Ska VIK på allvar kunna hota mot SHL måste antalet baklängesmål helt enkelt ner & scout om Kim Strömberg som är ny Oskarshamn

Kommer VIK kunna städa bättre framför egen kasse kommande säsong? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

En sak som diskuterats ganska lite är hur många mål VIK släppte in säsongen som gick. Detta trots starkt målvaktsspel av främst Jesper Myrenberg.

Titta i nedanstående sammanställning. Bara tre VIK-upplagor de senaste 18 säsongerna i HA/Ettan har släppt in fler än fjolårets 2,73 insläppta/match:

GAA – Goals Against Avarage för alla VIK-lag de senaste 18 säsongerna. Rött är näst senaste säsongen.

Vi ser även att Paananens/Zetterbergs projekt den så framgångsrika säsongen 18/19 inte låg på den övre halvan jämfört med många andra VIK-upplagor. Totalt har Paananens/Zetterbergs lag släppt in 2,58 mål/match de senaste två åren.

Försvarsspelet är en nyckel för de lag som är lite sämre på pappret för att kunna gå upp: När Oskarshamn överraskande gick upp släppte de bara 1,98 mål/match i HA. Timrå släppte in ännu färre (1,90 mål/match) då de gick upp 2017-18. Medeltalet för de lag som gått upp på senare år (inklusive Karlskrona, Leksand och Mora) är låga 2,18.

Ska VIK på allvar kunna hota mot SHL måste man helt enkelt skära ner på antalet gånger man får hämta puckar ur det egna nätet. Frågan är bara hur? Här hade ju en sådan som defensivspecialist som Niclas Lundgren verkligen kunna göra enorm nytta.

Men vi får hoppas att August Tornberg kan bidra till att man kommer städa bättre i egen zon. Tornberg hade ju +27 och ska vara oerhört stark utan puck och i egen zon. Samtidigt gäller såklart att forwards hjälper till bättre. Här är det också viktigt att, som Zäta poängterade i VLT, att den nye förstecentern går i bräschen för hur hårt man ska jobba i egen zon.

***

Oskarshamn har värvat centern Kim Strömberg. En NHL-meriterad scout säger så här om finländaren:

– Har inte sett honom på ett tag och blev chockad över alla hans 50+ poäng i Liiga – men jag skulle vara lite tveksam till honom. Begåvad spelare, men inte så mycket glöd eller eld i hans spel. Samtidigt har han nog utvecklats sedan jag såg honom och han är center nu. Och jag skulle inte säga emot Arsi Piispanen om han nu sett honom mer nyligen än jag gjort…