Lite mer silly & VIK J20 har hamnat i en prekär sits trots flera individuellt skickliga spelare – vann efter ”onödigt” spännande i Oskarshamn i kvalserien som även innehåller Malmö & Björklöven

Karl Andersson är en solid länk i den starka J20-kedjan med Gustaf Kangas och Hugo Lejon. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

PÅ BILDEN: Karl Andersson är en solid länk i den starka J20-kedjan med Gustaf Kangas och Hugo Lejon. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

VIK J20 tog en viktig seger med 1-2 i Oskarshamn på lördagseftermiddagen, en match som jag försökte studera i någorlunda detalj.

Detta var match 1 i kvalserien gällande att ta två platser fortsatt i högsta juniorserien, tabellen efter 1-2 omgångar:

VIK dominerade under långa stycken, men vann bara med 2-1. IKO hade ett stolpskott i sista minuten. Då gick pulsen upp som om det vore A-laget faktiskt, det är kul med hockey även här.

Så det finns lite att slipa på gällande utförande och att ta betalt och få ut maximalt av den bitvis talangfulla truppen, vilket ledarskapet hittills inte varit närheten av på lagnivå denna säsong.

VIK dominerades stort första 40 men bara 2-1 inför sista. Detta trots hela 18-8 i heta chanser i 5-mot-5 och 33-12 i skott.

Klasskillnad faktiskt och om VIK inte skjuter sig själva allt för mycket i foten är det mycket svårt att se IKO komma före i tabellen – baserat på dessa 60 minuter.

***

Åter var Wille Ekman Cederborg klart bäst och framförallt jämnast på plan med hela 11-0 i NP och inblandad i bägge målen.

Bara en sån som Wille är skäl för att verkligen hoppas att J20 grejar detta, ty annars blir det svårt att behålla den 2005:an under sista junioråret 2024-25.

Även åkstarke Jan Dorthe (8-3 NP) och Alexander Aleslöv (7-2 NP) var starka i kedja med Wille E-C. Snabbe och solide Dorthe är också en intressant påläggskalv för A-laget som inte heller troligen går att behålla om J20 ramlar ur.

Redan i första bytena visade också 2006:an Oliver Marcelius bra saker och stolpe Noah Berger, som gjorde sin bästa match jag sett i J20 av #92.

Jag gillar verkligen fortsatt Marcelius motor och playmakeregenskaper som högerfattad center, ytterligare en mycket spännande spelare. Borde få spela PP!

0-1 VIK efter bra spel av Aleslöv och Wille E-C till backen Wilhelm Gullhav som äntligen visade bra skytte, efter många plexiglasskott av laget.

0-2 efter en viljeprestation i box play av ständigt denne energiske och precise Wille E-C. från Sura som dessutom visade vild målglädje. Detta efter en fin långpass av oerhört skridskograciöse tjecken Tomas Zizka, född 2005.

Men sen slött försvarsspel (eller var de helt slut?) av annars bra Hugo Lejon, Petter Eriksson och Elvin Håkansson gav 1-2 från absolut ingenstans i slutet av andra. Snacka om coachansvar att få detta laget att behålla ödmjukheten även i spel utan puck, dags att göra det nu!

Nervöst värre i början på tredje då IKO fick lite liv efter den plötsliga reduceringen i slutet på andra. Första fem på tredje var jobbiga, men Lucas Johansson var stabil i kassen.

Sedan kom VIK igång igen och hade ganska bra kontroll långa stycken, förutom stolpskottet i slutet då. En oerhört viktig seger.

Gustaf Kangas, Lejon och Andersson bitvis dominanta i förstakedjan. Andersson syns inte så mycket men håller bra liv i spelet (4-1 i NP), skulle behöva ta för sig lite mer och visa mer spets för att vara lika A-lagshet som exempelvis Wille E-C.

Gustaf Kangas bitvis dominant och en riktigt lovande centertyp som löser det mesta, redan ganska stark, lugn och bra räckvidd. 11-4 i NP och Kangas kan dock slipa bort några misstag.

Lite samma med Hugo Lejon som mestadels är briljant, men fortsatt några övermodigheter och chansningar för mycket med 9-4 i NP. Lejon och många bränner emellertid många skott högt över, skyttet på lagnivå kan nog ses över om möjligt, hur är klubborna hookade? (skrivet med glimten).

På backplats gillade jag åter företagsamme Elvin Håkansson, en storväxt 2005:a som tar för sig bra över hela isen. Håkansson också dock lite ojämn med 8-5 i NP, vilket såklart kännetecknar de flesta juniorer.

Bäste back idag var tekniskt fulländade skridskoåkaren Tomas Zizka med 8-2 i NP, en i raden av spelare som vi verkligen hoppas VIK kan få behålla och kanske kan börja slussa in i A-laget. Zizka har det där naturliga drivet i åkningen.

Totalt vann VIK chanserna med hela 25-13 i 5-mot-5 och skotten med 41-22. Nu väntar en viktig match i Malmö under söndagen.

Till sist vore det nog nästan tjänstefel om inte NJ försökte signa Surahammars stolthet Wille Ekman Cederborg redan nu, så stark, jämn och precis redan nu. Om han fortsätter så här.

PUCKLIGAN

5 Wille Ekman Cederborg

4 Gustaf Kangas

3 Tomas Zizka

2 Hugo Lejon

1 Jan Dorthe

Bubblare: Elvin Håkansson, Alexander Aleslöv, Oliver Marcelius & Noah Berger.

***

Det finns en viss diskussion i sociala medier hur mycket värt det egentligen är att ha ett J20 som reser över hela landet och kostar pengar.

Jag har inte koll på den hela analysen, men för VIK i detta läge vore det oerhört synd att tappa alla dessa 2005:or och 2006:or som är lovande. Och då var inte ens hete Nikodemus Wernquist med i Oskarshamn…

Vad säger de kloka läsarna om den diskussionen?

***

Över till A-lagshockey:

Vilken målgivande pass av gnuggaren Malte Sjögren i Björklöven mot Djurgården i match 2.  Nu hjälpte det inte Löven, men tänk om VIK hade haft sådana gnuggare som även kan bidra offensivt ibland…

***

Lite mer silly: Hört ännu mer signaler att A-laget kommer bli klart mer svenskt och lite yngre kommande säsong, och då passar det ju fint om man har ett bra J20 också kanske i en sådan satsning.

Dessutom troligen med en mer defensivt inriktad centersida, sannolikt med Konstantin Komarek som ytter i utgångsläget, klokt nog.

Kyle Topping är just nu lite för dyr kanske för en centerroll. Fortsatt oklart om Jared Dmytriw, så det lär inte bli 100 % svenskt ändå. Såklart.

11 svar

 1. Anton skriver:

  Såg att Örebro släpper Rasmus Rissanen och Oliver Eklind samt Danick Martel. Någon av de kanske hamnar i VIK nästa säsong

  • Icing skriver:

   Kom ner på jorden… snälla…förstå var vi är i näringskedjan…. eller är du sponsor och miljardär.

   • Mr H skriver:

    Ja – Anton är miljardär. So what…?
    Dessutom en som öser på en massa förslag på spelare.

    • Icing skriver:

     Mmmm… förslag som redan är klara för andra klubbar….Rissanen till Finland, Eklind till Rögle och Martel???…nää för lite poäng per krona.

 2. Linus skriver:

  Swishkampanj för att få topping tillbaka?😇

 3. C skriver:

  Jag tycker ju personligen att en stor del i den misslyckade SHS satsningen beror på kulturen i laget/föreningen och att börja sätta en ny kultur via ett bra J-20 kan vara superviktigt.

  Många supportrar vill se juniorer i A-laget men den här säsongen har vi ju sett bevis på att våra J-20 spelare inte riktigt håller för ett lag på övre halvan i HA. När djurgården hade mycket skador fyllde de på med J-20 spelare som i princip höll topp 6 klass på HA nivå och så spelar de ju semifinal snart också.

  Med andra ord. Jag hoppas verkligen J-20 klarar sig kvar. Sen bör man se över tränare mm ordentligt där och analysera vem/vilka som är bäst lämpade att träna dem, även för att ha lättare att locka spelare till laget från andra föreningar.

  • VIKtigt skriver:

   Helt rätt. En organisation som genomsyras av kvalitet nedifrån och upp medför flera fördelar. Dels kan en sådan organisation delvis vara självförsörjande på ledare och spelare. Dels har den lättare att locka till sig talanger som vill utvecklas. Det gäller såväl spelare, ledare som anställda på alla positioner.
   VIK behöver göra en genomlysning av hela organisationen. Samtliga anställda ska ha relevant utbildning och erfarenhet för sin position.
   Scoutingen till HG och uppåt måste förbättras.
   Juniorlagen måste få bättre träningsmöjligheter och ekonomiska förutsättningar. Just nu läggs merparten av tiden och resurserna på A-laget – vilket skadar föreningens rykte när A-laget presterar mindre väl. Bra juniorverksamhet hade då visat att VIK bedriver en professionell verksamhet. Bra juniorverksamhet hade även gjort att juniorerna kunde stötta A-laget mer vid skador. VIK hade då inte behövt värva mediokra allsvenska spelare under säsong. Dessa bortkastade pengar hade gjort mer nytta i juniorverksamheten.
   Västerås stad måste ge VIKs verksamhet förutsättningar att konkurrera. Det behövs framför allt en ny modern arena.
   Just nu finns en del att arbeta med inom VIKs organisation. Ett stort ansvar ligger på politikerna som inte ger VIK samma förutsättningar som lag i städer med motsvarande storlek.

  • Örjan skriver:

   Håller helt med dig
   Rätt tränare och framförallt helst inga föräldrar som tränare från typ U14
   För då är risken väldigt stor att det blir fel med laguttagningar
   Sen Juniorsidan måste lyftas upp och framförallt talanger från länet skall erbjudas plats på HG i Västerås istället för andra HG och hört för att det är viktigt att ta in utifrån för att få ” skolpengen” men dfn pengen får man ju iaf och nu får ju komunerna betala den till andra komuner istället
   Och rekryteringen till HG måste lyftas upp
   Är alldeles för dålig koll på dom som blir antagna känns det som
   Sen MÅSTE det bli ett samarbete mellan klubbarna i länet främst idags läget Västerås och Surahammar som spelar i div1 nu
   Låna ut juniorer till Sura så dom får seniorrutin plus att Sura tjänar ekonomiskt på det att dom inte behöver värva lika många spelare
   Vinvin för båda lagen
   Lika att VIK har folk som följer div1 bättre finns många guldkorn där att värva till en billig penning
   Ex Adam Karlsson i Sura hade inte gjort bort sig i VIK

 4. LB skriver:

  Jag såg matchen på plats, IKO fick knappt låna pucken under långa tider. På alla dessa skottförsök borde de kunnat pricka några fler. När det är en tabell, så räknas ju målskillnad också, inte bara segrar.

 5. Jens skriver:

  En annan sak i det negativa kvalet mellan Västervik och Östersund. Är det inte märkligt att de får låna in SHL målvakter? Västervik har en från Modo och Östersund en från Timrå. Känns som legal dopning…

  • Icing skriver:

   Japp!..märkligt och BIK en från FBK medans SSK har en från Timrå….