Intressant inspel från en läsare om PP efter haveriet mot Björklöven, undrar vad styrelsen ska kommunicera 21/4, billiga stjärnimporter i Västervik & hur går spelarutvecklingen egentligen?

Denna bild är aldrig fel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det är en ynnest att få driva en blogg för en så fin och stor klubb som VIK. Massor av kloka läsare hör av sig och ger konstruktiv input.

Bland annat fick jag detta från den insatte Christoffer. Mycket intressant och fylligt om VIK:s PP och annat:

”Hej Micke,

Bra att du tar i lite med hårdhandskarna nu. Dock så tycker jag att Patrik Zetterberg misslyckats och VIK och Z måste få uppbackning gällande scouting, mest med tanke på att truppen faktiskt var svagare inför slutspelet än inför säsongsstart, om du är med vad jag menar.

Sen är ju Paananen ingen matchcoach, dock tror jag att han är bra över tid, men nu kanske den tiden har passerat ändå!? Om du kollar på Stråle i Löven så är han en extrovert coach som tar mycket plats och kan förändra snabbt, men hur funkar han i gruppen över 2-3 år? Inte säker på att en trupp ”orkar med honom” utan han var nog perfekt för Löven i läget de var i nu. Det lär ju visa sig. 

Nåja, till saken: 

Jag har ungefär 200 punkter jag vill ventilera med någon, men när du skrev om Gunnarsson och haverikommission kanske jag kan hjälp till lite. 

Att VIK hade så bra PP-statistik är lite av en gåta då i princip allt handlade om Z, Frycklund och Gunnarsson. De tre körde nästan ensamma en PP -lina. Dock så är ju Gunnarsson rightare men hamnar i en position i mitten av banan. Den enda passningen han kan skjuta direkt på är från Frycklund, men han är ju bara några meter bort. Z kan aldrig slå en passning till Gunnarsson som skjuter direkt eftersom båda är rightare. 

Kolla när löven fick 5-mot-3 i Umeå senast. Då började deras två man ”på blå” med klubborna in i mitten att passa varandra sex gånger fram och tillbaka i högt tempo. Den typen av spel får vi inte med vårt PP. Gunnarsson får bara skottläge direkt när han ”tagit” Z:s plats. Då blir Z ganska oanvändbar nere vid förlängda blå. 

Jag hade föredragit en left-back där istället för Gunnarsson. Dessutom behöver Z få pucken precis mellan sina skridskor för att få till sitt superskott. Där har Gunnarsson levererat katastrofdåligt. Skulle man klippa ihop en kavalkad av alla upplägg Gunnarsson gjort till Z i PP skulle det vara skrattretande, pucken kommer sällan där den ska. Det beror ju mycket på att Gunnarsson har klubban åt fel håll. 

Tex Fredrik Forsberg kan ju skjuta direkt även om pucken kommer bredvid honom men det kan inte Z så jag överdriver nog inte om jag säger att vi tappat minst fem pp-mål på Gunnarsons dåliga passningar. Liwng var tex mycket bättre där när han spelade där på blå i PP. Dock var han också rightare. 

Sen att ha Bergman och Karlsson på/bakom mål förstör ju möjligheten att få ner deras box helt. När Conny Strömberg och Eddie Davidsson (och även Dustin Johner, reds. anm.) lirade byggdes PP mer bakom målet. Då sjönk motståndarnas box ner och de på backplats kunde få mer skottlägen.

Pannan fattade äntligen det där i sudden i sista hemmamatchen hemma och satte in Anton Svensson bakom mål istället. Det måste vara mycket bättre att ha en ”Gretzky” som kan hantera puck bakom målet än att ha ”Brunkar-Bergman” där om du är med. Någon som är tillräckligt vass med pucken för att motståndarna inte ska våga stöta på. 

Varför kan Filip Forsberg stå och bomba in mål efter mål men Z bli bortmarkerad av motståndarna? Det lär ju handla om att vi inte hotar på några andra sätt.

Som vi spelat nu hamnar vi i ett läge i PP där bara Z och Frycklund kommer få skottläge, men där Frycklund knappt kan skjuta. I dagens trupp skulle jag sätta in Jimmie Jansson istället för Gunnarsson och Svensson bakom mål istället. Men nästa säsong kanske vi ska ha två nyförvärv där. 

PP2 orkar jag inte ens skriva om.

Vad säger du och dina läsare om de teorierna? 

Förresten, om du eller jag orkar vore det kul att plocka fram statistik för PP1 och PP2 i år. VIK hade ändå hygglig statistik i PP men känslan är att PP2 var tokdåliga. PP1 gör dessutom nästan bara mål hemma och i 1:a eller 3:e perioden, så % i PP mot målet där klacken står är nog superhög för PP1. I övrigt ganska mediokert. PP 2 kan inte ligga över 10 % ens.

Skedung och Wikman har tex inget i PP att göra i en SHL-satsning. 

Vore kul om du och dina läsare orkar svara på mina PP-tankar. Tycker ärligt talat att en ganska fattig PP-plan har gett skaplig utdelning mycket tack vare att Frycklund varit så bra med klacken bakom sig. Det har kompenserat för bristande idéer där alla fem är involverade. 

Utan att ha tittat på sekvenser från Liwings säsong tror jag att han stod närmare båset, lite oftare än vad Gunnarsson gjort, och att det därför blev en längre passning. Minns jag rätt stod även Östman lite djupare ner än Frycklund så att avståndet till Liwing ökade något.

Frycklund har ju även gjort klart fler mål i PP än vad Östman gjorde för han stod mest på sidan av liksom. Med en längre pass till Z som det var den Liwing så hinner han tima mer. Sen är väl Gunnarsson ingen superbra passningsspelare kanske? Missförstå mig rätt, han är helt okey, men hans styrka är mer att åka med pucken tycker jag. Att PP funkar så bra ändå beror mest på Frycklund, när han får pucken backar deras box direkt av rädsla att han ska kliva förbi. Det har man inte sett sen Pär Arlbrandt spelade. 

Jag ser för få andra lag för att kunna uttala mig om Gunnarssons klubbfattning är ”så” fel som jag tror, men jag anar att det inte är så normalt att om du har en enda riktig ”skytt” så har du en spelare bredvid med samma fattning på klubban. Låter konstigt. Någon annan kanske kan dra det längre om du skriver om det. 

Gällande nyförvärv jag tror på, och de två du skriver om (Marcus Karlström och Alex Lindelöf) med en liten varning på om Lindelöf är rätt. Dock tycker jag att de spelare som kommit ”hem” senaste åren har lyckats bra så det är nog bra att landa honom. Karlström känns spännande så det är bara att köra där. Har inga jättenamn annars tyvärr.

Sen behöver vi ju få in lite fler slutspelsspelare i laget, innan säsongen sades det att vi hade fått det, men det såg vi ju nu att det var en grov felkalkylering. Bara att kolla på vilka som ”bar” Löven så ser man vad vi saknade.”

***

Återigen stort tack till Christoffer för raderna ovan. Vore intressant vad övriga mycket kunniga läsare anser om VIK:s totalt havererade PP i slutspelet.

***

VIK:s styrelse fortsätter sin proffsiga och snabba kommunikation.

Torsdagen den 21:a april klockan 17.30 bjuder Västerås IK in till en öppen träff för samtliga intresserade VIK:are.

”På träffen kommer Västerås IK:s styrelse och organisation förmedla den analys de gjort av den gångna säsongen kombinerat med att redogöra för den strategi klubben arbetar med till säsongen 2022/23”.

***

Intressant att styrelsen kallar till ett öppet möte. Det borde borga för att nyheter eller något annat av substans presenteras, annars riskerar en sådan träff att bli ganska platt.

Kommer VIK:s scoutingverksamhet kraftigt förstärkas? Kommer en beprövad och tuff tränare, som exempelvis Arbogabon Peter Andersson, presenteras?

Som sagt behöver något göras för att öka disciplinen och hur mycket man får ut ur varje spelare. Och något måste göras så att exempelvis inte lilla Västervik fortsätter krossa Västerås gällande att hitta billiga stjärnor i Nordamerika.

Hörde en insatt säga att sportchef Georgsson i Västervik har en budget på låga 25-27K Euro netto för varje import per säsong!

***

Hur har det egentligen gått med att få spelare att slå personliga rekord och utvecklas? Det har i ärlighetens namn stagnerat under Paananen.

Skickliga spelare som Gunnarsson, Svensson, From, Lunsjö, med flera, tog steg bakåt eller i sidled. De enda som egentligen överträffade sig själva i grundserien var väl bara Frycklund och Zetterberg, för att sedan vara obalanserade i slutspelet, även om Z satte två klassmål.

Wikman hade en mycket stark grundserie, men försvann lite i slutspelet och har bara 2+0 på 17 slutspelsmatcher i VIK nu efter 0+0 på fem slutspelsmatcher. Skedung har stagnerat offensivt, dock utmärkt defensivt.

Kangas tog inga stora kliv. Janssons defensiva vaksamhet är fortsatt upp och ner. Trots alla SHL-meriter var Filip Karlsson bara bitvis bra.

Och trots på pappret hyggliga importer lyckades Paananen bara med den självgående Roe, även om det såklart mycket är avhängigt på Zetterbergs scouting av utländska spelare, som sportchefen själv var kritisk mot på VIK.se.

Spännande och oerhört viktig VIK-tid just nu…

21 Responses

 1. Mr H skriver:

  Janne – nej, det där är för enkelt. Skador, och en inte helt knivskarp coaching är nog orsaken. Samt lite udda värvningar.

 2. Janne skriver:

  Stora problemet för VIK i år och generellt är att de flesta ledande spelare i laget är inga spelare som är bäst när det gäller som mest. Bland de drivande i laget är det alldeles för få som vet vad som krävs för att gå långt och ta klivet upp till SHL.

 3. Bozo skriver:

  Örebroare har alltid gjort det bra i VIK och ofta gjort avgörande positiv inverkan.

 4. PatrikH skriver:

  Superintressant och insiktsfull analys av vårt PP. Tack! mera sådant i bloggen vore fantastiskt!

 5. Fredrik skriver:

  Mycket intressant läsning! En sak jag noterat som jag tror grusat planerna en hel del är att jag misstänker att Jansson varit ganska rejält skadad under säsongen då han knappt skjutit överhuvudtaget från blå under säsongen som han ju gjorde så framgångsrikt föregående säsong. Känslan har varit att han helt enkelt inte kunnat ”damma på” som brukar göra när han är frisk. Men jag kanske uppfattat det fel?

  • Pelle skriver:

   Ja, missade du att han var borta länge pga operation i handleden av just den anledningen.

   • Fredrik skriver:

    Att han blev opererad etc vet jag. Hur mycket det påverkade hans spel, eller hur det påverkade hans spel har jag aldrig läst vad jag vet. Men kan missat något? Att han inte spelat som förra säsongen angående skyttet har varit ganska uppenbart dock och lägger man ihop dessa faktorer så är ju slutsatsen, som jag skrev ovan, nära till hands. Men som sagt. Inte sett själv att detta nämnts någonstans…?

    • Pelle skriver:

     I den här intervjun från 15/1 berättar Jimmie om sina skadeproblem.

      • Fredrik skriver:

       Ja, just det. Minns den intervjun. Den nämner ändock inte vad det inneburit för honom mer specifikt annat än att det hämmat honom. Men ja. En hel Jansson skulle gett en annan dimension till laget, framförallt i PP med det vassa slagskottet från blålinjen som vi vet att han besitter men som inte visat sig under hela säsongen i princip.

       Nästa säsong så… 😃

  • HockeyFarsan skriver:

   Delar helt åsikten om Pananens coachning och bristerna i PP. En variant är ju oxå att ha nån riktig tuffing framför mål, nån som kan vara riktigt jobbig och sätta backarna i knät på egen målvakt( Typ Holmström).

 6. Peter T skriver:

  Intressanta iakttagelser av Christoffer där, man kan tycka att coacherna borde uppmärksammat sånt. En tredje coach i båset skulle nog underlätta vissa detaljer i spelet. Går det inte att få hit Peter Andersson, kanske socker Conny skulle va en hjälp i båset. Matchserien mot löven, avslöjade bristerna i special teams nått otroligt. Med Conny som gnuggar PP med laget skulle det nog på sikt betala sig med massa mål, samt då i förlängningen högre tabellplacering.

  Men för fan släpp tankarna på Lindelöf, han luktar inte SHL satsning, måste finnas nått bättre att plocka in.

 7. örnen skriver:

  om vi pratar PP så va vik´s PP sönder läst men fick vik 4-5 pp så satt 1 puck i nät trots detta de som saknades i PP 1 va backar och om Pannanen inte skulle envisas om att bara köra 4 forwards varje PP så kanske backarna kunde skuta mål själva i pp men det ska ju envisas med Z-och Fryklund och en back det lede ju till slut att man inte fick till skotten på slutet då man va sönderlästa .
  det vik behöver är en full ny femma som kan leverera på samma nivå som 1 linan vik hade i år 1 center 2 wingar och 2 backar av högre allsvensk nivå (rent av SHL nivå) sen kan man hoppas man kan få in en Lundgren/Mylläri back .
  Denna kommande ses hopas jag vik kommer med 8 backar och 2 juniorer (då anser jag våran 8 back typ är Östman trots att han spelat bra denna ses orkar inte se att vik satsar på 6 +1 på back sidan utan värvar 3 tunga nya spelare .
  och sedan kan jag gärna se center typ Berglund samt 2 wingar som Johan Persson (RW) Olle Liss tyvärr RW han med men vilket skott här får man ju en PP specialist i Z klass.

 8. Mr H skriver:

  ”Well – stop your grinnin’ and drop your linen! (I found it!)”
  Vad hände nu då?
  Superbra blogginlägg som verkligen bryter av. Jag älskar sådant här. Bästa blogginlägget i år!
  Christoffers inlägg är mycket spännande – det där är insikt i vad som är vad. Borde inte Pannan och Z känna igen det här? Det här är konsekvent, det som Christoffer säger? Har själv undrat om jag ser rätt? So oerhört avigt som det sett ut i PP. Tror definitivt inte att det har med något mentalt att göra gällande PP. Bra, Mikael att Du förmedlade detta!!
  Liwing minns jag. Vi kunde inte förlänga då, tyvärr tyckte jag. Lindelöf är jag nyfiken på.

 9. Örjan skriver:

  Känns som VIK måste försöka hitta på något nytt och nya spelare i PP
  Zetteberg är sönderläst (visst ramlar in lite mål)
  Och tycker att man skall försöka få en gubbe framför målvakten hela tiden då är minst en back upptagen med han
  Tycke flera gånger hamnar VIK med ett par spelare bakom förlängd mållinje och då är dom iprincip ofarliga och motståndarna kan markera bort dom övriga
  In med en typ som Thomas Holmström framför målet som tar lite skit
  För det finns inte någon sådan i VIK lager
  Och spela mer fysiskt av backarna

 10. Musse skriver:

  Tycker PP1 visade att de var högst kompetenta genom att ha ett av seriens bästa PP. Om det inte varit för dem hade vi nog inte ens kommit topp 8. Att det sket sig i slutspelet har nog mer med den mentala delen, kanske blev pressen för stor på dem när ingen annan levererade. Fryklund spelade på sprutor och Zätas självförtroende dalade. Det är ju bara människor….
  Sen är det väl härligt att det finns så många engagerade ”experter” som aldrig lirat ett pp men vet precis hur det ska göras. 😉

  • Mikael Norén skriver:

   Tack för ditt inlägg, men skulle uppskatta om du var mer konkret i din kritik mot bloggen, istället för svepande kommentarer om vem som är expert eller ej. Vad vet du om Christoffers bakgrund?

  • Men då så Musse, då kör vi på som vanligt.
   Ingen kritik, bara ryggdunkar och kravlöshet.
   Det genomsyrar hela klubben, verkar det som.

   Det är väl inte nu vi ska vara bra, vi tar det som en läropeng….bla bla bla…

   Vill man bli en vinnare, måste det finnas vinnare på varje position i klubben.
   Så är inte fallet är jag rädd.

   Ingen skulle bli gladare än jag om jag har fel.

  • Per skriver:

   Nja Musse.

   När man åker ut i kvartsfinal och har 1-7 i special teams kanske inte PP är kanon…. Jag upplevde det som att Björklöven läste sönder VIKs powerplay helt. Det hade man inte gjort om laget haft fler varianter.

   Att sen VIK gjorde tex 5 mål hemma mot Vita hästen i början av serien gör ju att statistiken blir rätt bra totalt sett men den dalade faktiskt ju längre serien led. Vem nu denne Christofer än är så tycker jag att han har en bra poäng. Det blir för fattigt att bara spela runt på 3 spelare och att ha 2 rightare bredvid varandra är lite konstigt.

   • Musse skriver:

    Nä Per, det var väl inte riktigt så jag skrev att PP var kanon i slutspelet. Däremot i serien. Har inte riktigt koll men skulle inte förvåna mig om PP1 var bäst i serien som enskild enhet.
    Tror heller inte det berodde på för få varianter, däremot på för få skickliga pp-spelare. PP 2 var en besvikelse då de inte ens hade spelare som kunde ta in pucken i zonen eller vinna teken i anfallszonen.
    Och angående säsongen 17/18 så stod Z på sin plats, Östman där Frycklund står och Liwing på Gunnarssons plats. Och vad jag vet så har Liwing aldrig varit leftare. Så det är väl bevisat att två rigtare bredvid varandra inte alls är konstigt.
    Dags att ta en lååååång paus från bloggen. Trevlig sommar på er alla!🤗

 11. Observant skriver:

  Tycker att Jimmy skulle haft första pp mer. Gunnarsson 2 mål på hela säsongen är väl inte godkänt i den rollen. Både Karlström och Lindelöf tror jag inte på då både dessa är vana vid stor pp roll. Då skulle vi ha alltså 4 pp backar vilka 2 skall titta på? Blir lätt grinigt då. Box play och defensivt är väl Jarde ganska ensam då om inte Gunnarsson avstår? pp och fokar på defensiven? Bara en tanke. Behövs en defensiv och en pp back i mina ögon om nu inte Roe mot förmodan stannar. Östman lite allround men varken pp eller boxplay alternativ Fler slutspelskaraktärer behövs med. Många som var bra i grundserien men försvann när det hetta till. Forwards gärna Cheek, Kokkonen och Kontos och en Wiklund gristyp.