Silly: Indikationer om mer svensk gulsvart satsning på kanske lite yngre spelare – men norskt i kassen?

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Hört lite mer att indikationer att VIK kommer satsa mer på svenska (flera lite yngre) spelare kommande säsong. Troligen kommer det presenteras några yngre spelare som testat på SHL men även börjat färga i Allsvenskan i ”utvecklingsklubbar” i 20-22-årsåldern.

Särskilt backsidan kommer förhoppningsvis och troligt få en helt annan hungrigare ”svensk ung look” kommande säsong. Det kommer nog också frigöra kapital att spetsa på ordentligt runt Komarek och i andrakedjan plus någon riktig toppback.

Det går kanske i linje med att Karl Helmersson möjligen blir kvar trots allt enligt sitt kontrakt, och coachen passar bättre med fler svensktalande?

***

Dock blir det delvis norskt i kassen enligt Johan Svensson på Expressen då 31-årige Lars Volden ska vara klar.

VIK hoppas att Volden ska hitta sin form från 2014-15 då han tog Rögle till SHL med 92-93 i räddningsprocent i grundserie och kval. Totalt har Volden fina 91,8 % på 141 matcher i Allsvenskan. Samtidigt blev norrmannen utkonkurrerad av Marcus Hellgren i BIK Karlskoga 22-23.

Senast hade Volden 90,9 i räddningsprocent vilket gav en topp-10 i målvaktsligan i den solida ICEHL-ligan i österrikiska Graz, trots att det laget var klar jumbo som 13:e.

Men det skulle inte förvåna om även NJ här försöker få in någon riktigt lovande målvakt som i bästa fall kan göra en Ersson-light och kanske kan konkurrera ut veteranen från Oslo.

18 svar

 1. Bäckman skriver:

  Hoppas ändå på några transatlanter som går rakt på mål, och grötar framför motståndarnas målvakt samt skymmer. Som Topping och längre tillbaka Dustin Johner som forserade och tvingade in puckarna, men som också kunde styra in puckar. Vinnarskallar som hatar att förlora matcher och individuella kamper på isen. Och sist men inte minst så vore kanadensisk vinnar mentalitet och vinnar kultur vara välkommet i gulsvart.

 2. Hockey-Rocky skriver:

  Senaste nytt. Oliver Eklind, Martell och ”Ludde” Larsson värvas. Två av de tre kommer före sommaren namnges. Plus två J20-juniorer kommer lånas ut.
  Eklind och Martell är klart godkända och troligtvis lyckade värvningar.

  När det gäller sportchefen N.J. så var han bidragande anledning till dåvarande, framgångsrika säsong i Örebro. När N.J. lämnade försvann både stabiliteten och framgångsutsikterna med honom.
  En bra sportchef som i sinom tid kan leda till SHL. Varför inte denna blivande säsong 24-25?
  Inte omöjligt.

  • Anton skriver:

   Angående Ludde tänkte du på Ludvig Larsson som spelade i Örebro så har han tyvärr kontrakt i Örebro även kommande säsong.

   • Hockey-Rocky skriver:

    De försöker bli av med honom . Liksom ett flertal spelare med och utgående kontrakt.
    Sedan att Örebro inte förlänger prövotiden med Martell är en gåta. En oslipad diamant som kommer passa utmärkt i VIK:s laguppställning 24-25.

 3. Fimpen skriver:

  Henrik Malmström ryktas enligt EP komma till Västerås..

 4. Musse skriver:

  @ Micke, Enligt rapporter från ungdomarna så verkar Dmytriw ha en ny tjej här. Så hoppet kanske lever att han skriver på ett nytt kontrakt. 😉

 5. Anton skriver:

  Jag är nog inte ensam om att se att kyle Topping lämnar Modo. Tror no det finns någon möjlighet att han kommer tillbaka till VIK? Sen såg att följande spelare lämnar sina klubbar:
  Rasmus Rissanen, men kanske blir som DG dyr och sen försvinner bort och inte syns
  Oliver Eklind andra/tredje center
  Herman Styf som tredje center
  Erik Walli Walterhorn som forward i andra kedjan
  Kristians Rubins som första backpar.

 6. Pelle skriver:

  Hoppas att det gör ont att möta vik nästa sässong.Anfallande forwards ska se sig om en och 2 gånger när dom skrinnar efter puck i sarghörnen..

 7. Ali skriver:

  Stämmer bra in på ryktet att Noel Fransén, FBK kommer på lån nästa säsong i utbyte mot en J18 målvakt som inte vill vara kvar här, om ryktet stämmer är det ett mycket, mycket bra byte.

  • Kalle skriver:

   Hur kan man inte prata hyfsad engelska i Sverige, missat allt i skolan?

  • Pelle skriver:

   Du verkar ha sett FBK-aren?

  • Zeb skriver:

   Ser gärna att vik lånar in Noel Fransén, han är en mycket talangfull back som kan passa perfekt i HA. Antar att j18-målvakten är Lucas Byström isåfall vilket inte stör mig

 8. PSE skriver:

  Svenskt och ungt, påtvingat pga dåligt ekonomiskt resultat i år eller taktiskt val? Eller bådadera?

  • Pelle skriver:

   Knappast pga ekonomi. Svenska spelare är dyrare enligt NJ. Men det kan vara så att unga svenskar är mer motiverade att kämpa för laget. Tyvärr kan en del utländska spelare ta lätt på försvarsspelet och fokuserar istället på att göra poäng. De fokuserar på sin egen karriär.

   • Smaltglass skriver:

    Spot on! Tror delvis det är vad som kommit ut efter analysen av föregående säsong att för många fokuserade på det individuella framåt för att göra sig en karriär.

    Unga som har en uppåtgående trend har bra mycket mer hunger och vilja att anamma spelsystemet och kämpa på mer varje dag (imo)

   • C skriver:

    För mig är det största problemet svenska spelare som varit uppe i SHL men inte riktigt tagit plats och ”tvingats” ner till HA för en omstart. 21-22 år och äldre. De verkar ha väldigt svårt att förstå vilket jobb som krävs för att lyckas både offensivt och framförallt defensivt i HA och får fel fokus från start då de mentalt är SHL spelare redan.

    VIK har väl haft 10-15 såna de här åren från SHL och Liiga och jag kan inte säga att någon har varit succé. Det vi egentligen vet säkert om de här spelarna är ju att de INTE platsar i SHL och ändå känns det så bra varje gång vi värvar någon med SHL erfarenhet. Som har en ”offensiv uppsida”.

    Självklart finns det alla typer av importer men jag tycker sällan transatlanterna är så lata och bekväma som det ibland målas upp. Däremot är försvarsspelet väldigt annorlunda här pga den stora isytan vilket gör att de får problem från start.

    En mix av några riktigt bra ”äldre” erfarna Svenska spelare, ett gäng hungriga unga hungriga Svenska spelare och sen typ 5 transatlanter på det, där har vi receptet. (Ganska exakt så Mora byggt sina lag de senaste säsongerna).

   • C skriver:

    Svenska spelare med samma kompetens som transatlanterna vi tar in är dyrare. Men transatlanterna är ju allt som oftast också tänkta att vara poängspelare här. Det är liknande svenskar vi får jämföra med.

    Unga svenskar som inte slagit igenom än är nog i regel mycket billigare men också osäkrare kort eftersom de inte presterat än. Här gäller det att hitta guldkornen från andra allsvenska lag, div1 och j18/j20.