så en utpräglad defensivback ska värvas för att placeras ihop med Jimmie. Problem solved!

   • Mr H skriver:

    Bra tänkt Stenberg och C om Jansson och vad som är möjligt. Jag håller med.
    Han kan mer och kommer kanske att bli ännu bättre.
    Jansson är VIK:are. Det är det inget tvivel om!

 6. Peter T skriver:

  Kanon att han får det förtroendet, kan nog sluta med en tröja i taket, om kontraktstiden fullföljs.

 7. Anders Stenlund skriver:

  Känns skitbra att Jimmie kritade på 4år inger förtroende för laget. Hoppas att han får läka ordentligt nu, och får en rejäl träningssäsong.
  Någon som hört hur det blir med dom som ska leda styrketräning mm för det skulle vara bra att få in någon tränings orakel, Ett riktigt topp namn så vi blir rena cccp i kondition.

  • Alkemisten skriver:

   Inte klart ännu med fys tränare/företag till något av elitlagen
   Verkar som NJ verkligen börjar bygga om från grunden för att forma klubben som han vill
   Hans värvning 2020 Till Örebro ger VIK 750kkr, hoppas han bygger vidare på det, rätt sköt ungdoms och juniorverksamhet genererar pengar!

 8. Bozo skriver:

  Tycker Jansson visade under slutet av säsongen att han är av det rätta virket. Tror han varit mycket hämmad av den tidigare sportsliga ledningen vilket skapade stor frustration hos den passionerade JJL. Jag tror även NJ har en mer nykter syn på hans styrkor och svagheter och kommer placera honom mer rätt.