Nu när sex spelare avtackats blir det svårare val – hur hårt VIK ska satsa vidare på Marcus Bergman är en stor fråga, Karlsson till Almtuna (?) och Kristianstad tittar på From

Marcus Bergman avslutade VIK:s comeback med en soloprestation. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Greba, Arkalov, Tornberg, Hakkarainen, Fernholm och Jalonen har alla väntat lämnat VIK. Tänkbar uppställning just nu med de som har kontrakt över 2022-2023:

Mr X1 – Mr X2 – Mr X3
Zetterberg – Frycklund – Mr X4
Wikman – Skedung – Svensson/Lunsjö
Kangas – Mr X5 – From

Mr X6 – Gunnarsson
Mr X7 – Jansson
Jardeskog – Mr X8
Östman – Mr X9

Men nu blir det inte alls lika solklart vilka som ska stanna eller lämna av de med utgående kontrakt. På backplats är frågan vad som händer med Logan Roe och om succébacken Johan Norberg kommer ingå i kommande säsongs starttrupp.

Framåt är det inte alls lätt att sia om framtiden för Marcus Bergman, Jesper Johansson, Niklas Rigelius och Filip Wiberg. Samma för Mathias From. Trots gällande kontrakt är det svårt att se någon plats för dansken i kommande lagbygge.

Just hur hårt VIK ska satsa på Bergman är en stor fråga utan att lätta svar. Är Bergman rätt man att få fortsatt massor av förtroende i en topp-6-roll i ett SHL-satsande lag?

Baserat på slutspelet är svaret nog nej, då det bara blev 1+1 på fem matcher och flertalet högkaratiga chanser brändes. Totalt relativt bleka 19-13 i NP också i slutspelet. I grundserien blev det 13+21 för 34 poäng på 48 matcher, vilket motsvarar 37:e plats bland forwards/centrar i poängsnitt.

Frågan om inte VIK behöver topp-6-forwards som är bättre på små ytor, som Riley Woods i MoDo eller Brett Supinski i Västervik? De är också bättre PP-alternativ än Bergman, då de kan lirka på små ytor och inte är beroende av fart.

Bergman fick drygt fyra minuter PP per match i slutspelet utan en enda poäng, det är i topp i ligan. Dock är Hovåssonen bra på att transportera in pucken in i anfallszon. Har dock inte siffror på att backa upp det påståendet.

Frycklund och Zetterberg gjorde sina bästa säsonger i karriärerna med Bergman nu, så där ger #25 en god effekt. Samtidigt föll kedjan bort i slutspelet. Bergman var också bra tidigare i en kedja med Kalle Östman och just Zetterberg 18/19. #25 öppnar uppenbarligen för andra att göra poäng

Om VIK kan få ha kvar Bergman i mer av en energiroll är det inget att fundera på. Detta då 29-åringen och kvalhjälten från 17/18 är oerhört snabb och stark i kroppen, ofta kryddat med bra passningar.

Men i slutspel faller den spetsen i fart/fysik bort lite, precis som för Wikman, då alla andra också maxar i varje skär och närkamp. Detta på ett helt annat sätt än i grundserien.

Men skulle inte tro att Bergman ser sig som att vara en spelare i den rollen, och denna blogg lär knappast få julkort från Bergmans efter detta inlägg.

Sen är alltid den stora frågorna som för oss på utsidan är så svåra att veta: Vad kostar Bergman och vilka alternativ finns där ute för en liknande peng? Och hur blir det med det sociala att plocka bort en kvalhjälte och ta in något nytt?

***

Hörde att Kristianstad åter kan vara sugna på Mathias From, VIK snuvade ju KIK ifjol på den värvningen. Men KIK hittade ju bättre alternativ på andra håll faktiskt. Efter petningen under danskens svaga slutspel lär alla partner var sugna på något nytt…

Dock har From kontrakt med VIK över kommande säsong.

***

Enligt MrMadhawk på Expressen kan Filip Karlsson lämna för Almtuna, då flickvännen pluggar där. Karlsson ska vara relativt välbetald och vaknade ju egentligen inte förrän i slutspelet.

Men trots urstarka 29-9 i NP totalt för Karlsson i slutspelet blev det bara 0+2 på fem matcher. Detta trots massor av istid i PP (4:21/match). Så även där kan nog VIK få mycket mer produktion per krona, även om Karlsson hade varit en bra fjärdecenter.

***

Jesper Johansson är en värdefull grovjobbare. Blockar skott som få. Har utvecklat offensiven. Är säkert också väldigt billig i lön. Men frågan är om VIK vill närma sig Löven och ha lite mer tvåvägsspelare i fjärdeline, som kan hoppa in högre upp vid skador.

Niklas Rigelius är nästa grovjobbare. Har nog lite mer offensiv än Johansson, och samma frenesi, om inte mer. Frågan är också där om VIK vill närma sig Löven gällande lite mer offensiv punch i fjärde, som kan stoppas in högre vid behov. Annars är ju både Rigge & JJ14 utmärkta rena energispelare för en fjärdeline, säkerligen billiga i drift.

Frågan är rentutav om inte Rigge kanske har passerat JJ14 i den interna kampen efter Rigelius fina slutspel?

***

Filip Wiberg är en ung orädd powerforward med bra högerskott, styrka, aggressivitet och fin fysisk. Lite frågetecken för känslan i att läsa spelet/blick och skridskoåkning, men totalt sett en ganska spännande spelare.

Dock är Wiberg inte en given succé i ett SHL-satsande lag kanske, dock intressant ålder såklart som lämnar stort utrymme för snabba steg framåt.

17 svar

 1. Marko skriver:

  Säger väl som jag sagt de senaste 4- 5 åren att Bergman ska stanna. Tänk att hans vara eller icke vara varje år är en så stor fråga på detta forum. För mig är han självklar i VIK.

 2. HockeyFarsan skriver:

  Några BRA transatlanter skulle kunna bidra med lite slutspelsvinnarskalle! Syntes ju tydligt i t.ex Björklöven hur mycket dom älskar slutspel och hur mycket dom höjer resten av laget.

 3. Peter T skriver:

  Verkar som samtliga skribenter utgår från att Bergman vill stanna. Jag gissar att Bergman skulle få en större roll i en mindre klubb, med större möjligheter att locka till sig ögon från SHL.

  • Pelle skriver:

   Bergman har väl en stor roll i VIK?
   Spelar i förstakedjan och i PP. Kanske till och med en för stor roll med tanke på VIK:s målbild.

   Men visst skall han stanna, det tycker jag med.

   • Peter T skriver:

    Med större roll menar jag, mer dominant, mer nyckelspelare. Kan ibland försvinna lite i vårt lag.
    Grunden till mitt inlägg är, han ska vilja vara kvar.

 4. Affe skriver:

  Bergman ska vara kvar! Otroligt nyttig! Bra fart och stressar motståndare, gör dessutom omgivningen bättre, gör sällan en dålig match, vore tjänstefel att inte ha honom kvar.

  Vi får komma ihåg att titta på andra värden utöver gjorda poäng.
  Istället för att fokusera på vilka personer som ska vara kvar och lämna, fokusera istället på vilka roller och lagdelar laget behöver stärka för nästa steg.

  Tekningar behövs absolut stärkas, defensiven behöver upprätthållas eller stärkas, centersidan behöver bli starkare över alla kedjor osv. Därefter kan befintliga spelare sättas in i diverse lagdelar med respektive styrkor och då kan vi se eventuella luckor i lagbygget som behövs kompletteras.

 5. Johan Carlsson skriver:

  Utan att veta kostnaden för Bergman så måste jag säga att han i mina ögon, sett över hela säsongen, varit en av de nyttigaste spelarna. Perfekt att ha i en andra- eller tredjekedja, men ska inte spela så mycket PP där hans styrkor inte kommer till sin rätt. Han har ju verkligen höjt sin lägstanivå denna säsong jämfört med tidigare. Karaktärsspelare och grovjobbare som alltid har rätt inställning och ger allt. Behåll Bergman! (Lite beroende på pris såklart, men så är det ju alltid)

 6. PatrikH skriver:

  Bergman tycker jag är topp 3 i laget, bättre än många andra spelare. Vore helt galet att inte behålla honom.

 7. C skriver:

  Mycket bra analys Micke 👍

  Som jag tolkade det hela inför säsongen så var Bergman inte tänkt som en topp6 spelare utan mer en bra grovjobbare som kommer göra skapligt med poäng. (Det du efterfrågar i slutet av inlägget). Sen funkade ju inte Lavoie plus endel skador på bland annat Lunsjö mm så han hamnade ändå i första kedjan. När VIK vaskade om på slutet av serien så funkade ju förstalinan knappt utan honom så att signa honom till en annan roll men med option på att han hamnar högre upp i hierarkin känns väll klockrent. Dessutom har han börjat blivit en kulturbärare i laget vilket inte ska underskattas, han jobbar väldigt hårt.

  En annan kulturbärare är JJ14. Han har tagit över Marcus Söderkvists roll nästan rakt av och eftersom den rollen handlar om att mest förstöra för motståndarna så märks den nog mer genom rätt analys av statistik än vad man ser med ögat på matcherna. Att hela tiden ligga ett i egen zon så att motståndarna inte kan skjuta ger inga applåder tyvärr.
  Jag är helt säker på att han spelar i VIK nästa säsong för han är närmast ovärderlig i sitt uppoffrande och sitt sätt att stämpla in varje dag. Ingen täcker lika många skott som JJ. Pannan uppskattar ju den här typen av spelare väldigt mycket också. Sen producerar han lite mer för varje år. Dock ska han inte teka så att stärka 4kedjan med en riktig center men ha JJ kvar är lösningen.

  I övrigt så är det väll inte superviktigt med de andra spelarna utan kontrakt m, Wiberg vore kul att ha kvar men han har ju redan spelarna typ 7 olika klubbar så han kanske fiskar ett bättre kontrakt någon annanstans. From och Kangas kan få stora problem att ta plats då vi ska satsa ytterligare så trejd på From och utlåning på Kangas.

 8. Pelle skriver:

  Vora idiotiskt och göra sig av med Bergman..vilket jobb han gör.både offensivt och defensivt med sin skridskoåkning

 9. JE skriver:

  Håller med Micke fullt och tänker att fler borde tänka så. Vik ska ta ett steg till nästa säsong och säsongen efter det gå upp. Bergman är suverän i vik men vi måste upp upp upp med kvaliteten. Eller få utveckling på de som ses som självklara tex Wikman o skedung. Z är ett vapen i PP men hur mycket går han i bräschen i 5 mot 5 text?

  Dammsug DIV 1 spelare. För analysen p HA spelare som skulle passa in och ha god utveckling framför sig. Toppa med 2-3 SUPERSCOUTADE spelare från Schweiz, Tyskland, Finland och de olika ligorna i USA KANADA. någon singlet talats om Carter Camper eller Micke Rohumms innan dom kom till leksand? Tror ni de blev avputsade på plats eller via vissa otroligt duktiga som kan analysera och förstå data över tid och inte bara över en match i en ishall någonstans. Scout på plats ger subjektiva bedömningar

 10. Observant skriver:

  Vill behålla både Bergman o From. Tror dom har mer att ge.

 11. Örjan skriver:

  Skriv kontrakt med Wiberg och Norberg och även Dahlberg
  Tre mycket lovande spelare
  Låt dom träna med A-laget eller låna ut dom till Surahammar och ha dom dubbelregistrerade
  VIK tar kostnaden för dom och låt dom få seniorrutin i Surahammar
  Båda klubbarn tjänar på det
  Och kallar VIK tillbaka dom kan Surahammar få någron från J20 som står och ” knackar” på dörren till A-laget
  Utnyttja chansen nu med Surahammar när dom blivit ett bra div 1 lag något som saknats i Västmanland

 12. Vintermannen skriver:

  Bergman är en spelar jag vill ha kvar, den speeden och energi som har besitter är det inte många som slår, inte många som kan transportera in pucken som han och han stressar sönder motståndarna, men han besitter även ett bra skott, han är ju inte orädd att gå in på mål eller parkera framför målvakten. Jag vill ha honom kvar.

 13. Bozo skriver:

  Känns tjatigt det här att det känns skönt att skeppa iväg spelare för att det är så liten återbäring per satsad krona.

  • Bozo skriver:

   Laget behöver ju betydligt bredare trupp från start jämfört med tidigare, då behövs det billiga gedigna spelare som tycker det är ok att sitta på läktaren men som ändå ger järnet när de får chansen.

   • VIK skriver:

    Självklart behövs en bred trupp, men varken Karlsson eller Bergman är spelare som ”tycker det ok att sitta på läktaren” (som om någon vore det)…