Skiss ny arena, bra ekonomisk utveckling & möjliga lärdomar efter att Björklöven även skickade ut så skickliga MoDo med mer djup och fibrer – nästan lite på samma sätt som VIK åkte

 

Björklöven slog ut MoDo genom att vinna med hela 8-3 på bortaplan i Match 7. Nu väntar suveräna och utvilade HV71 redan på lördag i Jönköping.

Men oavsett hur det går i finalen kan vi titta lite på hur den sympatiske Per Kenttä byggt sitt Björklöven som nu går till sin tredje raka HA-final, imponerande nog.

Kanske kan VIK lära något av Löven i sin vidare satsning med allt större budget, med ”minst 15 miljoner redan från start nu” som sades på torsdagskvällens under det enligt uppgift positiva öppna VIK-mötet då Gulsvart går bättre än någonsin ekonomiskt. Men det är nog en bit kvar till Löven ändå, eller?

För det första är det en väldig bredd i Lövens trupp, särskilt på forwardssidan i allmänhet och centersidan i synnerhet. Det finns fyra kedjor där ingen direkt är överlägsen någon annan. Hur alla dessa ”stjärnor” köper sin roller är imponerande. Starkt gjort av coacherna med Viktor Stråhle i spetsen där.

På målvaktssidan finns det också en bredd, och trots att Löven spelat bägge lika mycket, av olika anledningar, är Löven i final. Man måste helt enkelt ha en riktigt bra backup.

När VIK och MoDo lite stod och föll med Frycklund/Vigneault var Löven inte alls lika känsliga. Kolla bara på Lövens fyra kedjor i Match 7 mot MoDo! Och då var Fredric Andersson och Sebastian Selin också tillgängliga. Vilket enormt djup på centersidan framförallt:

 • 12. Gropp – 16. Girard – 67. Perron
 • 71. Possler – 18. Ottosson – 11. Eriksson
 • 25. Bengtsson – 10. Fitzgerald – 44. Liss
 • 29. Wiklund – 32. Olofsson – 90. Hutchings

För det andra är det mycket ”fibrer” och spelare med massor av karaktärsstyrka i Löven. Många spelar precis på gränsen även om de inte är de mest storväxta. Det Lövens backsida faktiskt saknar i storlek kompenserar de med hjärta och karaktär.

Kenttä har prioriterat skicklighet och karaktär långt före storlek. Löven är överraskande nog seriens lättaste lag och bara 12:a i längd.

Hutchings & Co. retade ändå upp MoDo att ta dumma utvisningar nästan ibland på samma sätt som Löven gjorde med VIK, även om MoDo var ett klart bättre lag än VIK. Daniel Rahimi tog sig till och med innanför pannbenet på coach Mattias Karlin.

Löven fick MoDo att kännas mjuka och Löven fick VIK att tappa koncepten. Men nu tar det väl ändå stopp mot Kelleher & Co. i HV71?

***

Intressanta visioner för Rocklundområdet i VLT. Allt måste ju börja någonstans med en idé. Spontant känns det läckert, eller vad tycker ni läsare som säkert är mer eftertänksamma?

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1650573830
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1517242733538258944";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1517242733538258944";s:5:"pDate";s:19:"2022-04-21 20:43:52";}}";

15 Kommentarer

 1. PatrikH

  Det som kännetecknade VIK denna säsong och även tidigare säsonger under Paananen är tyvärr oförmågan att vända underlägen. Det är klart att det inte blir så spännande att se VIK då. Så fort de ligger under förlorar de.

 2. Mikael

  Det ända som jag tycker var positivt från träffen var dom ekonomiska resultaten.. i övrigt så var ju allt som vanligt och vi tuffar på i samma fotspår trots otroligt många misslyckanden. Jag säger inte att man bestämt måste sparka folk men det vore ju inte fel om man tillsätter någon som gör att man får lite hopp igen! Jag tror det blir väldigt svårt att öka inkomsterna ännu mer om ingen förändring görs. Jag hade även tyckt att det vore lämpligt att Z:a sa något om sitt slarv som gav oss poäng avdrag.

  1. Bozo

   Någon förändring behövs. Ett misslyckande kan inte obemärkt förbi. Tror att åtminstone radarparet Z/Paananen behöver brytas. Men nu känns det försent. Tycker klubbledningen borde ha haft mer is i magen att förlänga Z. Ingen tid skulle ju bevisligen ha gått förlorad då Z ännu ej har knutit till sig någon som inte självmant har sökt sig till klubben.

 3. Mr H

  MoDo vek sig lite, och glömde defensiven helt. Att släppa in 8 mål i en avgörande hemmamatch händer inte så ofta. Björklöven kändes som det mer färgstarka laget igenom hela serien.
  Västerås lider av s.k. sovstads-syndrom. Det kan vara mer djupgående faktorer än vad det verkar, som gör att intresset är vad det är. Det var länge sedan det var tryck på läktaren mer än någon strö-match. Det gäller både hockey och fotboll. Men hockeyn har arbetat noga med att bygga ekonomi långsiktigt sedan stor-Z kom. Jag hoppas och tror på hockeyn i alla fall. På lång sikt.
  VSK Fotboll med sitt trebacks-system, och brutala spelaromsättning – där snittar de snart 1000 personer om de har tur. Det finns alltså inte något större intresse än de siffrorna – undra om det kan bero på att de tappat ungefär 30 miljoner av det de fick från Vigge-försäljningen på ingenting? Så här långt. De är inte där de förväntades vara. Folk kanske ledsnar.
  VIK behöver en ny femma som kommer att kosta ungefär 5 miljoner. En ny femma med SHL-kompetens. Vi får kanske lite bättre budget för nästa säsong, men det kan ju andra föreningar också få.

 4. Allkemisten

  Kan någon planera längre än 1 år?
  U13-u15: icke förändra tränare som får lön, varje lov ska det vara camper med skridsko coacher det ger träning till spelarna och pengar till ungdom. I April och maj ska j18-20s tränare utbilda spelare och ledare hur VIK spelar.
  U16 region: bättre lön till de ledarna, ge dom utrustning och kläder så dom känner sig sedda. Spelarna ska tidigt få veta om de är med i bruttotruppen för nästa säsong oerhört viktigt att VIK är spelarnas första val för alla inom 70km radie.
  J18: VIK ska vara första valet för alla inom 100km radie, påverka widenska på få in en automationslinje då särskiljer sig widenska från andra NIU, erbjud mer material till spelarna , det kostar att få dom bästa.
  En spelare som går till NHL ger 4 miljoner om han spelat de sista 4 åren i VIK.
  VIK måste ha som ambition att alla lag i elit föreningen går till slutspel.
  En förening byggs underifrån.

 5. Kjell Karlsson

  Bozo. Inga Lövensupportrar skrämde upp Wallson. Har sett Löven 50+, Wallson är top TRE sämst hos oss, ever. NOG om det, Stråhle kom in o gjorde oss t det vi egentligen var. Mikael, jag håller INTE med Kenttä att fyra malande femmor är grejen. Jag skulle bygga med TVÅ vassa femmor en tvåvägs o en brunkar femma. Kenttä är ikon hos oss men defensivt svag. Vi har EN defensiv back, Rahimi, sheriffen av Umeå, osså ” nya” tvåvägskamadicken, Beaudoin, plus offensiva Kalle J, Nörstebö, Jussula. Mkt duktiga Plant o Vainio skadade sen länge.
  Rekommenderar att ni INTE gör som vi, mata på med fyra jämna/offensiva femmor är puckat. Det fungerar helt enkelt inte. Ishockey är enklare än så, Kenntä är magisk men han förstår inte riktig defensiv.
  Så klart svävar jag på moln NU men glöm inte defensiven, speciellt på backsidan. I min värld är det TRE def backar som krävs f slutspel.
  Och-två femmor måste vara def/stängaigen specialister f slutspelsframgång.
  PS Er fantastiska Frycklund borde ni dumpa, den mest odisciplinerade klassforward jag sett, minus-minuskille när det ska avgöras.
  Lycka tilll, ni VIK supportrar är mer klass än de flesta.
  Ni anar inte klassen på moppekillarna i Övik.
  DS jag tror vi snyter 1a o kanske 2a i Jkp, men sen blir det tufft.
  Med vänlig hälsning,
  Kjell Karlsson Umeå

  1. Olliver

   Jag tror Frycklund funkar bättre när han inte känner sig helt ensam som centerlok..
   Tog nog på sig för mycket o då kokade det över…
   När blir han en 2: center nästa säsong så får han mer harmoni.
   Det är förhoppningen. Han är inte känd för att vara en ful spelare..

  2. Svanteturesson

   Apropå Micke Frycklund vill jag nog påstå tvärtom, han har helt rätt vinnarattityd plus grymt spelskicklig. Fler av sådana vinnarskallar i Västerås hade jag önskat. Kul att se hans mamma i Tv-serien Robinson också, precis likadan dvs hatar att förlora. Sen vet vi ju alla att ett vinnarlag inte byggs på enbart vinnarskallar (hög risk för mkt utvisningsminuter då), men får andra spelare att driva hårdare, vinna närkamper osv. Min åsikt.

 6. Viiik

  Tyvärr är det en annan position som löven slår oss på också. Publiken.

  Det är fullt i arenan, det är ett jäkla drag.
  Säger inte att det inte kan vara drag i rockis, men fullt mot löven i slutspelet var det inte. Vilket det borde vara.

  Där har vik att jobba med, det blir bättre drag på läktaren, mer tryck mot domare och motståndare, det blir ännu mer drag i kassan om fler folk tar sig till hallen, vilket ger ännu bättre förutsättningar för avancemang.

  1. Bozo

   Man har den publik man förtjänar. Sämst VIK per satsad krona sen degradering kan inte vara ett dragplåster, vilket även sportchefen erkänner. Klubben ber publiken om ursäkt för det som var på isen.
   Det som dock oroar är hur det ska bli bättre, framfört allt med det som sker på isen. Mer av samma är sällan bättre.

   1. Viiik

    Jag kan tycka att kvartsfinal och 1-1 i matcher efter två första uppe hos Löven och det inte ens är 4000 i rocklunda är dåligt. Det är inte att sluta upp bakom klubben och ge klubben förutsättning att prestera varken då eller framåt.

    ”Man har den publik man förtjänar” Visst kan man tycka så, men man kan också vända på myntet, publiken får vad den förtjänar.

    Visst har gensvaret Gulsvart 2024 gett bra respons från alla, utom publiken.
    Vik låg under säsongen 6a i publikligan med ett snitt på 2419 personer. (betalande)

    Hur ger det förutsättning för att nå SHL? Det är ju inte konstigt att HV är en av klubbarna i Sverige med störst eget kapital när de snittar 5101 åskådare.

    Det finns för många medgångssupportrar och leksingar i Västerås.

    Sen kan man också diskutera att det är för dåligt drag från sittplats under matcherna, se på t.ex. DIF, klacken drar igång med sittplats ställ er upp och sittplats ställer sig, klacken drar igång KÄMPA och långsidorna svarar med DJURGÅRDEN, det blir ett mäktigt tryck, detta sker flera gånger per match, oavsett vad man tycker om DIF eller ej har de en helt annan publik.

    Hur får man tillbaka skräcklunda? Hur lockar VIK mer publik som inte bara kommer på gratismatchen. Mer publik = mer intäkter och bättre inramning under matcherna. = bättre för framtiden.

    1. Bozo

     Utifrån personliga referenser tycker jag det varit ganska trist att gå och se VIK efter först det underbara avancemanget och sedan den härliga första säsongen i HA. Laget har varit profil- och energilöst tycker jag och oerhört ojämna, precis på samma sätt som den sportsliga ledningen. Jag ser inte hur detta ska kunna bli märkbart bättre till kommande säsong.

    2. Kalle

     Håller helt med. Det finns ju faktiskt två sidor av detta. Visst ska man vara besviken. När klubben inte når upp till ambitionerna. Men det blir ju knappast bättre av att bojkotta matcherna. Både för ekonomin och trycket i arenan. Både klubben och supportrarna måste dra sitt strå till stacken för att vi ska nå shl. Alla måste med, så enkelt är det.

 7. Bozo

  Vilken framgång för Löven-supportrarna som skrämde upp Wallson så att han slutade. Dessa lär nu hyllas som hjältar tyvärr och lär ha satt best practice framöver.

Tweets

Charlie - Avatartrucken021Charlie

@JoeLongplay @VIKFanCentral Mylläri har aldrig tillfört ett piss i våran tröja, och precis som Frycklund vill han i… https://t.co/gFO2NVXleb

SvaraRetweetFavorit
liberty longplay - AvatarJoeLongplayliberty longplay

@trucken021 @VIKFanCentral Du verkar ha väldigt mycket personligt mot vissa spelare… känner du spelarna i fråga, el… https://t.co/u3TiJNHawX

SvaraRetweetFavorit
RUNKEN - AvatargsurunkenRUNKEN

@VIKFanCentral Att Mylläri ens nämns 🙈

SvaraRetweetFavorit
Charlie - Avatartrucken021Charlie

@VIKFanCentral Intressant, men Mylläri vill jag inte se hos oss igen. Precis sånna här värvningar vi måste hålla os… https://t.co/FtakgEyiUE

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto