Silly: Lindelöf på radarn, folk i Finland kollar upp Zetterberg och en del annat skvaller om Kalle Östman (Malmö, ex Djurgården), Niclas Lundgren & Linus Andersson (ex Leksand, Vita Hästen & Djurgården)

Lindelöf tog klivet till allsvensk toppback tillsammans med Paananen, som alltid trott hårt på Västeråssonen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Har snappat upp lite viskningar i korridorerna. Alexander Lindelöf kan vara ett namn för VIK vad bloggen hör. Västeråssonen fick faktiskt lite berömmelse över hela hockeyvärlden med sitt fantastiska avgörande under övertiden mot Mora med en Zorro i en av åttondelarna för Tingsryd ganska nyligen.

På tre slutspelsmatcher blev det totalt starka 3+0. Detta utöver 7+24 för 31 poäng på 49 matcher, vilket var tionde bäst i HA gällande poängsnitt bland backar.

Lindelöf har ju händer som är mjuka som sammet, till skillnad från både Jimmie Jansson och Daniel Gunnarsson som spelar lite mer på kraft, fart och vilja. Lindelöf behöver spela med en defensivt trygg och gärna snabb backpartner (Logan Roe ska glädjande nog fortfarande finnas med i bilden)…

Här gjorde Lindelöf stor succé säsongen 18/19 med totalt 9+19 för 28 poäng på 57 matcher, inklusive playoff. Västeråssonens +20 var klart bäst i laget då stora framsteg gjordes i det defensiva.

En av Thomas Paananens första åtgärder som coach i VIK i kvalserien våren 2017 var att sätta in Lindelöf i backparen då. Ett beslut som visade sig bli rätt då Lindelöf utvecklades kraftigt under Paananen.

Det kanske mest intressanta är att Lindelöf är en av få som haft tillräckligt känsliga handleder för att sätta upp Lukas Zetterbergs kanske ännu mer känsliga direktskott.

Det kanske såg enkelt ut när Lindelöf, Jonas Liwing och Kalle Östman (mer om honom nedan) lade upp puckar som Zäta direktbombade i nät. Men de skickliga får som bekant det svåra att se enkelt ut.

Inte mindre än 27 mål blev det för Zäta i den omgivningen. Ibland var Lindelöf, med sina fina händer och passningar, leverantör.

Så var även Kalle Östman och Jonas Liwing, som alla tre med sina finkänsliga handleder kunde smeka fram ”lätta” passningar till storskyttens högerslägga. Zäta kunde då även sätta upp de vänsterfattade Lindelöf och Östman, som vid mål 1 nedan i videon.

Intressant värre att bloggen hittade ”Lukas Zetterberg Highlights 18/19” där vi kan minnas hur många av målen gick till. Där ofta ovanstående trio lade upp ”enkla” men snabba och millimeterprecisa passningar som det kunde skjutas direkt på:

Vad mer kan vi lära av denna video? Kanske kan gästbloggaren Christoffer, som var mycket uppskattad av många läsare, flika in något igen?

***

Apropå Lukas Zetterberg har jag hört från finska kontakter att det finns intresse där. För betydligt större pengar än i VIK och det ska finnas en ”out”. En spelare som gör 23+25 för 48 poäng på 53 matcher drar ju alltid till sig blickar, särskilt då Zäta ju kan skjuta som få från vänsterkanten i rätt miljö.

En kvalitetsstämpel att högra ligor kollar på VIK-spelare.

***

Mellan raderna hör jag att det verkar som VIK kommer gå all-in för Kalle Östman, föga överraskande. Både spelare och ledare gör allt för att locka hit toppcentern och playmakern som omedelbart skulle göra VIK till ett mycket bättre lag.

Östman är dessutom en kravställare av rang som inte skulle acceptera exempelvis dåliga utvisningar som VIK radade upp i slutspelet. Så med #13 skulle även ledarskapet blir bättre, välbehövligt nog.

Men frågan är om en lägre roll i SHL lockar mer. Samtidigt lär SHL-lagen plocka många KHL-svenskar och andra som gör det svårare att ta plats i toppligan.

***

VLT hade en lista med tänkbara nyförvärv: Colby Sissons, Linus Andersson, Niclas Lundgren, Kontos och Amil Krupic, plus tidigare nämnda Marcus Karlström och Trevor Cheek.

Bloggen har dock hört att Niclas Lundgren och Linus Andersson är nära spel i Finland kommande säsong.