Skulle Freddan Johansson kunna bemästra en topp-6-roll som tvåvägsytter?

Hur skulle Freddan funka som en uttalad topp-6-ytter i kommande satsning? FOTO: Rune Åhlén FOTOBLOGG

Det lär inte vara lätt för NJ att fylla ut de tre sista topp-6-forwardspositionerna där som alla vet McGrath, Williams och Fornataro har givna platser. Eftersom alla dessa tre potentiella 50-poängsmän är ”offensiven-först”-spelare och inte spelar fysiskt måste det balanseras.

Det krävs alltså fysiskt starka forwards med tillräcklig offensiv och en stark defensiv för att täcka upp. Inte lätt för NJ. En förmodat kanske prisvärd och kontinuitetsfrämjande lösning kunde vara Freddan Johansson, läs mer nedan.

***

Om man ska försöka sätta sig in i NJ:s värld borde kanske en fråga gnaga lite mer än andra: Hur ska man värdera Fredrik Johansson? Han kanske kan lösa problemet med behovet av topp-6-forwards med bra defensiv som nämndes ovan?

Johansson stod ju för en oerhört strong comeback med tanke på alla omständigheter vid sidan av isen. Freddan har också i sina bästa stunder väldigt hög klass på isen.

På pappret har ju egentligen Freddan nästan allt: fart, skicklighet, spelsinne, tvåvägsspel och kan även få iväg giftiga skott. Ett Zorro-mål hemma mot Örebro visar också på artisteri och teknik av högsta klass.

Under föregående säsong fick Freddan, som gjorde stor succé som ytter 10/11, skifta mellan center och ytter i tredjekedjan.

Nu när VIK har tre tänkta toppforwards redan klara i McGrath, Fornataro och Williams som alla tre inte är några större defensiva spelare, kanske Freddan åter kan vara intressant som stabiliserande tvåvägsytter här.

Frågetecknet är väl hur Freddan skulle klara en topp-6-forwardsroll och klara producera med de tuffa kraven att föra det i en uttalad SHL-satsning. Om man ska framföra någon kritik kan det vara att Freddan kan bli bättre på små ytor i tät trafik och verkligen ta kampen framför kassen.

Sedan har Freddan inte rosat marknaden tidigare i playoff/kval i VIK. Målen mot Örebro var faktiskt de första Freddan gjort i kvalsammanhang för VIK. Har nu 2+7 för nio poäng på 27 kvalmatcher.

Men som en balansspelare i toppkedja med två superoffensiva kedjekamrater kanske Freddan skulle kunna göra 35-40 poäng?