Silly: En koll på lagbygget inför kommande säsong – en ny förstakedja och två nya topp-4-backar behövs för att ta VIK framåt & vilka toppnamn är tänkbara?

Tuffe tacklingsmaskinen Ludvig Jardeskog har rätt attityd och #77 varvade verkligen upp före och under slutspelet. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

En koll på lagbygget inför kommande säsong. Alltid lite tröst att silly och drömmar alltid finns där. Som fansen i Toronto säger: ”There is always a next season”.

Dessa nedan har kontrakt, tänkbara kedjor/backpar:

 • Mr X1 – Mr X2 – Mr X3
 • Zetterberg – Frycklund – Mr X4
 • Wikman – Skedung – Svensson/Lunsjö
 • Kangas – Mr X5 – From

Utgående kontrakt: Filip Karlsson, Niklas Rigelius, Jesper Johansson, Marcus Bergman, Filip Wiberg, Greba, Ilya Arkalov & Mikael Hakkarainen.

De mest troliga att blir kvar lär vara succévärvningen Rigelius, Johansson och Wiberg.

Frågan är vad Bergman (14+22 på 53 matcher totalt nu i en stor topproll) vill ha för lön och roll? Kanske går det att hitta en import som är effektivare rent offensivt? Samma gäller Karlsson.

Frågan är också hur From ser på VIK och vice versa? Dansken hade ett mycket tungt slutspel (skickades upp på läktaren före Match 4) och lär inte vara sugen på VIK:s fjärdekedja trots kontrakt. From känns som en bortkastad stortalang där alla inblandade misslyckades 21/22.

Bloggen hade även höga förhoppningar på den extremt begåvade Lunsjö, men något verkar inte stämma riktigt där heller. Kanske en kombo av coachning, fysik och det mentala?

TÄNKBARA BACKPAR

 • Mr X6 – Gunnarsson
 • Mr X7 – Jansson
 • Jardeskog – Mr X8
 • Östman – Mr X9

Utgående kontrakt: Johan Norberg, Simon Fernholm, Jimi Jalonen, Logan Roe & August Tornberg.

De enda som är tänkbara att behålla är såklart Norberg och Roe. Tornberg till Färjestad. Östman bleknade lite efter en så stark start, men såklart bra att ha med som breddback.

Här skulle det inte förvåna om VIK är sugna på Almtunas toppback Marcus Karlström. Karlström är en högerfattad allroundback som skulle öka skicklighetsnivån på VIK:s blålinje.

***

Förhoppningsvis kan det fyllas på med riktiga kvalitetsnamn ovanifrån, gärna typ Kalle Östman som en ny toppcenter. Frågan är också vad som händer med Patrik Berglund, ska tydligen flytta till Västerås och var tillräckligt intresserad för att se VIK i slutspelet nu.

Vore också fint att värva en mångsidig tuffing som Trevor Cheek, som kan spela både center/vinge och tekar starkt. Kanske som ny tredjelänk till Zetterberg och Frycklund, som bägge förhoppningsvis kommer vara mer välcoachade 22/23.

Det svåra är ju oftast att hitta riktigt bra centrar och högerfattade högproducerande offensiva backar. Vi får hoppas att man lär av misstagen i detta lagbygge och verkligen lägger stora resurser på centersidan och backar som kan placera in puckar från blå redan nu.

En nyckelfråga blir hur Gunnarsson ska öka från två mål på 52 matcher, en liten haverikommission behövs även där. Norberg borde signas omgående som en av de mest spännande unga defensiva backarna som kommit fram på länge.

Ludvig Jardeskog har gått från ifrågasatt till helgjuten i nästa års satsning som lagets bästa back i slutspelet nu. Oj, så Jardeskog växte på slutet, och blev också mycket krispigare i spelet med puck och borde fått några assister.

Men kommande säsong bör Jardeskog, Gunnarsson och JG, med flera, vara mer på från start. Detta då ytterligare en lärdom är att placering och spel i grundserien är viktigt för att undvika tidiga energislukande holmgångar mot topplag redan i kvartsfinal.

***

Hörde tidigare att Filip Karlsson vill stanna, men tjänar ju bra och har inte producerat i paritet med lönen. Samtidigt gjorde Karlsson det bra i slutspelet och skulle funka som fjärdecenter.

VIK ska vilja förlänga med Filip Wiberg, vet ej om han sajnat ännu. Logan Roe ska tjäna bra, och trots allt relativt lite poäng per krona där. Men annars var Roe ett mycket starkt nyförvärv.

Kanske blir det en riktig jättesatsning också så att att Wikman och Skedung eventuellt får börja i en ”4:e”, bloggen har hört att det ska satsat rejält i linje med SHL2024. Löven satsar ju på fyra riktigt bra och producerande kedjor…

25 svar

 1. robert Jonsson skriver:

  För lite spets och ineffektivitet gjorde att vi fick kliva av slutspelståget. Som tidigare år så fungerade pp spelet uselt när vi möter starka motståndarlag. Saknaden av distinkta avslut var enorm.
  Zätas värvningar under året var katastrofala. Två välbetalda ryssar som inte ens platsade. En finne som heller inte platsade. Dessutom värvningar av spelare som redan innan uppvisade en diger skadehistorik.
  De bärande spelarna som match efter match ”sabbade” för laget med att ta huvudlösa utvisningar i viktiga lägen i matcherna.
  Känns som laget skulle behöva en tränare som med kraft tar tag i alla olater som finns hos ett flertal spelare..

 2. Vintermannen skriver:

  Vad jag skulle vilja se i VIK är en eller en trio som är värvningsansvariga och Zetterberg bara som den som ser till att underskrifter blir korrekta.
  En trio som kan resa runt i Sverige och utomlands och består av Lidström och några till och med blicken för vad som krävs och behövs för att tillföra VIK kvalité, en tanke men en bra idé 😉.

  • Örjan skriver:

   Zetterberg ser till så underskriftern blir korrekta 😉
   Gick ju bra med den saken med ”Ryssarna”
   Nej måste in någon ny på den positionen
   Zetterberg har gjort för många dåliga värvningar nu tyvärr
   Gör som Sura rensa ur lite i organisationen
   Är fär mycket kompisar i VIK nu
   Niklas Söderström som vart i Halmstad som sportchef i flera år och lyckats bra där tror jag vore ett bra alternativ till VIK

 3. Mr H skriver:

  Karlskogas Johan Larsson var inte snäll mot lill-Z i förra slutspelet. (ej kontrakterad än) Vi behöver lite tuffare tag (är 36, lite sent kanske).
  Henrik Björklund 95 kilo (kontrakterad) ruggig poängspruta. En av de bästa i serien. Han är bara ett exempel just nu. Vi måste ju titta runt lite.
  Ta Logan Roe. Förläng. Håller med M89.
  Hur kunde VIK få så lite ut av det material man har?
  Sättet hur man spelar. Sätter frågetecken för just spelstilen. Tror vi behöver titta lite åt Karlskogas håll – hur de spelar. De hamnar inte i sargerna som vi gjorde, och har gjort ganska länge nu.
  Jag ifrågasätter sportchefens känsla för VIKs spelmodell. För ineffektivt, mesigt och taffligt.

 4. M89 skriver:

  Det ligger lite för mycket fokus på poängproduktionen hos backar… Jag skulle vilja hävda att Roe på 17 poäng var mer nyttig för VIK än t ex publikfavoriten Jansson som gjorde 26 poäng denna säsong. Detta då Jansson noterade +4 under säsongen medans Roe stod för +15. Visserligen har Roe 10 matcher fler spelade, men även om vi interpolerar Janssons siffror till 34 poäng och +5 så står mitt resonemang kvar: Det spelar liksom ingen roll hur många mål som produceras framåt om den egna målburen står oförsvarad. Även om det förstås är mycket roligare att titta på hockeyn när Jansson är på isen, så är det ju ändå resultatet som räknas i slutändan… VIK ska definitivt försöka behålla Roe utan att ens tänka en sekund på ”lite poäng per krona”. Roe bredvid Jansson månne?

  • Mikael Norén skriver:

   Jag förstår mycket vad du menar, M89, gillar ju också Roe starkt. Men då vi inte vet vad det finns för alternativ där ute måste man tänka lite poäng/krona och inte ev. överbetala en defensiv back, om man kan få de egenskaperna plus mer offensiv för samma peng.

   • M89 skriver:

    Absolut vore en sån back önskvärd! Tyvärr brukar de backarna hamna i SHL. DG var väl en sån värvning inför den här säsongen så det är väl om det går att hitta någon till liknande då inför nästa! 😊

    • C skriver:

     Jag tycker att du har en stor poäng M89. Samma tankar gäller när vi pratar offensiva spelare. En fjärdekedja som spelar 0-0 är guld värt. Särskilt om man kan matcha den mot en av motståndarnas toppkedjor.

     Det glöms lätt bort att det behöver försvaras också. Daniel Gunnarsson hamnade väll på -8 typ tillslut och Tornberg på +30.

   • Mr H skriver:

    Tack, Mikael!

   • Pelle skriver:

    Överraskade mig att Roe skulle vara välbetald. Han kom ju från tredjeligan i USA.
    Och sen undrar jag över om defensiva backar är så lätta att hitta till billig peng. De skall ju inte bara kunna tackla och slå sarg ut. I ett topplag så skall de vara säkra med pucken och slå passningar på bladet och starta fina uppspel. Finns tex inte många såna i den här serien.

   • Peter skriver:

    Jag tror att Roe mycket väl skulle göra sig bra som offensiv back. Om han fått chansen i PP istället för Tornberg så hade han säkert producerat mer än Tornberg. Jag hade gärna sett Colby Sissons tillsammans med Roe. Båda har ju spelat i samma lag så de känner ju varandra också. Här tror jag det hade kunnat bli kemi.

  • Observant skriver:

   Helt rätt. För mycket fokus på poäng i grundserie. I slutspel går man med krigare som har rutin på detta och kan underordna
   sig tränardirektiv och kan ta en smäll för laget.

 5. örnen skriver:

  Dennis Rasmussen har kontrakt 1 till ses i Davos tyvärr.
  ska det satsas så ska man ju rycka i topp spelare i allsvenskan med utgående kontrakt samt killar bed framtid och bra egenskaper några exp är :
  forw / centrar
  Johan Persson Mora
  Olle Liss BJ vore super fint med Z och Fryklund i PP.
  Kristoff Kontos KIK
  Trevor Cheek KIK
  Lukas Wernblom Mora vore toppen i 3 lina med Skedung och Wikman.

  Tobias Fladeby

  Bonus spelare : P.Berglund

  Backar :
  Colby Sissons Hästen
  Axel Bergkvist Mora
  Jesper Lindgren BJ
  Malte Setkov AIK
  Erik Flood KIK
  Alexander Lindelöf Tingsryd
  Kevin Karlsson troja
  Viktor Grahn KIK
  Dennis Fröland troja
  Marcus Karlström Almtuna

 6. Mr H skriver:

  Västerås verkar befinna sig i Bermudatriangeln när det gäller både ishockey och fotboll. Västerås – staden utan just hockey och fotboll i högsta serierna. Sedan evigheter. Men jag håller mig till hockey just här.

  Inför nästa säsong:
  Mina ideer är: en till som Andreas Lindh som kan tackla stentungt, samt behålla Jardeskog.
  Eller Rahimi, som det väl är en del som är arga på – bra – ta honom då!!
  Då blir de andra lagen arga – inte vi!
  Rollspelare.
  Någon defensiv som Niklas Lundgren in också.
  In med 2 nya tyngre centers, eller en tung center, och en back som är på Kenny Jönssons nivå, eller åt det hållet. Han kom hem från NHL i början på 2000-talet, som alla vet och gjorde givetvis skillnad.
  Han hade nog kunnat spela center då också, åtminstone i allsvenskan.
  Han var en tanks ibland, en pansarvagn som inget biter på, och som får resten i sitt lag att höja sig.
  En som kan åka med 2 motståndare på ryggen och en på bladet och ändå få in pucken i mål direkt, eller assistera fram. I sådana här matcher. När det ska avgöras och inte bara i serielunken.
  Jag såg honom. Supernyttig. Minst sagt. Kenny var kvar tills Rögle gick upp.
  Vi har inte någon såpass tuff och bra back nu. Tyvärr. Vi har heller inte haft några sådana spelare sedan, tja, jag minns inte när.
  Det finns ju en riktigt duktig center som kanske skulle kunna komma tillbaka hit, om det passar. Jag säger inte vilken jag tänker på.
  Ni har säkert andra exempel som ni gillar här och som är mer aktuella för Er – men fokus måste vara på centers som jag ser det, och någon brutal back som gör skillnad.
  Visst – det kostar!
  Men – och här har ni det – vi måste ha ett par sådana matchvinnartyper – på den nivån. Härförare!!
  Vi måste satsa, och då måste det vara från tyngre ligor.
  Eller så går vi aldrig upp!!!!

  Det är för många andra klubbar som satsar tufft.
  Okay – det blir svårt om ekonomin inte är konkurrenskraftig.
  Är den det? Hur ser ekonomin ut just nu?
  Skulle vilja se vad konkurrenterna hade i år i budget. Det tog ju ”Peter” just upp i morse här – det är intressant. Om just budgetarna hos de andra topplagen. Vi måste kunna jämföra och se ”facit” på vad pengarna kan gå till. Superbra att Du tog upp det, Peter!
  ”Kent” – du har en poäng om vad man borde premiera och söka efter när man bygger organisation. Vilken kompetens som är den viktigaste om man ska kunna hävda sig.

  Sedan fystränare Helena Ambjörn slutade att jobba med VIK för ca 3 år sedan, så kom skadorna tillbaka. Är det något om att hon inte behövs som tusan? Eller någon motsvarande som är såpass noga. Det kan betyda skillnad mellan avancemang och 5:e plats. Undrar hur andra klubbar arbetar med fysträningen?

  Kanske måste vi ha en insamling igen, så att vi kan hinna spetsa till budgeten till 22/23?
  Vad tycker Ni?

  Ni är många som skriver bra här bland kommentarerna!! Bozo, Anton, Musse, Observant, Pelle, Peter, Kent, Peter T, Psyko, HR och Vintermannen. För att nämna några.
  Sist, men inte minst ”Bäckman” som skrev ett ruggigt bra inlägg i fredags. Mycket bra analys av Dig.
  Bra jobbat av er alla!!
  Mikael – Du som har bloggen – dags att dela sportchefskapet med Z nu!!
  Din kompetens och insikt borde inte slösas bort bara här. Eller?
  Jag säger det halvt på skämt och halvt på allvar.

  P.S. Ser i VLT att Frycklund spelat skadad. Det kan säkert ha påverkat negativt. Självklart.
  Spela på sprutor är inte någon höjdare. D.S.

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Mr H för ett mycket trevligt och intressant inlägg! Sådana inlägg förgyller verkligen bloggen, tack! Tack för de vänliga orden, men min hockeykunskap räcker nog mest till att driva en fan-blogg 🙂 Dock har jag ett hyfsat nätverk av folk som kan detta bättre, försöker hela tiden lära mig.

   • Stenberg skriver:

    Mikael, jag tror definitivt att du skulle platsa som video/statistikcoach! Vet inte om VIK har någon – har iaf aldrig hört det nämnas – men behovet finns definitivt. Speciellt gäller det om spelare ska bänkas, beslut bör byggas på fakta och inte känslor. Om inte den tjänsten passar dig så har du en framtid i att granska domarna. Känslan (hepp – har inte statistik kring detta) är att efter din kampanj om uteblivna straff för huvudtacklingar har antalet skador minskat. Imponerande!!

 7. efterlyst skriver:

  Börja top down, därefter löser sig det mesta automatiskt. Med rätt ledning på plats utifrån visionen får vi in rätt spelare som kan anpassa sig efter ett tydligt kravställt ledarskap. Sportchef ut, Pannan assisterande, ny huvudcoach. Svårare än så är det inte för att få en chans till att uppnå visionen.

 8. Misse skriver:

  Det som talar emot Roe är att hans tjej inte verkade gilla den svenska mörka vintern alls. Mycket synd i så fall, honom vill man gärna behålla! Signa Wiberg snarast! Skulle faktiskt inte förvåna mig om diverse shl-klubbar ser hans potential och är där och rycker. En till säsong i HA skulle grabben må bra av. Cheek hade varit guld att få tillsammans med en västervikare jag just nu glömt namnet på..

 9. Observant skriver:

  Spännande tankegångar och håller med i mångt och mycket.

 10. Bozo skriver:

  Kan det vara att Paananen coachning kräver mördande konkurrens i laget. Där spelare vet att gör de dåliga insatser så hamnar de på läktaren med risk att de inte får komma in i igen, samtidigt blir det inte lika stort externt tryck dvs allt hänger inte på dig att laget ska ha spets. Som det varit nu blir det lite av best effort utifrån vad spelarna är sugna med för dagen, vilket tydliggjordes tidigt i bortamatcher.

 11. Vintermannen skriver:

  Bergman vill jag ha alla dagar i veckan istället för någon import, en sådan energi spelar är svårt att hitta. Att få in Berglund vore ett rejält lyft och varför inte Dennis Rasmusen, ett långskott men varför inte? Absolut så vill jag ha kvar Wiberg, han kommer att utvecklas och bli något stort.
  Logan Roe vill jag ha kvar och var inte han sugen på att förlänga? Johan Norberg vill jag ha kvar och sedan finns det säker fler juniorer som knackar på dörren och vill ta plats. Men sedan måste vi få in en ny andremålvakt

  • Peter skriver:

   Men Bergman måste ju ha galler på för att det ska bli extra bra… 😀

  • Vintermannen skriver:

   Är det någon som vet om Dennis Rasmussen är klar för Växjö?

   Nicklas Lundgren vore mumma att få in, en defensiv gigan och dessutom Västeråsare.

 12. Musse skriver:

  Mycket bättre blogg idag👏👏 Det är mycket roligare och intressantare att blicka framåt än att älta misslyckanden. Du har många poänger, vi har för många spelare för de sista två kedjorna, så tyvärr kommer vi nog tvingas skiljas från några som vi gillar. Om vi inte redan från start ska ha 14-15 forwards. Eller om man kan dubbelregistrera juniorerna med Sura.
  Två skickliga tekare är ett måste.

 13. Peter T skriver:

  Den viktigaste lärdomen måste väl ändå vara att inte gå in i säsongen med så tunn trupp.
  Alltid nått nyförvärv som inte klickar, på ett eller annat sätt, och som måste ersättas.