Silly: Koll på lediga centrar från Bartalis i Vita Hästen till Karl Henriksson i Frölunda/Södertälje – hur kan Zäta i bästa fall spetsa centersidan?

Patrik Zetterberg måste vara bra även på pussel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tränarsidan är klar. Målvaktssidan är troligen klar. Backsidan och ytterforwardsplatserna börjar bli klara. Detta då Patrik Zetterberg nyligen sa i redan nämnda podd på HockeyPuls att a-l-l-a spelare från 19/20 sagt sig intresserade av att stanna. Zäta indikerade också att det lutar åt att flertalet stannar.

Den största och mest spännande frågan just nu är hur VIK ska spetsa till centersidan (och troligen ersätta Kelsey Tessier). Bloggen kikade runt på EliteProspects.com och hittade några möjligen hel- eller halvrealistiska centernamn som är kontraktslösa så vitt allmänheten vet:

Skärmdump: EliteProspects.com

Så många mer svenska (eller spelare med rutin från HA/Sverige) och rimliga centernamn är faktiskt väldigt svåra att hitta.

Istvan Bartalis, 30, hade en mycket stark säsong i Vita Hästen som en komplett offensiv center. Dock är Bartalis den klart svagaste tekaren (44 %) på en på en lista som annars består av idel ädel starka tekare. Så då måste man lösa teken på något annat sätt.

Daniel Ljunggren, 26, har sakta men säkert producerat allt mer och kurvan kanske fortsätter uppåt? Joakim Hillding, 32, var lysande i kvalet då Oskarshamn gick upp, men centern kommer från Ängelholm, vilket inte är Västerås allra käraste vänort kanske (om nu sådana banala saker spelar in).

Norrmannen Mathias Trettenes, 27, är nog den största chansningen på listan, men gjorde ändå nästan 60 poäng i Norge och vet vad som väntar i HA efter en säsong tidigare i Almtuna med bara 7+6. Men har även spelat ett antal VM (och gjort poäng) och ett OS och härdats i tyska ligan sedan Uppsalatiden.

Jacob Blomqvist och Linus Persson är två kvalitetsveteraner med starka meritlistor. Dock stora frågetecken för höga prislappar och motivationen gör nog att de är högst osannolika som VIK-värvningar. Lite samma med Martin Lundberg i Växjö.

Johan Johnsson är en urstark tekare som inte riktigt fått det att lossna i SHL efter några solida säsonger i Allsvenskan tidigare. Kanske läge för en omstart i VIK i en ledande roll för 27-åringen?

Till sist är Karl Henriksson, 19, ytterligare en stor Frölundatalang som redan testat på SHL och Allsvenskan. Starkt tekare och draftad tidigt av Rangers 2019, smart spelare och playmaker som jobbar hårt, men hade svårt att producera i SSK (0+1 på 15 matcher), men omtyckt och stark Corsi där, enligt ssksiffror.se. Har kontrakt med Frölunda, men vi vet ju vad göteborgarna tycker om att utveckla talanger i Västerås…

***

Talade med insatta om centermarknaden i stort, nedan är essensen i vad som kom fram:

”Centermarknaden och marknaden i stort är lite osäker. Det finns säkerligen utländska centerfynd att göra likt Tyler Vesel (Björklöven). Flera tycker att svenska centermarknaden känns lite tunn. Vore jag Zäta skulle jag avvakta av ekonomiska skäl och bra läge att vara kall då spelare lär få panik i juli/augusti.

I Nordamerika finns många frågetecken då de kanske drabbas värre av pandemin. Det har ju talats om att några ECHL-lag kanske får lägga ner. Spelare vet inte alls vad som kommer hända. Flera tror att det kommer vara många framöver som lär vilja åka över Atlanten till Europa.”

3 svar

 1. Emme skriver:

  Såg att Kinis inte kommer spela vidare i Hudik. Har ju spelat bra i både Hudik och Visby/Roma. Men som alltid är det ju skillnad mellan Div1 och HA.
  Tycker ändå det känns lite intressant.

  • CD skriver:

   Tycker oxå att Kinisjärvi låter intressant. Bra stats de senaste åren. Visst, det är skillnad på div 1 och HA, men…. har alltid gillat honom! 🙂

 2. Bozo skriver:

  Vänta, jag vete tusan. De som är desperata i juli/augusti är bara ute efter pengar. Bättre att sälja in VIK till någon som vill hit och nappar redan nu. Samtidigt så var väl Leduc desperat i juli och VIK hade en del pengar att spendera så sent.