Skönspelande Sverige mot mer mekaniskt Kanada i OS-final men först slaget om ”HockeyAllsvensk Mästare” mot Malmö

Patrik Berglund skrattar

Kan Berglund göra sitt livs match mot Kanada på söndag? Det kommer nog behövas att Tre Kronors mer storväxta lirare banar väg för finesskillarna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Inte utan stolthet att ett Sverige (inte utan Västeråsinfluenser) är klart för OS-final efter en seger mot ett faktiskt filmande Finland.

Sist var det Nicklas Lidström som bärgade guldet med sitt fenomenala skott i Turin 2006. Vågar vi hoppas att Patrik Berglund gör sitt livs match på söndag? ”Bulans” storlek kan behövas om Tre Kronors finess kör fast.

***

Otroligt att Sverige med så många mer eller mindre rena finessforwards som Bäckström, Daniel Sedin, Loui Eriksson, Steen (nåja) och Alfredsson kan lira sig fram på detta sätt. Och då är inte ens två av världens mest läckra lirare i Henrik Sedin och Zetterberg med.

Det borde inte gå att spela så lite på kropp som dessa gör i denna tuffa sport och samtidigt vara så framgångsrika. Men det visar vad silkeslena handleder med välutvecklade spelsinnen kan göra om man är samspelta.

Det blir en frontalkrock mot Kanadas mer mekanistiska robothockey där man har stora skickliga spelare som tydligen analyserat fram att bara skicka alla puckar mot mål är det mest vägvinnande.

Många hyllade matchen Kanada-USA men känslan var ändå att NHL verkligen mått bra av de europeiska och ryska influenserna.

Likväl som att Eurohockeyn mått bra av utbytet åt andra hållet.

Den stora frågan är om Bäckström & Co. kan fortsätta finessa sig fram på söndag mot de mekaniska och i snitt, per spelare, fyra kilo tyngre och två centimeter längre kanadensarna?

***

Vilka backar Sverige har. Hjalmarsson-Oduya och Ericsson-Kronwall plus Erik Karlsson. Högsta världsklass och något som talar för guld – tills man även tittar på Kanadas backsida.

***

Men först väntar en festlig seriefinal 19.30 på lördagkväll mot Malmö. Både VIK och MIF har spelat energisnål hockey till skillnad mot Karlskoga och Karlskrona vilket gynnat lagen i längden.

Sedan ifjol utses också den ”HockeyAllsvenska Mästaren” vilket innebär att seriesegraren vinner 200 000 kr. Det skulle inte sitta fel för kassören och matchen får värden i flera dimensioner.