Betyg nyförvärv 21/22 och styrelsen glasklar i briljanta rader: ”Skador/tuff konkurrens en del av elitidrotten & VIK ska utveckla en verksamhet som är så stark i sig själv att oönskade situationer övervinns”

 

Fortsätter summera säsongen med betyg på nyförvärven 2021-2022.

Betygen är satta utifrån förväntningar, utfall och prestation:

Insatserna i slutspelet väger givetvis väldigt tungt. Men grundserien är viktigare än vi kanske tänkt tidigare. Den sämre starten drar ner Johan Gustafssons betyg lite från 5 till 4,5.

Daniel Gunnarsson hade ännu tyngre inledningsvis, både offensivt och defensivt. Och offensivt lossnade det aldrig för DG, som säkert lyfter en av seriens bästa löner. Anton Svensson var väldigt ojämn genom hela säsongen, höga toppar och djupa dalar.

Mikael Frycklund hade en 5:a efter grundserien, men föreföll som sagt nästan ocoachad och obalanserad i slutspelet, spelade även för svårt och höll i pucken för länge. Men totalt sett en stark värvning. För Ludvig Jardeskog var det tvärtom, då backen verkligen tände till i slutet på säsongen vilket drar upp betyget till 4.

Logan Roe är förhållandevis välbetald och valde ju VIK för större pengar än i relativt rika Österrike, enligt sambon på Youtube. Och att utbuda typ Innsbruck kräver stålar, och VIK fick inte så mycket offensiv per krona här. Men kanske värd bättre än 4.

Defensivt dock såklart ett toppbetyg för Roe, samtidigt blev backen lite väl bortgjord några gånger mot Löven. Men Roe är en allsvensk toppback med fina uppspel, enorm rörlighet och räckvidd, med en imponerande förmåga att åka ur problem med pucken.

Linus Ryttar krigade upp sig till en trea, kanske är värd högre betyg. Men länge kändes det som VIK inte litade på Ryttar i grundserien efter några tidiga bottennapp.

Mathias From var en lite märklig värvning så här i efterhand, ytterligare en spelare som inte är den hårdaste, och passade precis som Alexandre Lavoie inte alls in i Paananens hockey. From har dessutom inte känslan för spelet för att utnyttja sin enorma fart och fina teknik.

Det kom flera spelare som dragits med stora skade/hälsoproblem som Alexander Rauchenwald (kunde inte heller täcka pucken), Simon Fernholm och Mikael Hakkarainen.

Rauchenwald var en ödesdiger flopp då just kompletta centrar är så svara att få tag i, och den missen bakband VIK hela säsongen. Hoppas man inte halvchansar på skadedrabbade tänkta toppcentrar mer.

Jalonen, Greba och Arkalov blev tyvärr ett föga trevligt hattrick. Alla tre hade dock någon ljus stund, men Paananen hittade aldrig den knappen igen. Otroligt att KHL-spelare kunde vara så svajiga och bitvis usla, men hörde att de hade ganska stor törst…

Slutsatsen är att det var bra svenska värvningar, men förutom Roe var det idel bottennapp gällande importer. Bara 1 av 8 importer lyckades. Hakkarainen dock lovande, men scoutingen borde visat att det var ytterligare en skadeförföljd spelare.

***

Bloggens ödmjuka önskemål till VIK-styrelsen:

En storsatsning på scoutingverksamheten i främst Nordamerika skulle jag vilja se, tänk vad det skulle spara pengar och trovärdighet plus ge mer resultat i slutändan. Hur mycket kostar det inte att värva fel och i värsta fall köpa ut kontrakt?

Kan man undvika två floppar, och istället få in två stjärnor, sparar det nog ganska snabbt in investeringen på mycket större scoutingverksamhet.

Tänk om VIK kunde haft några av Västerviks mycket vassa importer, som Emil Georgsson levererar säsong efter säsong. Vad gör Georgsson som inte Zäta gör?

Och en coachning med klart fastare hand.

Hör flera som menar att Paananen behandlat vissa hemmasöner med lite mer bomull, som vi även anat på isen gällande den bitvis obefintliga disciplinen. Går det att tvärvända och helt plötsligt ställa stora krav på Jimmie Jansson, Lukas Zetterberg och Mikael Frycklund med flera? Blir hans ledarskap trovärdigt då?

Verkar också som coacherna har svårt att nå ut till importer. Hörde att Roe ska vara unik då han snabbt förstår ändå. Han är tydligen duktig på att snappa upp saker utan att behöva höra från tränarna. Kör sin grej, sätter sig med jättehörlurarna i omklädningsrummet och går helt in i sin egen bubbla.

***

Styrelsen skrev förresten briljant på VIK.se under måndagen. Det inleddes med:

Vår målbild när vi inledde säsongen 2021/22 var att fortsätta utvecklas och utmana om ett avancemang till SHL direkt under år 1.

Sammanfattningsvis: Styrelsen kommer också, klokt nog, fram till att 2021-22  ”förstås ej var godkänt”, och man konstaterar samtidigt att större resurser satsats/satsas.

Sedan en passus ungefär om att VIK inte ska ha en offerkofta och skylla på saker – bra! Bör väl grunda för någon slags förändring.

Man brukar ju säga att ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. Och motsatsen gäller såklart. Då är det extra glädjande att läsa dessa distinkta rader från styrelsen, som faktiskt är bland det bästa undertecknad läst på ett tag:

Skador, domslut, regelverk och tuff konkurrens är en del av elitidrotten. Västerås IK kommer att rikta sin fulla kraft mot att utveckla en sportslig verksamhet som är så stark i sig själv att vi kan hantera och övervinna även oönskade situationer.

Därmed har styrelsen på förhand avväpnat alla försök till undanflykter eller ursäkter. Mellan raderna säger styrelsen att det bara är att leverera som gäller, som alltid i yrkeslivet, i och för sig.

***

Kommande dagar och veckor är oerhört viktiga för VIK att satsa på rätt ledning och spelare. Denna månad nu är lika viktig som match 5 i fredags. Hoppas alla i VIK är redo för en snabbanalys som leder till att VIK inte kör ner i samma diken igen…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1649100939
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1511064980770234378";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1511064980770234378";s:5:"pDate";s:19:"2022-04-04 19:35:40";}}";

25 Kommentarer

 1. Mr H

  Pelle – både och kanske. Du kanske ser det lite bättre. Lavoie – hårt jobbande, eller ej. VIK är för statiska, långsamma i PP och ineffektiva i 5v5. Vi behöver bryta mönster. Han hade kanske förlängt serien i alla fall. PP var ju helt åt skogen. Så, From på lån och Lavoie tillbaka. Men med Paananen blir det inte så, förstås. Så – kontentan?
  From frågetecken. Wikman – vart tog han vägen i slutserien förresten?
  Bozo – är det pondus Du menar? Mmm – ja, det behövs mer skärpa åtminstone, så Din ide är så god som någon…

 2. Bozo

  Karisma. Inte många pratar om karisma men det är än viktigare i andra kulturer. Har Paananen karisma som ledare för entusiasmera, speciellt de utländska spelarna? Jag tycker Paananen är klippt och skuren som assisterande och skulle passa väl in i SHL som det.

 3. Mr H

  Lavoie – i Mora 19 på 31. Fick kanske mer PP där? Mycket poäng för Karlskoga tidigare (över 1 poäng/match), i Hästen 18 poäng på 20 matcher. Samt bra i Timrå.
  Mikael – det Du sa om From kanske är mer av ett coachproblem. Detsamma hade ju kunnat gälla Lavoie. Mer av en PP-spelare. Som nu är borta.
  Speed och teknik är ju det som brukar efterfrågas (From). Är dock inte helt säker på just vad som behövs mer med From. Tydligare coachning kanske. Det fattas något.
  Greba godkänd I St. Petersburg säsongen 18/19, därefter kurvan nedåt. Bättre tidigare säsonger. Inte omöjlig att tro på alltså. Inte heller något utropstecken poängmässigt. Varför aktuell för oss alls? Fiasko här.
  Arkalov däremot – kan inte se något de 10 senaste säsongerna. En fullkomligt obegriplig värvning från början. Osynlig. Arkalov mer av en defensiv eller två-vägs spelare kanske. Greba borde ha kunnat mer än Arkalov. De måste varit billiga…

  1. Pelle

   MR H

   Tror du är på det ganska bra. Lavoie passade helt enkelt inte in i det spel Paananen vill att laget ska spela med hårt jobb mm. Coachproblem alltså.

   From är nog rätt så oformbar, man får det man får liktsom. Tror han behöver spela i typ Almtuna eller Tingsryd där han kan få köra sitt race och då det inte är samma krav från fans mm. Det kvittar nog hur du coachar honom. Så vad ska man göra med honom? Bryta kontraktet är nog det smartaste, inte för att han varit tokdålig utan för att han aldrig kommer bli så bra som behövs i vår satsning.

 4. Bozo

  Snitt på 2,56, det är ju inte underkänt som ändå hela säsongen känts. Du får nog allt sänka betyget. Alldeles för många spelare med över 3 i betyg. Ett snitt på 2,25 hade jag kunnat ta. Hade man tagit sig till semi så hade ett betyg precis över 3 varit rätt.

  1. Pelle

   Det är ju inte alla spelare som betygsatts. Bara nyförvärven, så man vet ju inte hur lagets snittbetyg ser ut.

  2. C

   Bozo, förstår hur du tänker men för mig är Fryklund 4,5. Han kom 3a i hela seriens poängliga med 10 matcher mindre spelade och gjorde visserligen bara 2p på 5 matcher i slutspelet men löven hade fullt fokus på honom hela tiden plus att hans kedjekamrater dippade lite.

   JG 4,5 är också såklart rätt.

   Roe är väll en svag 4a iallafall.

   Att Jardeskog får en 4a för att han stod upp bra i slutspelet är ju generöst för det är knappt en 3a sett över hela säsongen om vi ska vara ärliga.

   Men om du håller med om de 4 spelarnas betyg på 4or så kommer snittet att bli över 2,5 hur vi än vänder och vrider på det.

   Med satsningen som utlovades hade jag nog hoppats att nyförvärven skulle ha ett snitt på 3,5-4 i betyg efter säsongen.

   1. Bozo

    Frycklund 4, Roe 3,5 och Jardeskog 3. Jardeskog såg till att vi förlorade flera matcher i grundserien men avslutade starkt. Roe svårt, man vet inte vilken lön, men tillförde för lite offensivt sett över säsong. Nästa säsong kommer han vara grym om han spelar i Sverige.

 5. Musse

  Visst har Z misslyckats med ett antal nyförvärv, det tycker han nog själv också. En konstig säsong där det varit extremt svårt att korrigera det som inte blev bra från början då utbudet var så skralt att det blev för många chansningar. Om man tittar på dem som fått rött av Micke. Som jag håller med om till 99%.

  Fernholm: Hjärnskakning redan i Skoda Cup, blev aldrig helt frisk.
  From: Hjärnskakning under säsongen, blev inte lika bra efter det.
  Rauchenwald: svårt att anpassa sig till spelet. Kanske borde vi haft mer tålamod då vi inte fick in någon bättre center.
  Lavoie: En spelare jag tycker vi skulle behålla. Hade gjort 9p trots mindre spel i pp. Hade kanske varit den som hängt kassarna i slutspelet. Typisk pp spelare.
  Hakka: Började som en frisk fläkt med fart. Inget skott och ingen målskytt. Skadad/sjuk = Flopp
  Jalonen: katastrof trots fina händer och rörlighet = Flopp
  Ryssarna: Ja vad ska man säga, ingen i hela Sverige kunde nog tro att det finns så dåliga spelare i KHL. = Superflopp

  Så visst måste vi någonstans i besvikelsen inse att Z har haft extremt oflyt. Nu höjs kraven och förväntningarna ett snäpp till på nyförvärv.

 6. Mr H

  Vad kostade Kelsey Tessier? På 50 matcher här – 40 poäng. Okontrakterad just nu!
  Skedung kanske 3:e – 4:e center nu. 2 nya topp-centers behövs. Karlsson avvaktar jag. Bergman självklart kvar. Kostnadsfråga på några. Några kanske på utlåning!!
  Det finns en del som har misslyckats i den här föreningen genom tiderna. Tja – vad beror det på? Hur vi spelar? Kanske. Senior-hockeyn här har inte utvecklats på länge.
  VIK har stor verksamhet, och för lite pengar och olika rutiner behöver ses över.
  Mikael – superbra att Du tar upp och prickar in tungt hur scoutingen borde fungera. Nya rutiner borde kunna skapas och implementeras där. Samt dina frågetecken om coaching för att erhålla saknad disciplin.
  Coachningens syfte är ju att skapa mätbara resultat genom att förbättra och påverka spelarnas arbete, disciplin och taktiska dispositioner. Det här måste följas upp tills förändring sker. Att distingera/avskilja vad som ska mätas och hur man gör det.
  Kunskap. Inställning. Effektivitet. Professionalitet. Kreativitet.
  Istället för naivitet.
  Det är väl sånt som NHL är bra på?
  Det kanske inte är omöjligt att höra runt lite hur de föreningar som lyckats arbetar.
  Kan verkligen inte tränarna engelska? Hur ska de då nå importerna? What?
  Sportchef och tränare behöver hjälp. Hela klubben behöver det. Nu.
  Så att vi hinner bygga i tid. Dock – det kommer behövas mer än 12 miljoner i budget om det ska bli några genombrott.
  Z, Kevin och övriga behöver slå nya rekord på marknadssidan.

 7. Musse

  Det här med att gissa löner blir ju inget annat än rena spekulationer. Det är ju lika hemligt bland spelarna som i en försäljningsorganisation. Dvs inget någon pratar om.
  I min värld har Roe varit topp 3 av backarna sett till hela säsongen. Ren gissning, men jag skulle bli förvånad om en okänd kille från tredjeligan i USA skulle vara förhållandevis välbetald i förhållande till spelare som Jansson, From, Fernholm etc…. Så det kanske är en löneförhandling uppåt som pågår, eller om andra klubbar fått upp ögonen för honom? För han trivs ju i Sverige och med den svenska hockeyn.

 8. Nors

  Jag förstår inte varför så mycket tilltro sätts till värvningar under säsong? Är det för att marknaden är så tunn så det inte finns några alternativ? Det problemet verkar inte drabba andra lag i samma utsträckning. Klart att det kan vara värt att ha en peng kvar ifall något riktigt intressant dyker upp. Men att under en hel säsong spela samman ett lag har ju också ett visst värde. Dessutom kommer det minska risken för skador i truppen eftersom det går att rotera på fler spelare under säsong, och kan vila toppspelare mer.

 9. Observant

  Kul att Rigelius kom in och gjorde avtryck. Finns många fynd i div 1 Bara att kolla på Tornberg och Jardeskog som också fått kämpa innan chansen kom i HA.

  1. Observant

   Glömde kommentar om From. Vissa stunder 5 plus med teknik och fart, vissa stunder helt osynlig. Behöver hitta jämnheten och våga gå in i tuff trafik/slutspel. Tror dock han kan studsa tillbaka vid ny chans?

   1. Pelle

    Jag tyckte From började säsongen bra. Kanske hjärnskakningen stoppade formen på något sätt.

  2. Bosse

   From är väll den ojämnaste spelaren i laget, vissa stunder en ren säkerhetsrisk. Har har taktiskt svårt men är bra när han får köra själv. Han har ju aldrig lyckats någon stans heller egentligen så exakt 0 och ingenting talar för att han ska lyckas här nästa säsong. När de hettade till nu på slutet fick han sitta på läktaren. Jag tror att han är ”oskolbar”. Bara att riva kontraktet och önska honom lycka till i ett lag som inte har samma press på sig.

 10. Bozo

  Får man in Östman som blir det tävling igen. Tror även lillebrorsan blommar ut fullt då oxå. Då kan det bli hetsigt igen och inte 5 gubbar med kaffekopp som kollar på när en gräver en grop.

 11. Bozo

  Blev lite väl många missar för Zäta, några riktigt grova. Känns inte som han är sportchefämne, man behöver vara lite galen/nörd för det. Finns andra uppgifter i klubben som jag tror Zäta skulle kunna sköta galant, både som ledare på kontoret men även inom säljorganisationen.

  1. Bosse

   Z är väldigt trevlig och schysst. Månar om bra stmningnoch att ”rätt profiler” ska in i laget. De profilerna omfattar inte spelare som Hutchings i löven. Hade tex Hutchings lirat hos oss hade det kanske varit vi som spelade semi nu.

   Jag tror VIK måste inse att flera personer behöver vara delaktiga i det sportliga, Z är nog perfekt på möten med till tänkta nyförvärv men det behövs även någon mer analytiskt lagd person i rekryteringen. Det var väll egentligen bara 3 riktigt bra förvärv i år och det var köpingssönerna plus Fryklund och det är ju inte omöjligt att alla 3 hörde av sig själva för att få komma till VIK av sociala skäl.

 12. Spjut

  Jag fick rätt till sist. Har ju kommenterat flera gånger att alla importer utom Logan Roe varit kassa

 13. Örjan

  Ännu en bra blogg👍👍
  Tycker Niklas Rigelius är värd att förlänga med
  Imponerat på mig och med en sommarfys och med från start tror jag han kan bli ännu bättre nästa säsong
  Ställer samma fråga som dig
  Vad har alla andra sportchefer för kontakter som får tag i bra spelare år efter år
  Zetterberg säger nästan varje år
  Dåligt med spelare på marknaden av sådana vi vill ha i gruppen
  Kanse dax att Z letar nya kontakter för bevisligen är hans kontakter bara B och C agenter med mediokra spelare som får rätt bra betalt ändå

  Frågan är kommer styrelsen att ”befria” Zetterberg som sportchef och ge han andra arbetsuppgifter i klubben och leta på en ny sportchef ??

  Eller avsätter Styrelsen både Zetterberg och Pannanen ?
  Tror att någon ändring blir det för att behålla trovärdigheten mot sponsorer och fans från styrelsen

  1. Spjut

   Jag fick rätt till sist. Har ju kommenterat flera gånger att alla importer utom Logan Roe varit kassa

   1. Pelle

    Jag trodde också på Roe. Skrev det tidigt. Redan efter att ha sett klipp från Florida. Man ser direkt när någon är något utöver det vanliga.

Tweets

Charlie - Avatartrucken021Charlie

@JoeLongplay @VIKFanCentral Mylläri har aldrig tillfört ett piss i våran tröja, och precis som Frycklund vill han i… https://t.co/gFO2NVXleb

SvaraRetweetFavorit
liberty longplay - AvatarJoeLongplayliberty longplay

@trucken021 @VIKFanCentral Du verkar ha väldigt mycket personligt mot vissa spelare… känner du spelarna i fråga, el… https://t.co/u3TiJNHawX

SvaraRetweetFavorit
RUNKEN - AvatargsurunkenRUNKEN

@VIKFanCentral Att Mylläri ens nämns 🙈

SvaraRetweetFavorit
Charlie - Avatartrucken021Charlie

@VIKFanCentral Intressant, men Mylläri vill jag inte se hos oss igen. Precis sånna här värvningar vi måste hålla os… https://t.co/FtakgEyiUE

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto