Silly Season 2013-14: En titt framåt och bakåt på VIK-truppen

Kommer kaptenen skriva på ett nytt avtal?

Det börjar bli dags att sammanfatta säsongen 2012-13 och även blicka framåt. Centralen tar här en titt på spelartruppen.

Målvakter:

Det mesta är redan sagt om Lasse Johanssons magiska säsong. Få trodde nog på Lasse efter en svajig avslutning i par med Daniel Sperrle säsongen 2011-12. Men Niklas Johansson trodde på Lasse och satsade på ett tvåårskontrakt vilket nu ger VIK en viss ekonomisk kompensation då Lasse lämnar för Elitserien.

Gustav Lindvall fick inte spela mycket men visade sig vara reaktionssnabb och mycket bra i sidled på låga skott. Om hyllade målvaktstränaren Patrik Sjöström kan jobba bort övriga svagheter i Lindvalls spel finns där viss potential till ett troligtvis överkomligt pris. Sjöström lyckades ju täta till Lasse ordentligt längs isen och kanske kan något liknande ske med Lindvall högre upp.

I vassen lurar också två storväxta målvakter födda 1994 i 189 centimeter Jacob Redin Wallstedt och 192 centimeter Fredrik Hellström. Västeråsaren Redin Wallstedt slog igenom för Enköping och plockade 91,4 % av puckarna i ettan och var andra bästa målvakt i AllEttan med 92,3 % innan Enköping slogs ut av Kim Sunnas Kiruna i playoff.

Hellström hade det som laget riktigt tungt på hösten i J20 Norra men lyfte rejält i fortsättningserien där han var bäste målvakt med finfina 93,04 i räddningsprocent (=LasseKlass), att jämföra med runt 88 % i höstas. Hellström verkar vara på gång i utvecklingen.

17-årige Alfons Fallqvist stod mest i J18 men var även ombytt som backup ett antal matcher i Allsvenskan.

Namn som Erik Hanses och Daniel Bellissimo har nämnts som tänkbara ersättare till Lasse. Eller rent utav Erik Ersberg!

Backar:

Två nyckelspelare blir kvar i Andreas Lindh och Christoffer Björklund. Fortfarande blott 21-årige Robin Nilsson har också kontrakt och är inte olik Björklund i spelstil. Kanske kan Fagervall även förädla Nilsson?

Per Helmersson och Jonas Emmerdahl lär förhandla om nya kontrakt och kan sannolikt bli kvar. Marcus Söderkvist gjorde sin bästa säsong någonsin ifjol och där får man ”2-i-1”, dvs. både en forward och back. Blir det dubbel lön för ”Slangen” också?

Stefan Warg och Tim Heed känns ytterst osäkra. Kanske hamnar båda i Anaheims farmarlag Norfolk Admirals? Båda är nämligen draftade av ankorna. Eller i värsta fall hamnar de i ECHL och Fort Wayne. För inte tar de väl plats i Anaheim? Lönerna i AHL och ECHL är dock ofta likvärdiga med Allsvenskan, så det är inte för pengarna Warg lämnar i sådana fall. Heed har redan ett avtal med Anaheim om jag inte missminner mig.

Grundstommen ser ut att kunna bli kvar på backsidan men den behöver sannolikt spetsas med en offensivback och en stark defensivback. Återstår att se om någon back från J20 kan bryta sig in (Hampus Larsson?).

Forwards:

Alla importer ser ut att försvinna. Matt Fornataro hade såklart varit bra att behålla men verkar ta sikte på Nordamerika.

Mark Santorelli, Dave Lundbohm och Eric Johansson var inte bra nog i kvalserien. Kraven är höga på importer och tänkta ledande forwards. De är alla tre spelskickliga men saknar styrka och skridskoåkning för att vara forwards som verkligen skjuter VIK till Elitserien och drar med sig andra. Dessa kändes mer som kompleteringsspelare som behöver några riktigt bra som banar väg.

Mikael Frycklund är en trolig topp-2-center nästa säsong. Marcus Eriksson och Kenneth Bergquist har också kontrakt och de behöver riktigt bra folk runt sig för att vara effektiva i offensiva topproller. De har båda bra spelsinne och teknik men behöver riktigt bra och skridskostarkt folk runt sig för att komma fram till sista tredjedelen.

Marcus Jonsson, Robert Kimby, Markus Kinisjärvi och Kevin Weiskog har också kontrakt och blir kärnan i energienheterna troligtvis med en allt förbättrad Viktor Mårtensson och Jonte Berg. Återstår att se om Fredrik Johansson kan göra en comeback efter nästan två års frånvaro.

Osäkert kring skadedrabbade Brady Leisenring som bitvis hade det tufft och bitvis var riktigt bra och viktig med sin fart och arbetsmoral.

Christian Hägg och Linus Svedlund är nog sugna att försöka slå sig in på allvar i A-laget. Oscar Pettersson gjorde två fina poäng i sista kvalseriematchen och kan kanske hota om en A-lagsplats.

I J18 finns talangen Christopher Mastomäki som nosat på U17-landslaget och de två slovakerna Robert Lantosi och Adrian Holesinsky och poängstarke Alexander Nilsson Lindelöf.

***

Flera stora uppgifter väntar alltså Niklas Johansson. De två största blir att hitta en ny förstemålvakt och en ny förstalina.

Frågorna är ju alltid: Vad finns där ute som är ledigt? Vill de komma till Västerås? Hur mycket arbetsmoral finns det? Vad kostar de? Är det värt att göra plats för en ny spelare och därmed försämra kontinuiteten?

Som tur är brukar NJ ha de rätta svaren…