HV71 håller ännu liv i Allsvenskan 24-25 genom att kanske undvika den efter seger mot Oskarshamn, tufft för Södertälje mot Karlskoga, J20 ny stark insats i Malmö & lite silly

 

Måste erkänna att jag håller på HV71 i kvalet mot Oskarshamn. Enbart av den anledningen att om stenrika HV71 skulle ramla ner igen är Allsvenskan 24-25 i princip nästan död på förhand.

I alla fall med avseende på vilka som skulle gå upp.

På sikt kanske det dock är sundare om de rikaste/största organisationerna ramlar ner och också inser (som till slut DIF gjort) att systemet kanske inte är optimalt.

***

Södertälje åkte ut med 0-4 i matcher mot Karlskoga. Imponerande förbättringsresa BIK gjort, det trodde jag inte i höstas. Vad konkret finns att lära där?

Det fanns ju även VIK-intressen i den matchserien då ju nu kanske store, möjligen August Tornberg-liknande, backen Henrik Malmström kan presenteras.

Men VIK-intresset stannar kanske inte där från den serien, men vi får nog vänta lite till. Någon sa att spelare kan börja presenteras kommande vecka.

Rykten att VIK haft ögonen på och scoutat serien mellan Östersund och Västervik, där de förstnämnda klarade sig kvar.

Spännande presentationer väntar, också nog sunt att kolla övriga lägre placerade lag för unga inhemska spelare. Kanske typ i Almtuna och Tingsryd som har en del yngre intressanta prisvärda spelare.

***

VIK J20 segrade med 3-2 efter straffar i Malmö under söndagen. Imponerande start på kvalserien med starka insatser och segrar borta mot bägge SHL-lagen.

Energiske Elias Hallin hjälte efter straffar, och målvakten Måns Goos var också bra.

Men VIK skapade även mest i denna match, även om MIF verkar klart bättre än Oskarshamn.

Matchen var jämn, men lite övervikt till VIK med 18-15 i chanser i 5-5, och 3-1 chanser under övertiden. VIK var riktigt bra i andra perioden och borde då avgjort matchen, skotten vanns med 38-27, efter 19-7 i andra och 10-3 i chanser i mittronden.

Eftersom ofta spelförande VIK har så svårt med skyttet är det tuffa krav på målvakterna, och idag var alltså mycket lovande Goos åter bra, igår mot IKO var Lucas Johansson solid i kassen.

Men matchens gigant i Malmö var centern Gustaf Kangas med hela 17-2 i NP, bland det bästa jag noterat. Kangas vann närkamper på löpande band, läste spelet och hade många chansskapande pucktransporter.

NP och ishockey handlar ju mycket om att vinna puck, där är det nog få som slår Kangas i J20. Karl Andersson var inte långt efter Kangas med 12-1 i NP.

Blev åter imponerad av småväxte centern Oliver Marcelius som redan verkar väldigt smart även defensivt, några underbara brytningar då 18-åringen redan verkar bättre att vrida på skallen och läsa spelet defensivt än många i A-laget…

Och vilken intressant skridskoåkare Tomas Zizka är på J20-nivån, kul att se, men behöver lära sig använda den ännu mer. Kolla här:

Nu kanske det låter som jag tror att halva J20 redan är moget för A-laget, men så är ju inte fallet.

Normalt sett hamnar de flesta från J20 på sin höjd kanske i tredje- eller fjärdekedjan i HockeyEttan, men någon riktig guldklimp kan det komma kanske varannan säsong eller så.

PUCKLIGAN

5 Gustaf Kangas

4 Karl Andersson

3 Måns Goos

2 Oliver Marcelius

1 Elias Hallin

9 svar

 1. Håkan skriver:

  Ja fan inget HV71 i HA nästa säsong, det är inte ens rättvist när en förening är lika rik som resten tillsammans!!!!

 2. Misse skriver:

  Barklund har nobbat vik i sista stund och förlängt med aik, enligt galenhöken

  • Pelle skriver:

   Väntat. Han är ju ur-AIK:are. Ville väl förhandla upp lönen. Det är så det går till tyvärr.

 3. jan-anders apel skriver:

  :kollar på på modos vd:s intervju på modos sida
  detta saknas efter alla år av sjukt inom Viks förening, det sitter i väggarna i minst 20 år tillbaka
  Det behövs en VD som kan hockey och ekonomi samtidigt

 4. HockeyFarsan skriver:

  Vore rätt åt SHL och förbundet om HV åkte ur och Karlskoga gick upp!

 5. Pellevin skriver:

  Malmström imponerade inte. Alldeles för snäll framför målet när han låter Karlskogaspelaren ostört slå in pucken i pp. Hans forne backkamrat Lang var dock en rese i den hör serien, ingen snällhet där…

  • Revisorn skriver:

   De väljer väl att släppa Malmström också SSK. Där vi är i näringskedjan just nu. Får ta det som blir över. Om vi inte ska leta talanger. Bra spelare vill spelande lag som tävlar om nåt, där är inte VIK just nu.

 6. Bozo skriver:

  Undrar om inte SSK öde denna säsong är värre det VIK upplevde som supporter. Men känns också igen, förmodligen en del spelare som är klara för SHL-lag redan.

  • Bozo skriver:

   Fast när man kikar igenom SSK-truppen igen så är det nog åldern som tog ut sin rätt.