En sån som Jacob Blomqvist som lämnar Brynäs har många passande toppcenterattribut, Ljungh till Linköping & Janosik klar för Oskarshamn – men inte lika hett från HA-perspektiv att kolla SHL-botten längre

Jacob Blomqvist i mitten (sorry alla VIK:are, hade ingen annan bild på Blomqvist i arkivet!)

 

VIK ser ut att få nästan samma lag kommande säsong som 2019-20. Framgångsfaktorn kommer således ligga i huruvida befintliga spelare utvecklas och hur Zäta kan krydda och sätta pricken över i på nuvarande trupp.

Den stora frågan är vilken förstecenter som sportchefen kan håva in. Det behövs någon som kan leda trupperna och göra omgivningen bättre. Helst ska det vara en svensk spelare enligt Zäta. Efter att ha talat med en insatt Brynäskännare om Jacob Blomqvist ökade i alla fall undertecknads intresse att se honom i Gulsvart:

– Blomqvist gjorde allt för att bli kvar i Brynäs. Trots att intresset från klubben var svalt sa han åt sin agent att försöka hitta en lösning, så det var liksom agenten som kom med förslag till slut. Han var beredd att gå ner i lön rejält. Förmodligen väntar spel i Allsvenskan eller Europa nu, kanske DEL.

– Med rätt inställning skulle han kunna ta ett allsvenskt topplag till SHL, tror jag. Vara lagkapten, pådrivare och göra 35-40 poäng och vara MVP – Most Valuable Player.

– Blomqvist skulle nog kunna vara så bra i Allsvenskan, men allt hänger på inställningen. Skulle kunna vara en grym tillgång. För tre år sedan ledde han nästan Brynäs till SM-guld som tvåvägsspelande lagkapten, sa denna källa.

Lägg till att Hedesundaprodukten Blomqvist har nära till Västerås och är en mycket stark tekare. Dessutom är 33-åringen högerskytt och gjorde ändå åtta mål senaste SHL-säsongen. Då skulle inte Lukas Zetterberg bli så ensamt forwardshot från vänsterkanten heller.

Problemet är bara att Blomqvist tjänade 140 000 kronor i månaden enligt Aftonbladet. Och det är alltid en risk att värva veteraner som är lite på nedgång.

***

Markus Ljungh är klar för Linköping. Hur påverkar det Mikael Frycklunds istid? FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

Mikael Frycklund får det tufft på centerposition i Linköping nu efter LHC även plockat in Västeråssonen Markus Ljungh. Sedan tidigare har LHC Oula Palve, Jarno Kärki, Jaako Rissanen, Dan Pettersson och stortalangen Arvid Costmar som tänkbara på centerplatser.

Frågan hur detta indirekt kan påverka VIK:s centerjakt…

***

Barometern skrev tidigare att backen Adam Janosik var nära Oskarshamn. Nu har bloggen hört att det ska vara helt klart. En insatt källa beskriver Janosik som en ”rörlig back med en del puckskills, men inte mycket fysiskt spel”. 

Med den nya kvalmodellen är det dock inte lika hett att följa vad de tänkbara bottenlagen i SHL värvar inför ett eventuellt kvalmöte. Helt ny dynamik nu då det räcker att vara bäst i HA.

Därmed borde också intresset och incitamenten för bottenlagen i SHL att plocka rent i det bästa HA-lagen minska något. Kanske?

1 svar

  1. Bozo skriver:

    Många sportchefer i SHL som är helt talanglösa och är angelägna att norpa kloka förvärv i HA. Därför bäst att ha is i magen och vänta ut mitten av juli. Så klokt att presentera nyförvärv först 1:a augusti nu när det är mer normaliserat.