Sillysvep och rapport från VIK-träff: Flera spelare får lämna, fem ska vara klara, Södertälje kanske tittar på denna & intressanta uttalanden från NJ inför 160

Krigaren Ludvig Östman lämnar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PÅ BILDEN: Kämpen Ludvig Östman lämnar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

NJ sa på onsdagens VIK-träff (jag sponsrar ju också VIK via mitt vanliga jobb, jag såg denna på video i efterhand) att han har fem spelare klara som troligen kommer börja presenteras efter påsk.

Det var cirka 160 enligt uppgift, så intresset verkar stort och de riktigt kritiska frågorna lyste med sin frånvaro, så förtroendet för NJ verkar fortsatt finnas där. Men det är ju såklart lättare att sitta bakom en dator och anonymt vara kritisk och självsäkert veta allt.

Utöver Malte Sjögren och Henrik Malmström kan det ryktesvis röra sig om en lovande ung center med meriter från SHL/HA, en ung högerfattad offensiv back och en ung storväxt kanske mer defensiv back.

Lite doldisar kanske som NJ tror kommer bidra till en ny starkare stomme.

NJ sa på träffen att han vill bygga en stomme med 6-8 karaktärsspelare som förhoppningsvis kan stanna längre.

***

Intressant också att NJ svarade typ ”ingen kommentar” på frågan om alla med kontrakt blir kvar. Hade det inte funnits några tvivel hade han nog inte svarat så.

Man kan spekulera i om det kan innebära att exempelvis Jimmie Jansson kan släppas på nya äventyr? Eller Eric Engstrand?

***

Tidigare blev det också klart att VIK fortsätter släppa spelare. Det rör sig om Oliver Bohm, Ludvig Östman och Shane Gersich, samt den sent invärvade trion Jasse Ikonen, Jasper Lindsten och Niklas Lundström.

Det innebär att Alexander Lindelöf, Marcus Bergman och Jared Dmytriw ännu kan vara aktuella för en fortsättning.

***

Ni som lyssnade på senaste VIK-podden på VLT hörde att jag nämnde backen Luke Green som ett tänkbart ”fynd” (då samma källa som på förhand hyllade Topping hyllat även Green).

Nu hörde jag ett löst rykte att Södertälje är intresserade av Green, då ju skicklige importvärvaren Emil Georgsson tog Green till Västervik tidigare.

***

NJ kritiserade indirekt sig själv, målvakterna, delvis tränarna och attityden på flera spelare under onsdagsträffen. Då ökade NJ-hyllningen av Kyle Toppings karaktär i värde, men centern kan enligt uppgifter bli för dyr.

Topping grät då han fick lämna enligt NJ.

NJ menade också att kanadensare som Topping och Dmytriw (vars karaktär NJ också hyllade) är lättare att få in i lagkoncept jämfört med amerikaner.

NJ sa också att han var för ”långt ifrån tränarna” (det verkar verkligen som Helmersson & Lindmark blir kvar) under säsongen då han var van att tränare i SHL skötte sig mer själva, och sa att han nu kommer vara mycket närmare Helmersson och Lindmark 24-25.

***

Om man ska försvara NJ är ju fakta också (då NJ fick frågan varför han inte tidigt förstärkte backsidan) att det blev högst olyckligt tidigt gällande forwardssidan 23-24:

Först ”försvann” Patrik Berglund och Brett Kemp tidigt från ekvationen som billiga tänkta topp-6-forwards, plus sen alla skador. Så då försvann ekonomin för att ta in en mer beprövad tredjetränare och bättre backar. Men det gäller ju också att ta hit spelare som inte vill lämna direkt också…

Men man kan fråga sig varför inte NJ agerade tidigare gällande att ”stötta” tränarna, då kritik också framkommit att isträningarna varit för långa med för lite feedback enligt den transparanta presentationen som ordförande Pär Södergren föredrog.

NJ sa också att ett misstag var att tränarna inte tidigare började spela mer defensivt och tillbakadraget med en energibesparande ”trap” efter alla skador.

***

Södergren visade också på sund självironi då han skämtsamt sa att man skulle presentera ”SHL2027” första april.

Annars tycker jag analysen var bra med mycket självkritik även gällande behovet av ökad vi-känsla och bättre sammanhållning och kultur. NJ lovade också att han ska vara mycket närmare VIK Support kommande säsong.

Men detta är än så länge bara ord.

***

Södergren gjorde också klart att man mer ska ha ett stående mål att typ ”hota om att gå upp varje år”, snarare än att göra flerårsplaner.

***

Det blir också en mycket mer öppen och spännande allsvenska 2024-25 då kära Oskarshamn kommer tillbaka ner efter en fem års utflykt till SHL. Imponerande att IKO höll sig kvar så länge med en frejdig hockey.

Intressant från Robert nedan. VIK:s chanser att gå upp 24-25 ökade nog tiofalt, men kanske bara från 0,1 procent till 1 procent med Oskarshamn istället för HV71.

HV har ju på allsvensk nivå obegränsade resurser och skulle ju såklart ställa ett rent SHL-lag på isen även i HA, men så blir alltså inte fallet, trevligt nog för spänningen i HA 24-25:

Men på sikt behöver det göras något åt bland annat TV-pengsfördelningen på typ 93-7 %, trots att HA nog står för runt 30-40 procent av TV-tittarna gissningsvis.

***

Under lördagen möter VIK J20 Malmö i ABB Arena 17.00 i en superviktig kvalmatch. Lovar en del sevärda VIK-talanger, be there!

Såg att Björklöven J20 är ganska bra och slog välförtjänt Oskarshamn efter straffar. Så VIK kommer behöva vara på tårna.

***

Om Du uppskattar bloggen och vill ha kvar den ett tag till, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.

8 svar

 1. Pelle skriver:

  Mikael Nor’en vet du om det blir lika stor satsning nästa sässong..Tror dom satsade närmare 20 miljoner förra sässongen.Frågan är om alla sponsorer är med på tåget fortfarande

 2. J skriver:

  Angående att dom kritiska frågorna inte lyftes.. jag var på mötet och hade skrivit ner på en lapp flera frågor jag hade tänkt att ställa. Är inte konflikträdd, vågar stå för det jag säger och vågar säga vad jag tycker. Men, på något vis kändes det som att det hängde i luften att det inte var läge , sen har jag följt VIK länge och vill inte bli nämnd som en gnällspik, backade tyvärr ur..

  En del av mina frågor var

  1. Tror du att du är rätt person att lyckas med att få fram bra spelare NJ eller ska du kanske avgå självmant?
  2. Jag tycker ni ger många förbrukade halvdana spelare kostsamma kontrakt, t ex Jansson, varför så långa kontrakt? Har ni svårt att få spelare till klubben?
  3. Varför är det så många som jobbar på kontoret/ styrelsen? Borde gå att ta bort 70 % för att spara pengar där.
  4. Biljettpriserna , är det rimligt att främst sittplatserna ska kosta som dom gör? Ta bort Kevin Johansson och sänk priserna , är en väldigt gammal ishall. Blir svårt att locka nya. Det är oftast vi vanliga som går på matcherna år efter år.

  • C skriver:

   Jag tror att du gjorde helt rätt som lät bli att ställa de frågorna.

   NJ förde Örebro till semifinal förra säsongen så nog ska han få en chans till här. Han är en på pappret största värvningen vi gjort till sportchefsrollen.

   Att VIK hade ca 30 miljoner i företagssponsring beror ju mycket på att just många jobbar på kontoret. Många tycker dessutom att man ska anställa en klubbchef också. Vill du ha en mer slimmad organisation så kolla mot VSK fotboll. Inga anställda och knappt någon sponsring heller hade väl 3-4 miljoner innan förra säsongen.

   Sen att ta bort Kevin, det är bland det absolut konstigaste jag hört. Det är få som varit så viktiga för att öka klubbens proffsighet mm som han.

   Nej du, Alla får tycka vad de vill men som sagt, var glad att du höll igen med de här grejerna.

   • H skriver:

    Att NJ lyckades ett år med Örebro säger egentligen ingenting. Sanningen är att i nutid gjorde NJ ett kapitalt fiasko! Få personer har fått behålla jobbet efter liknande fiasko. Det är märkligt vad alla är rädda för att ställa honom till svars. Är det för att alla hyllade honom som Messias när han köptes till klubben?

  • Kalle skriver:

   Mer korkade frågor får man leta efter.. sorry.

 3. Stenberg skriver:

  Förvånande att NJ fortsatt verkar satsa på tränarparet som bevisligen misslyckats totalt. Att inte få till en bra utveckling hos 20+ spelare tyder på antingen dåligt upplägg med fel spelare på fel position eller ett spelsystem som tränarna inte lyckats att få truppen att anamma. Jag har svårt att tro att ingen av dessa 20+ (med några få undantag…) varit utvecklingsbar under året. Kan det vara så att NJ misslyckades både med att värva rätt spelare till det tänkta pelsystemet och dels att ta hit tränare som inte lyckades förverkliga NJs plan?

 4. Viiik skriver:

  Om det var så att Topping grät när han lämna så kan jag mycket väl tänka mig att swisha för en kampanj att få ”hem” honom!

  Bra karaktär och spelare. Kom igen nu NJ.

 5. Mats skriver:

  Glad Påsk Micke.
  Den video (med 160 deltagare) du sett, och refererar till, är förmodligen från medlemsträffen – inte sponsormötet.