Unge målfarlige powerforwarden Filip Wiberg (J20 och dess scouting levererar) fick förlängt & i bloggens egen specialgranskning av slutspelet står vissa spelare ut oväntat mycket…

Niklas Rigelius var en av få plusvarianter i Match 1. Stod bland annat för ett klassmål. Och siffrorna totalt i slutspelet var oväntat bra. FOTO: JIMMIE GERDIN, VIK.SE

 

Känsliga läsare varnas åter för ett oerhört subjektivt inlägg. Har sammanställt hela slutspelet totala ”NP”. Undertecknad har ju “uppfunnit” ett extremt enkelt sätt att snabbt mäta spelarprestationer genom att använda “noterbara prestationer” (“NP”).

Detta är dock bara ett sätt att mäta eller bedöma spelarprestationer och NP är absolut ingen total bedömning. Mycket mer ska då vägas in.

Men helt enkelt fyller jag i “plus och minus” i ett protokoll under matcherna då det är något som sker på isen som är av värde att notera gällande vad en spelare gör. Bra eller mindre bra.

Även sådant som inte fångas upp i annan statistik, tex. vunna närkamper är något denna blogg håller oerhört högt, men även exempelvis utstående poäng och tunga vägvinnande tacklingar ingår såklart också. Ett snyggt mål eller poäng kan ju ge flera NP, då det kan vara flera noterbara prestationer i samma sekvens.

Så jag har ju ett antal papper hemma nu. Tänkte att allt nörderi inte skulle vara i onödan, så jag presenterar det jag har efter slutspelet. Spelar också ofta fram och tillbaka sekvenser för att försöka få det subjektiva så objektivt som möjligt, Smart-TV är fantastiskt!

BACKAR

Vi ser hur oerhört Jardeskog lyfte sig i slutspelet, och drog verkligen ner på misstagen, som var betydligt mer frekventa under grundserien. Hur bra Roe är gör denna tabell det svårt att förneka.

Sedan är det inte lika rolig läsning. Gunnarsson och Tornberg gjorde alldeles för många misstag för att att vara toppbackar, dock även många bra prestationer. Jansson missade också matcher. Vi ser också att Östman stagnerade efter sin så lovande start i höstas.

Glädjande som sagt att unge Johan Norberg lyckades göra så mycket intryck på sina relativt få minuter. Summa summarum ger detta vid handen hur viktig Roe är, samt att Jardeskog är bra att det finns kontrakt med över kommande säsong.

Men VIK måste komma som sämst fyra kommande säsong, för att få en god chans på att nå semi. Då måste Jardeskog & Co. vara påslagna från start.

FORWARDS

Fick en chock då jag lade samman siffrorna och såg att Rigelius i mina papper var så fenomenal, utan ett misstag registrerat. Just detta talar verkligen för att VIK bör behålla succévärvningen från Enköping. Men som sagt är det även andra parametrar som ska vägas in. Givetvis. Men tror att ”Rigge” har lite mer offensiv där än många andra rena energispelare.

Här fick annars verkligen Karlsson ordning på grejerna, men lite för sent och för liten nytta i ren produktion. Men Almtuna kan göra ett kap om centern fortsätter så här.

Vi ser också vilken nytta Jesper Johansson gör i det dolda, och dessa siffror är verkligen ett case för att behålla även JJ14. Wikman skapar stort värde i skymundan trots att produktionen inte fanns där, samma med Lunsjö som ju är vass i BP med att täcka skott.

Vi kan också se att Skedung och Frycklund lite är varandras motsatser. Detta då den förstnämnde knappt gör några misstag, men Frycklund blandar geniala grejer med bland annat mycket odisciplin. Och i detta slutspel blev netto-NP ganska likvärdigt för dessa två ytterligheter.

Filip Wiberg fick under fredagen nytt kontrakt efter ett helt okey slutspel med 12-4 i total NP. Det intressanta med Wiberg är storleken, tuffheten och det vassa skottet. Få 19-åringar har de verktygen från början att bygga vidare på. Resten går ju ofta att putsa upp.

Det diskuteras också mycket kring Gabriel Kangas, men vi får inte glömma att yttern är ung (fortfarande 18) och gör en del nytta som energiforward, 8-2 i NP under sina minuter i slutspelet är bra. Var ju även framåt i fjolårets slutspel. Men skulle kanske må bäst av en utlåning ändå?

From hade det tungt och hade några PP där massor av passningar slogs bort, och det blir kostsamt i NP. Även Svensson och Wikman slog bort passningar i PP, vilket syns ovan. Allmänt kan vi säga att det usla PP:et syns ovan då det var så många felpass då VIK hade en man mer på isen.

***

Till sist kan vi väl ändå säga att VIK verkar ha tjänats ganska bra av att ha ett välfungerade J20 denna säsong? Trion Filip Wiberg, Johan Norberg och Ian Blomquist är ju en icke utan beröm väl genomförd eventuell påfyllnad underifrån till A-laget.

Bra scouting av Patrik Sjöström och Pär Hellenberg. Intressant svar också där på Twitter från VIK:s tidigare J20-tränare Oskar Laurell gällande att VIK behöver vässa scoutingen:

Sen skulle det som sagt behövas VIK-scouter i ECHL också. Slutspelet börjar snart, och garanterat finns billiga framtida HA-stjärnor där i ECHL:s poängliga…

10 svar

 1. Mr H skriver:

  Kriget kan nog tyvärr hålla på en månad till. Inget just nu tyder på något annat. Hur planera för nästa säsong. Vad är ärligt runt Ryssland just nu.
  Vet inte om detta ger något, hur uppdaterat det är?
  https://www.eliteprospects.com/transfers/rumour
  NHL rynkar på näsan runt överenskommelser med KHL, i övrigt.

 2. Mr H skriver:

  NP – vad kan det jämföras med i NHLs övriga statistik? Tidskrävande? Är lite oklar över vad som är vad. Kreativt – kanske något oprecist utifrån Froms fall, t.ex.! Men ändå – kulturellt, och coolt. Nya modeller!
  +/- Notable Achievements – sälj in det till ”statistikbanken” i NHL!
  Dock – bra skärpa i tillägg, Christoffer och även Pär. Löven har lite andra typer av spelare, tyngre trupp, bättre form – och då vår trupp dessutom led av oläkta skador på nyckelspelare bör det också vägas in i utfallet. Den här typen av kreativa resonemang kan ta oss fram rejält, säkerligen.
  Kul med Wiberg! Potential.
  Bergman kan användas för flera uppgifter – 90+ kilo, och rörligt obändig. Plus habil poängutveckling. H. Hetta – reservide som 3:e center? Östman givet – vad säger han själv? Behövs en insamling för en toppcenter dessutom. Behöver ju ha två. Kommande budget måste visa utrymme, annars blir det svårt. Vi behöver kunna se en slagkraftigare trupp!

 3. Peter T skriver:

  Vad händer med Kalle Östman egentligen??
  Malmö ”tittar” på en lösning för honom, han blir inte kvar i Malmö iaf.
  Några HA-lag som är intresserade tydligen, numer är ju även DIF ett HA-lag.
  Han ska väl fan inte gå till DIF igen hoppas jag.
  Fasiken vad tyst det är på sillymarknaden.
  Inväntar man mötet den 21:a innan man går ut med info.

  #otålig

  • Bozo skriver:

   Zäta ska ju avvakta först vad som händer med KHL enligt hans egen utsago. Dvs vänta och se igen.

  • Per skriver:

   Å fan. Är Östman påväg bort från Malmö borde VIK ligga riktigt bra till. Han har trots allt bara en riktigt poängstark säsong i karriären och vad jag vet bara en bror i svensk hockey å båda de grejerna sammanfaller i Västerås 😎

 4. Bozo skriver:

  Det VIK ska leta efter är spelare med få positiva NP men mycket poäng. Det är spelare som är effektiva och dessutom inte fått så mycket hjälp i sina prestationer.

  Att titta på underliggande siffror som Paananen säger är ju faktiskt ett stort underkännande av det offensiva kunnandet hos de enskilda spelarna. Så många fina prestationer och ändå blir det inga mål.

  Ger missade mål NP-?

  • Mikael Norén skriver:

   Bozo, om man missar öppet mål ungefär som Patrik Stefan i Atlanta (googla) ger det NP-, men annars är det mer uppenbara misstag/slarv.

 5. Pär skriver:

  Jag tycker det är bra att lyfta fram ”NP” men det man också borde ha i åtanke är bl.a. i vilken situation man är delaktig på isen samt hur mycket speltid man har i matchen. T.ex. kan en spelare spela nästan halva matchen och då kanske inte av förklarliga skäl tänker lika smart och klokt i alla situationer. Man kan vända och vrida på stenarna många gånger. Jag personligen gillar både Rigelius energi och för att ta en lite lägre NP-spelare Johan Nordberg som verkligen visade power när han kom in. Stabil trots sin ålder (tänker lite på Lidas) när jag ser hans skär m.m.

 6. Christoffer skriver:

  Bra sammanfattning Micke.

  Det här visar också hur bra Björklöven tog sig an VIK. (Tyvärr) Där har vi verkligen att lära. De plockade helt enkelt bort våra tongivande spelare som gjort mycket poäng i grundserien. Alla såg ju hur lövenspelarna i princip hängde på Fryklund och provocerade honom konstant. När ett lag lägger så mycket krafft på att plocka bort motståndarnas toppspelare får de andra i laget mer utrymme. Att spelarna i VIK som var längre ner i hierarkin fick mer utrymme visar din statistik tydligt. Problemet är ju bara att de spelarna inte producerar någon större poängskörd och det var precis dit löven ville komma.

  Lösning. Kedja 3 och 4 måste vara bättre helt enkelt. Att punkta bort en kedja i hockey är inte supersvårt men att plocka bort 3-4 kedjor går inte.
  Den gode Regelius som har 23-0 i din statistik gjort ju trots allt bara 1 poäng på 5 matcher.

  Så bra sammanställning som visar ytterligare på varför vi förlorade med 1-4 i matcher.