Zäta har ”stora förhoppningar att skyttekungen Jansson och andra stannar” – gör kontinuiteten försvarsspelet välbehövligt bättre och är det VIK:s chans mot AIK, Björklöven & Modo?

Jimmie Jansson är nu väldigt viktig att behålla. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Med tanke på att Björklöven, AIK, Modo (de lär väl spetsa ordentligt snart) & Co. fortsätter sina storsatsingar (och Karlskoga får ett starkt lag som vanligt) kan vi nog redan nu slå fast vad som kommer bli VIK:s tänkbara segervapen mot dessa påkostade lag 2020-21.

Björklöven laddade exempelvis under torsdagen upp med att gå ut med att man behåller toppimporterna Justin Crandall, Tyler Vesel och Alex Hutchings. Den kedjan imponerande mest på undertecknad i HA förra säsongen.

VIK kommer knappast över tid kunna mäta sig i ren offensiv eldkraft med dessa och andra topplag. Om det blir att byta chanser kommer VIK sannolikt inte vinna så många matcher mot dessa lag med en myriad av dyrbara och beprövade spjutspetsar.

Med andra ord blir det troligen lite ”back to basics” och bygga framgångarna bakifrån med en stark Jesper Myrenberg längst bak, förhoppningsvis med en urstark och välsmord gulsvart lagmaskin framför sig. Den store målvaktstalangen ser nu ut att få betydligt mer inkörda och kanske, kanske lite bättre defensiva backar framför sig kommande säsong.

Denna blogg har tidigare flaggat för att Younan, Ehrnberg, Tornberg (och såklart officiellt klara Åkerström, Nilsson och Berglund) ser ut att spela i VIK kommande säsong. Nu kanske vi, högst glädjande, kan lägga eldige Jimmie Jansson till den listan.

Så här stod det nämligen i VLT 29/4:

”Alexander Younan, Sebastian Benker, Jimmie Jansson, Marcus Bergman och Alexander Lunsjö är några av toppspelarna som saknar kontrakt.

– Vi har stora förhoppningar att de ska spela i Västerås även nästa år”, sa Patrik Zetterberg i VLT.

Därmed verkar nästan sportchefen räkna med att storskytten Jansson kommer stanna. Detta trots att Jansson vann målligan för backar i HA (14+14) och varit en av de absolut mest ledande och drivande spelarna i VIK under flera år nu.

Kontinuiteten ser alltså ut att bli mycket god i samtliga lagdelar (tränare, målvakter, backar och forwards). VIK måste utnyttja detta och ständigt vara steget före de mer stjärntäta lagen rent lagmaskinsmässigt om det ska bli en topplacering och chans i det nya slutspelet mot SHL.

En Jimmie Jansson i sitt livs form ser enligt Zäta ut att stanna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Därmed kan backsidan vara klar alltså, i bästa fall. Det blir då bra konkurrens och inte helt lätt att skissa på tänkbara backpar:

Jansson – Tornberg
Åkerström – Younan
Ehrnberg – Nilsson
Berglund – (David Göransson/annan junior)

VIK ser ut att få sju starka backar att använda i sin rotation med just sju backar genom matcherna. Helt andra och klart bättre startlägen nu för Nilsson, Ehrnberg och även Jansson, som alltså kan gå in i säsongen som regerande målkung bland backarna i HA. De måste ge ett bra självförtroende.

Kanske måste man sära på Nilsson – Åkerström. Detta då Åkerström, Younan, Jansson och Tornberg kanske ”bör” vara ”topp-4”, men svårt att säga hur viktigt just ”topp-4” är. VIK måste ju dock lovat Tornberg en plats topp-4 och PP, annars hade den store backen ju lika gärna kunnat ta Lövens bud?

Jerome Leduc är såklart ett stort tapp, men Quebecsonen hade som bekant väldigt svårt att sätta upp tex Zäta, så power play behöver inte bli sämre utan den pucktransporterande och dragskottsglade kanadensaren.

Måste vara givet att åtminstone Jansson, Tornberg och Åkerström börjar i PP. Kanske även Berglund eller Ehrnberg beroende på hur bra vasst de inleder. Berglund är rightare som är viktigt i PP. Tiden med fyra forwards i PP kanske är förbi? Och med tanke på PP-resultatet säsongen som gick måste man göra något.

Dessutom släppte VIK in förhållandevis mycket mål säsongen som gick. Men mer om det i nästa inlägg…

5 svar

 1. Hejpådig skriver:

  Hur kan inte Modos första kedjan vara den som imponerande mest på dig förra säsongen?

  Karlkvist 68p 1,3 PPG
  Johnsson 79p 1,5 PPG
  Tambellini 63p (37 m) 1,7 PPG

  Den här trion var också bättre än Lövens transatlant kedja varenda gång dom möttes.

  Denna kedja är nog en av dom bästa i seriens historia.

 2. Musse skriver:

  Karlskoga brukar alltid få ihop ett bra lag, men känns som de har tappat massor av sin offensiv till SHL som är svårt att ersätta. Tror de får ett mellanår och hamnar i mitten.
  Ang vårt pp så tror jag att Tornberg som är rightare blir första pp back, gillade han i Piteå och hoppas ryktet är sant att han är klar. Att Lucas mindre lyckade skytte i år skulle ha berott på Leducs passningar tycker jag är snömos. Då skulle väl tränarna ställt någon annat att servera passningar åt honom…???
  Nä hoppas att Lucas hittar tillbaka till sin fina tajming och mäktiga skott.

 3. Bozo skriver:

  Än viktigare denna säsong och börja bra och då är det positivt med kontinuitet. I praktiken endast topp4 som har praktisk möjlighet, då det blir lång väg som 5:a eller sämre med ständig hemmaplansfördel emot sig mot bra lag.

 4. Jakob skriver:

  Tack för en underbar blogg. Vill bara varna för BIK Karlskoga, tror att dom blir giftiga kommande säsong också. Modo däremot förstår jag inte att du ser som en utmanare i toppen. Dom har ju tappat det mesta av värde från förra säsongen. Kämpa gulsvart! 🙂

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Jakob! Detta var ju ingen större analys av VIK:s motståndare, men du har rätt att Karlskoga också kommer bli riktigt bra. Gällande Modo räknar jag kallt med att de kommer sätta sprätt på alla pengar de har fått in och har sedan tidigare och kommer spetsa laget oerhört inför seriestart och under serien.