Silly: Efter exit för Björklöven mot Djurgården är energiforwarden Malte Sjögren klar & kanske inte lika nära Volden i trolig huggsexa om målvakter med AIK, Södertälje & Co.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Expressens Johan Svensson skrev att Malte Sjögren ska vara på ingång till VIK från Björklöven. Enligt mina uppgifter ska yttern vara helt klar och presenteras sedan.

Sjögren var kanske en av Lövens piggaste forwards i slutspelet både framåt och bakåt med 2+2 för fyra poäng på fem matcher.

Det är en energiforward som även kan blixtra till lite offensivt, vilket jag lustigt nog lyfte på bloggen och på X för några dagar sedan:

***

Sedan Marcus Bergman gick sönder saknade VIK verkligen en sådan hårt arbetande och åkstark spelare, där kommer Sjögren garanterat hjälpa. Sjögren kommer göra att VIK blir ett mindre bekvämt lag och istället bli jobbigare att möta.

Kanske är också Sjögren en mer mogen och precis variant av ännu något ojämne Adam Hofbauer vars energi ofta var smittande, men denne lämnar nu.

Tänkbar uppställning:

 • Komarek – X – (Kim Rosdahl?)
 • (Ytter nära definitivt genombrott) – X – X
 • Engstrand – (Ny yngre lovande allroundcenter) – Jakobsson
 • Malte Sjögren – (Ny yngre med hyfsat meriterad defensivcenter) – X/Kangas

BACKAR

Flood – (Beprövad SHL-doftande hårding)
(Ung högerfattad back på uppgång) – Henrik Malmström
Jansson – (Ung lovande allroundback med storlek och tuffhet)
(Wernquist?) – NY

***

Som bloggen hintade lite 20:e mars var inte Alfred Barklund så het längre, och mycket riktigt skrev han på för moderklubben AIK. Hör lite samma om att målvakten Lars Volden just nu inte är så het längre i målvaktsjakten.

Dock – saker kan ju ändras snabbt i NJ-land och det studsar runt betydligt mer rykten än under tidigare sportchefer. Inte så lätt för oss hel- och halvmurvlar att hänga med i turerna, som Hans Holmér sa.

Många lag letar helt nya målvaktspar som AIK, Södertälje och VIK. Plus att exempelvis Karlskoga tappar sin förstemålvakt. Det lär bli huggsexa mellan de lagen om målvakter.

31 svar

 1. Stenberg skriver:

  Intressant högerfattad center i bra ålder tillgänglig https://www.eliteprospects.com/player/98096/patrik-virta

 2. Pål skriver:

  Aftonbladet skrev väl om två Almtuna-forwards in?

  • Peter skriver:

   William Eriksson lär nog vara en av dem i alla fall. Hygglig i Löven, platsade inte i AIK. Men tydligen bra i Almtuna denna säsong.

 3. Peter skriver:

  Jag kan tycka att den mest intressanta frågan rör målvakterna. Scholl och Endre finns på marknaden och säkerligen en och annan.

 4. Faxman skriver:

  Börjar hända lite saker nu, 5 spelare klara enligt NJ på medlemsmötet igår presenteras snart

  • Pelle skriver:

   Och det blir inte Volden, utan någon annan målvakt. Spännande!

 5. Peter skriver:

  Jaha, då bygger vi om igen då. Inte mycket kontinuitet där inte. Jag hade i alla fall hoppats på en till säsong med Gersich. Jag tror att han hade kunnat leverera riktigt riktigt bra om han hade fått chansen en säsong till.

  • Pelle skriver:

   Vet du om han ens ville stanna?
   Andra transatlanter som VIK har haft har ju kunnat dubbla lönen på kontinenten.
   Annars hade jag gärna behållit Logan Roe tex för ett par år sen.

   • Sudden skriver:

    Transatlanter blir väldigt dyra att behålla säsong 2 om dom gjort en ok säsong 1. Lönen mer eller mindre dubbleras. Logan hade jag också gärna haft kvar, även Gersich.

    • C skriver:

     Så är det. Det finns endel skattelättnader om de bara spelar en säsong som man inte kan ta del av säsong 2 så därför försvinner de några säsonger till ett annat land i Europa och dyker upp i HA eller SHL efter ett tag igen då man åter kan betala mindre skatt för dem.

     Jag hade också velat ha kvar Gersich men Micke har ju rapporterat om att han var rätt dyr redan från start så att behålla honom hade nog blivit väldigt dyrt om vi ska matcha buden han bör ha fått från andra ligor.

 6. Karl P skriver:

  Inför de kommande säsongerna finns en önskan om ett långsiktigt tänk med spelartruppen, det känns inte bra att inför varje säsong byta ut så många spelare som VIK har gjort de senate åren. Kontinuitet.

  Tänk även en blandning med ungt såsom Djurgården har gjort. I den nu avslutade kvartsfinalomgången fanns i DIFs laguppställning två J20-spelare och två J18-spelare som spelats in under säsongen genom att få plats bredvid rutinerade spelare. Något att ta efter för VIK som bör plocka upp några J20-spelare, finns flera aktuella och ge dem tvåårskontrakt, innan de hittar något annat lag.
  Börja bygg en VIK-kultur med kulturbärare och förändra spelsystemet med ett snabbare och rakare spel utan massa puckdump eller passningar utan direkt mottagare.

  Behåll Bergman och Jared. så fylls det på till en bra stomme, finns betydligt äldre spelare hos motståndarlagen. Beträffande bloggens önskan (Ytter nära definitivt genombrott) – plocka upp Kangas som nu har erfarenhet från flera säsonger i HA, han passar bra som ytter.

  Hoppas även på flera positiva nyheter i kvällens möte.

  • AiU skriver:

   Vik har ju lyft flertalet juniorer under de senaste säsongerna, problemet är väl att ingen lyft riktigt lika mycket som Djurgården gjort. DIF är nästan ett extrem exempel eftersom de lockar de allra bästa talangerna landet runt, det absolut bästa j20-laget säsong efter säsong. Det hänger ju på att VIK faktiskt har någon att ta upp som sedan också blir bättre. Men förhoppningen är väl att vi hänger kvar i nationell och kan lyfta Lejon, Kangas och Dorthe samt Wille som bloggen snackar om mycket. Där har vi förhoppningsvis en bättre gabriel kangas på gång.

   Till skillnad från VIK så är ju de flesta av DIFs juniorer tippade högt i draften, typ det bästa Sverige har i respektive årskullar.

   Men som du säger behöver vi en stark stomme. I mitt tycke är det bästa i dagens läge att bygga helt nytt men hålla ett långsiktigt tänk som du säger. Svårt att behålla den riktiga spetsen utom Komarek, så det bästa är väl att bygga solida 2-.3 backpar och 2-4 linor med kanske 2-3 respektive 4-6 nya spelare per säsong.

   Det återstår att se vad klubben presenterar för plan kring tränare, lagbygge, hockey-id, spelsystem, mm. Men att NJ har sinne för bra värvningar vet vi och därav får man hoppas att styrelse och Helmersson (om han blir kvar) också får vara med att sätta upp kriterierna.

   • Alkemisten skriver:

    Uppbyggnaden av en spelare du tror på börjar när dom är U15 spelare, sätt dom i en utvecklande miljö när dom spelar i U16region.
    Fortsätt på samma sett i året efter då dom ska få en bra miljö att träna och förhoppningsvis spela J18.
    Om du i Västerås blir uppflyttad ska du oavsett vad du är för spelartyp, börja i 4:e linan med att täcka skott i ett år för att ”se och lära”.
    Örebro har en plan för sina lovande spelare, om du tittar och jämför U14 spelare i VIK och ÖHK, blir jag inte förvånade om du skulle tycka det finns fler talanger i VIK.
    Om du året efter tittar på samma grupp har ÖHK fått fram 2-4 spelare som ligger före den bästa VIKaren.
    Året efter skiljer det ännu mer när ÖHK spelarna som är U16 spelare är ordinarie i J18.
    Jag har sett samma mönster för dessa årskullar 06, 07, 08, och 09, troligtvis händer samma sak med 10:orna.

    En annan konstig sak är att man tar hit Herman Träff och ger honom en massa möjligheter och chanser när man har likvärdiga spelare i J20 truppen.

    • Karl P skriver:

     Alkemisten – Hann inte läsa ditt inlägg.
     Håller med till fullo – det saknas en grundplan hur VIK vill utveckla sina lovande spelare. det var detta som jag ville lyfta fram med DIF och du kompletterar detta bra med ÖHK.
     Hade samma intryck beträffande Träff – varför inte lyfta upp sina egna och likvärdiga J20-spelare

   • Karl P skriver:

    Bra och insiktsfulla reflektioner
    Håller med men vill komplettera med ett förtydligande:
    i DIFs uppställningar i stats.swehockey kan det konstateras att när juniorerna kommer upp till A-laget sätts de början ihop med mer rutinerade spelare som skapar och ger en grundtrygghet, de får göra misstag som kan ”rättas till” av de äldre – får speltid. Därefter kan de yngre få spela ihop.
    I VIK har juniorerna oftast satts ihop tillsammans i en juniorkedja, gjort det bra. men fått begränsad speltid och i vissa fall bänkats. Kan ju bero på hur säsongens sett ut, men det berikar inte utvecklingen på samma sätts som hos DIF.

    I årets Roster för DIF J20 resp J18 kan noteras att alla spelare är från Stockholmsområdet (inkl Norrtälje och Järna), ej landet runt

    • Pelle skriver:

     Stockholm är ju ett jättelikt upptagningsområde befolkningsmässigt. Förra säsongen var alla DIF:s juniorer i A-laget draftade. (Jag har inte kollat hur det såg ut i år) VIK hade ingen draftad. Man kan inte jämföra hur som helst. Men visst det finns säkert utvecklingspotential.

     • Pelle skriver:

      VIK har också låtit juniorer spela högre upp när de platsat som tex Berglund, Backlund, William Karlsson, Holmberg. Men det är ju tyvärr inte så ofta det händer.

 7. Göran Antonsson skriver:

  Har en känsla att NJ går och väntar lite på Oskarshamn. Martin och några andra smålänningar som är sugna på att röra sig.

 8. Bozo skriver:

  Löven tränare. Kan inte vara så skoj att lira där med sån ”tuffhet”.

  • ANDERS SJÖLANDER skriver:

   Hur kan du skriva detta ? Känner du honom, men kan kasta en massa dynga över en annan människa mkt dåligt

   • Björk skriver:

    Tycker du att han ger en bild av sig själv att vara en trevlig person?

  • M skriver:

   …och det är ju mycket roligare att lira i en klubb (och med tränare) som inte har några krav och därmed slippa spela slutspel. Då kan man ju ha de lugnt och skönt i stället.

 9. UliH skriver:

  Skönt att röven åkte ur

  • Grisen skriver:

   Ja, riktigt skönt. Hur gick det för VIK i år? Semi? Kvart? Oj då, inte ens Play-in… tungt! =)

   • Björk skriver:

    Nöjd med att komma till kvarten med den spelarbudgeten? Löven kommer aldrig att gå upp igen.
    Förstår inte varför ni skriver här?

   • AiU skriver:

    VIK berör något enormt om man tar sig tid att kommentera här mitt i arbetsdagen.