Slutspelsextra Almtuna med Tony Mårtensson inför match 1: ”Vi har starkt power play och box play, Berglund nyckel & David Karlström en joker”

Tony Mårtensson hyllade tidigare VIK:s fans, men dessa slipper AIS nu...

 

Bloggen fick byta några ord med Almtunalegenden Tony Mårtensson, numera assisterande GM i Almtuna, inför åttondelsfinalens match 1 under onsdagskvällen.

– Det har varit tighta matcher under säsongen mellan oss och VIK. Men VIK är såklart favoriter då de har ett mer namnkunnigt lag, menar Tony.

– Som alltid i slutspel så kommer målvakterna bli viktiga. Vi har haft ett bra box play (80,7 % och fyra i serien) och power play (26,5 % och trea i serien, före exempelvis Timrå) så det gäller att vi fortsätter att producera där om vi ska kunna skrälla oss vidare.

Vilka är era viktigaste spelare?

– Centern Emil Berglund är en nyckelspelare som jag tror kommer kliva fram ännu mer nu när det blir viktiga matcher, säger Tony om Berglund som gjorde 15+18 i grundserien.

– Unge forwarden David Karlström är en annan som verkligen har toppform för dagen och som kan göra det lilla extra, säger Tony avslutningsvis, och varnar således för en liten doldis i Uppsalalaget…

***

Talade även med en allsvensk profil som mött både Almtuna och VIK denna säsong:

– Jag tycker Almtuna faktiskt är riktigt bra, tydlig spelidé med mycket puckinnehav och kortpassningsspel. Detta utan att egentligen ha något superlag på pappret.

– (Marcus) Karlström, den högerfattade backen, är bra som tusan och sticker ut, riktigt skicklig med pucken, kylig på blålinjen. (Jesper) Norbäck sticker också ut.

– Västerås tycker jag saknar spelidé och lever mycket på individuella prestationer. Men bör ju absolut vara storfavoriter mot AIS, men båda lagen är förmodligen Timrås förstaval i kvartsfinalen.

***

Se även detta på VIK.se. ”Slutspelskortet 2021 – för dig som vill och kan.” En lösning anpassad för den som vill och kan göra ytterligare en sista gemensam sak med föreningen under säsongen 2020/21. Läs mer i länken.

5 Responses

 1. Bozo skriver:

  Almtuna bra, Tingsryd bra, AIK not so much. Men det var i serielunken.

 2. Pelle skriver:

  Glömde säga att i BP så är VIK:arna för långt ifrån skyttarna i skottögonblicket. Idealet är att man får en klubba på pucken nära skytten. Nu är man för långtifrån som medför att skotten nästan alltid går förbi täckande spelare och i värsta fall även skymmer målvakten.
  Den lilla boxen medför också att man sällan får tag på pucken efter skottförsöken utan motståndaren hämtar pucken vid sargen och kan passa för att skjuta igen.
  När VIK skjutit i eget PP blir det oftast bara ett skott, sen får man hämta puck i egen zon.

  • PatrikH skriver:

   Håller med Pelle om VIKs försvarsspel att vi gör det för enkelt för motståndarna att mata skott mot en skymd målvakt utan att bli nämnvärt störda i skottlägena. Den lilla boxen gör det också lätt att passa runt i zonen utan problem samt som Pelle påpekade får de också nya chanser efter returer då pucken ofta går ut ur den lilla boxen.

 3. Pelle skriver:

  Håller med den sista kommentaren. Jag tycker också VIK saknar spelidé. Alla skador kanske kan vara en ursäkt, men jag vet inte.
  Jag har grubblat länge på om Paananen verkligen är den stora tränartalangen som det sagts i flera år. Att VIK med det spelarmaterial man har inte fått ordning på PP är ju också ytterst egendomligt.
  BP är inte heller optimalt utfört enligt mig. De lag med bäst BP stör puckföraren betydligt mer. Är ju därför VIK har så svårt i eget PP när de blir stressade på ett helt annat sätt än på träning.

  • Mikael Norén skriver:

   Tror iof det är lite idén att spelarna inte ska styras för mycket, blir ju svårläst, om man nu har kreativa och skickliga spelare. Paananen talade tidigare om att minska antalet styrda uppspelsvarianter mm.